Lärarförbundet
Bli medlem

Lärarförbundet kräver riktlinjer för gruppstorlekar på fritidshemmen

På tio år har den genomsnittliga elevgruppen på fritidshemmen växt från 31 till 41 elever. Skolverket rapporterar att utvecklingen i fritidshemmen är så allvarlig att det nu krävs åtgärder och insatser, vilket Lärarförbundet sen länge larmat om.

Lärarförbundet får i kritiken mot den negativa utvecklingen på fritidshemmen stöd av Skolverket. I en färsk granskning rapporterar Skolverket om att det blivit glesare med personal, allt större elevgrupper och sjunkande utbildningsnivå hos personalen.

- Att utvecklingen fått pågå över så lång tid är ju i sig under all kritik. Det här är någonting som vi larmat om länge och som Skolverket bekräftat i sina granskningar. Det finns inget bra svar på varför det har fått fortsätta, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet.

Sen långt tillbaka har Lärarförbundet rapporterat om en oacceptabel utveckling på fritidshemmen.

- Ju längre man väntar desto större åtgärder måste man sätta in, säger hon.
Tidigare uppgifter har visat att fritidspedagoger är kraftigt överrepresenterade när det gäller sjukskrivningar.

Inför riktlinjer för gruppstorlekar

I mitten av mars fick Skolverket i uppdrag av regeringen att se över barngrupperna i förskolan, men då var inte fritidshemmen inkluderade.

- Gustav Fridolin har pratat om vikten av att stärka kvaliteten. Nu måste han gå från ord till handling.

Svårt att hinna göra ett bra jobb

Även om det går att visa upp statistik över sjukskrivningar för fritidspedagoger och lärare i fritidshem så framgår det inte där den samvetsstressen många inom fritidshemmen känner.

- Det tär på personalen att dag efter dag känna att man inte hinner med att göra ett bra jobb och sedan få svart på vitt i Skolverkets granskningar att verksamheten håller en undermålig kvalitet, säger Johanna Jaara Åstrand.

Kommentarer:

Eva Christina
Eva Christina Grönvall

Bra rutet Johanna!
Nu måste Fridolin gå från ord till handling, och vi/Lärarförbundet måste fortsätta att vara offensiva i frågan!

  • Skapad 2015-04-08 12:45
Eva Christina

Om Eva Christina Grönvall

Jag är numera långledig senior. Har tidigare arbetat som lärare med inriktning fritidshem och har också haft ett fackligt uppdrag inom Lärarförbundet/Göteborg. Jag gillar att lära och utvecklas tillsammans med andra människor.

Kommentera artikeln!

Med ett konto på lararforbundet.se kan du kommentera, spara och söka bland mer än 30 000 artikler. För alla lärare är lika viktiga - även de som inte är medlemmar i vårt fackförbund (ännu).

Bli medlem

eller logga in här