Lärarförbundet
Bli medlem

Lärare – delta i debatten på Twitter

Lärares yrkesvillkor och skolfrågor debatteras livligt på mikrobloggen Twitter. Vill du delta i diskussionen? Kom igång med vår Twitterskola.

Har du aldrig prövat att twittra? Börja nu! Det är lika lätt som att skicka SMS och det går fort att komma igång. Just nu pågår flera diskussioner om skolan, till exempel #skolan och #skolchatt.

Vad är Twitter?

 • Twitter är en mikroblogg där du kan skriva inlägg på max 140 tecken.
 • Du kan rikta inläggen till särskilda mottagare genom att sätta ett @-tecken framför någons användarnamn.
 • Genom att sätta RT framför en annan persons inlägg visar du att du tycker att det är intressant att läsa och sprider det till dina egna följare.
 • Ett #-tecken (hashtag) framför ett visst ämnesord visar att ett inlägg tillhör en viss händelse, diskussion eller ämne.

Gör så här för att komma igång:

 1. Skapa ett konto. Gå till Twitter.com och fyll i namn, din epostadress och ett lösenord du själv väljer. Klicka på "Registrera dig på Twitter".
 2. Välj ett användarnamn, gärna så nära ditt eget som möjligt. På Twitter är det bra att vara tydlig med vem man är, du blir lätt att hitta, din trovärdighet ökar och därmed vill fler lyssna på vad du säger. Det är bra om ditt namn inte är alltför långt.
 3. Fyll i information om dig själv. Denna kan du ändra när du vill.
 4. Klicka på "Hitta vänner" samt "Rekommenderade konton" och börja med att lägga till några personer och organisationer du vill följa. Blanda gärna organisationer som Lärarförbundet med bekanta som du vet twittrar.
 5. Skriv ett ämne i sökrutan för att se vad som sägs om aktuella ämnen, till exempel om #skolan, #skollyftet, #skolchatt, #fskchatt (om förskolan) eller #nlchatt (för nya lärare och lärarstudenter)
 6. Börja med att lyssna och lära ett tag, följ vad som sägs och hur det sägs.
 7. När du känner dig redo, börja skriva egna inlägg och meddelanden. Nu är du en twittrare!

Lärarförbundets förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand twittrar själv: @johannajastrand.

Kommentera artikeln!

Med ett konto på lararforbundet.se kan du kommentera, spara och söka bland mer än 30 000 artikler. För alla lärare är lika viktiga - även de som inte är medlemmar i vårt fackförbund (ännu).

Bli medlem

eller logga in här