Lärarförbundet
Bli medlem

Lisa fick jobb via sin VFU

Innan Lisa började jobba som förskollärare tog hon kontakt med Lärarförbundet för att höra om löneläget. Foto: Rickard Fallqvist.

Innan Lisa började jobba som förskollärare tog hon kontakt med Lärarförbundet för att höra om löneläget. Foto: Rickard Fallqvist.

Redan innan Lisa Eklöf, förskollärare, hade tagit sin examen fick hon erbjudande om ett vikariat på sin VFU-förskola. – Jag blev tillfrågad om jag kunde börja jobba efter jul och tyckte det var självklart att tacka ja, säger hon.

Under hela utbildningen hade Lisa Eklöf sin VFU på förskolan Stjärnhimlen på Hammarö. Hon vikarierade också på förskolan ibland under studietiden och hon var inte sen att berätta för sin handledare att hon gärna skulle vilja jobba på förskolan när hon var klar.

Strax före jul förra året blev hon tillfrågad av rektorn om hon ville ha ett vikariat på en annan avdelning på förskolan och hon lämnade in sina papper.

– Jag tänkte att jobb tackar man inte nej till och dessutom tyckte jag att det var ett långt vikariat, säger Lisa Eklöf, som snart har arbetat i fyra månader på Stjärnhimlen.

Kontaktade Lärarförbundet

För att veta vad löneläget var tog hon kontakt med Lärarförbundet.

– Jag fick inte tag på de lokala representanterna här på Hammarö, men jag tittade på lönestatistiken på webbplatsen och det gav mig ett hum om var jag skulle lägga mig lönemässigt, säger Lisa.

VFU-skola är bra väg till jobb

Även bland hennes studiekamrater verkar kontakter och VFU-skolorna vara bra vägar till jobb. Flera av Lisas närmsta vänner från utbildningstiden har fått jobb på sina VFU-skolor.

– Vikarier behövs alltid, säger hon.

Hennes tips till andra är att visa att man är intresserad av jobb, att berätta det för handledaren.

– Tänk på att VFU:n är första steget ut på arbetsmarknaden, säger Lisa Eklöf.

Inte oroad för framtiden

Vad som händer när vikariatet går ut sista maj vet hon inte i dag, men hon är inte orolig.

– Kanske får jag vara kvar här, annars är jag inte främmande för att vara med i kommunens vikariepool.

  • Skapad 2014-03-13
Frågor & Svar