Lärarförbundet
Bli medlem

Inkomstförsäkringen ger trygghet

Lärarförbundets inkomstförsäkring ingår i din medlemsavgift när du är yrkesaktiv och ger dig trygghet oavsett vad som händer på arbetsmarknaden. För att ta del av inkomstförsäkringen måste du vara medlem i både a-kassan och Lärarförbundet.

Vad gäller för att få ersättning från Lärarförbundets inkomstförsäkring?

  • Försäkringen täcker skillnaden mellan a-kassans tak och din verkliga lön. Sammanlagt får den som blir arbetslös upp till 80 procents ersättning upp till en inkomst på 60 000 kr i månaden.
  • Alla yrkesaktiva medlemmar i Lärarförbundet omfattas av inkomstförsäkringen (om man inte reserverade sig innan 1 oktober 2009).
  • För att få rätt till ersättning måste man, närmast före arbetslösheten, ha varit yrkesverksam medlem i Lärarförbundet och i a-kassan i 12 månader i ett sträck utan att under den tiden ha varit arbetslös.
  • Försäkringen ger ersättning vid ofrivillig arbetslöshet. Den gäller även om man säger upp sig själv. Vid båda dessa tillfällen gäller inkomstförsäkringen bara under förutsättning att man blir beviljad ersättning från a-kassan.
  • Försäkringen ger ersättning i max 200 dagar. För att få ytterligare ersättning måste man ha uppfyllt ett nytt arbetsvillkor om minst 12 månader.

Om du är dubbelansluten

Observera att du inte omfattas av inkomstförsäkringen om du är är dubbelansluten och inte har Lärarförbundet som primärt förbund, det vill säga betalar medlemsavgift till ett annat förbund.

Läs mer om inkomstförsäkringen hos Lärarförsäkringar.


Kommentarer:

Fredrik
Fredrik Sörbacken

Fått frågan om folkhögskolelärare som tillhör förbundet Folkhögskollärarna har inkomstförsäkring via Lärarförbundet eller inte. Men så är det, är man folkhögskollärare och medlem i detta förbund så omfattas man av Lärarförbundets inkomstförsäkring.

Det har att göra med att folkhögskolärare betalar medlemsavgift till Lärarförbundet (alternativet att betala direkt till Folkhögskolärarna finns inte).

  • Skapad 2016-10-07 10:47
Anna
Anna Angantyr

Kommentaren har tagits bort...

  • Skapad 2016-10-06 14:44

Kommentera artikeln!

Med ett konto på lararforbundet.se kan du kommentera, spara och söka bland mer än 30 000 artikler. För alla lärare är lika viktiga - även de som inte är medlemmar i vårt fackförbund (ännu).

Bli medlem

eller logga in här