Lärarförbundet
Bli medlem

"Kulturskolan är viktig och det måste synas i fördelningen av resurser"

Simon Thörn, lärare i musik, gitarr och ensemble på Kulturskolan i Trelleborg

Simon Thörn, lärare i musik, gitarr och ensemble på Kulturskolan i Trelleborg

Arbetstider som kan vara svårt att kombinera med privatlivet, ett otydligt uppdrag och otillräckliga resurser påverkar enligt musikläraren Simon Thörn vardagen för Sveriges musik-och kulturskolelärare.

Lärarförbundet släpper en ny undersökning där 800 lärare inom musik- och kulturskolan har svarat på frågor om sin arbetssituation. Med anledning av den ställde vi några frågor till Simon Thörn som är lärare på Kulturskolan i Trelleborg.

Har din arbetsbelastning ökat de senaste åren?

Jag vet att det är många lärare i musik- och kulturskolan som känner av en ökande arbetsbelastning. För mig på min arbetsplats så känner jag inte av den ökande arbetsbelastningen vilket jag är väldigt tacksam över.

Vad handlar det om?

Jag tror att det är många olika faktorer som påverkar. Kulturskolorna ser väldigt olika ut och har också väldigt olika fortsättningar. Arbetstider som kan vara svårt att kombinera med privatliv, ett otydligt uppdrag, lokaler som inte är verksamhetsanpassade eller otillräckliga resurser tror jag är några av de faktorer som påverkar många lärare i deras vardag.

Vad tycker du måste hända?

Kulturskolan måste få ett väl förankrat och tydligt uppdrag. Kulturskolan är en otroligt viktig verksamhet och det måste också synas i fördelningen av resurser. Forskning kring kulturskolans didaktik tycker jag också känns som ett mycket viktigt område som måste bli betydligt större.

Vad är det bästa med att vara lärare i musik-och kulturskolan?

Som musiklärare är det just musiken som är det bästa. Att dagligen få se vilken fantastisk kraft konst och kultur har inom sig, att se på vilket fantastiskt sätt det påverkar både oss lärare och våra elever!

Namn: Simon Thörn, lärare i musik, gitarr och ensemble

Arbetsplats: Kulturskolan i Trelleborg

  • Skapad 2017-03-28
Frågor & Svar