Lärarförbundet

Frågor och svar om den kommunala avtalsrörelsen med SKL

Sedan början av 2018 förhandlar Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund med SKL om ett nytt avtal för dig som arbetar inom kommunal verksamhet. Här hittar du frågor och svar om den kommunala avtalsrörelsen.

Hur många omfattas av avtalet som ska förhandlas om med SKL?

Avtalet omfattar cirka 200 000 personer, cirka 147 000 av dem är medlemmar i Lärarförbundet.

Vilka omfattas av avtalet?

Alla lärare, förskollärare, studie- och yrkesvägledare och skolledare som har en kommunal arbetsgivare. Där ingår lärare i fritidshem, grundskollärare, gymnasielärare, högskolelärare, studie- och yrkesvägledare, lärare i musik- och kulturskolor och specialpedagoger.

Hur kan jag följa vad som sker under förhandlingarna?

På vår avtalsblogg kommer Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström blogga under vårens avtalsrörelse.

På vår temasida om avtalsrörelsen med SKL samlar vi aktuell information om förhandlingarna. Vi uppdaterar bland annat våra frågor och svar löpande och publicerar annan aktuell information på den sidan.

Du kan även följa vår taggsida där du enkelt hittar alla uppdateringar om avtalsrörelsen. Där finns länkar till nyheter, blogginlägg, Lärarförbundets tidningars artiklar om avtalsrörelsen, med mera.

Hur ser samarbetet ut med Lärarnas Riksförbund?

När vi tecknar avtal gör vi det som Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds samverkansråd. Det betyder att vi i det sammanhanget är en juridisk person.

Vem har fattat beslut om vårt yrkande?

Det har Lärarförbundets förhandlingsdelegation gjort. Den består av sammanlagt 119 ombud. Hos Lärarnas Riksförbund är det deras motsvarighet som fattat beslut om yrkandet.

Vad säger vårt yrkande?

Utgångspunkten i vårt yrkande är att Sveriges framtid byggs i skolan. Det är i mötet mellan elev och dig som lärare i en likvärdig skola med hög kvalitet, som grunden läggs för ett demokratiskt samhälle.

Vi kräver bland annat att lärarnas löner ska höjas, bättre arbetsmiljö och ett professionsprogram som stöttar lärarna fullt ut.

Läs mer här.

Kan vi få igenom våra krav i yrkandet?

Nu har vi presenterat våra krav inför ett nytt avtal med SKL. Som alltid under en förhandling, är det viktigt att inte bara få motparten att förstå utan också ha allmänheten med oss. Det skapar ett tryck i de frågor som vi driver.

Kommentera artikeln!

Med ett konto på lararforbundet.se kan du kommentera, spara och söka bland mer än 30 000 artikler. För alla lärare är lika viktiga - även de som inte är medlemmar i vårt fackförbund (ännu).

Bli medlem

eller logga in här