Lärarförbundet
Bli medlem

Förskolans dag firas den 20 maj i år

Förskolans dag firas tredje torsdagen i maj* varje år av barn och vuxna på förskolor runt om i Sverige. Visa hur ni firar på #förskolansdag.

På grund av covid-19 kommer Lärarförbundet i år inte ta fram förslag för firandet från centralt håll. Istället är det upp till varje förskola att avgöra hur de vill uppmärksamma dagen, och vilka aktiviteter som passar.

Material att beställa, skriva ut, och dela i sociala medier

Däremot har vi tagit fram material som du kan sätta upp och dela ut på arbetsplatsen. Vi har dels en affisch som fokuserar på själva firandet, och dels en mindre flyer som handlar om vad vi vill förändra i förskolan.

Vi har även tagit fram en bild du kan dela i sociala medier. När du delar den får du gärna passa på att uppmuntra andra till att visa hur de firar under #förskolansdag också.

Här kan du ladda ner flyern och affischen för att skriva ut dem själv, och delningsbilden till sociala medier (Lärarförbundet webbshop).

Här kan du beställa flyern och affischen (Lärarförbundets webbshop, login krävs).

Debattartikel

Dessutom har vår ordförande Johanna Jaara Åstrand skrivit en debattartikel i Expressen om vilka politiska satsningar som krävs för att göra yrket förskollärare mer attraktivt.

Hur förskolor firat tidigare år

Oftast sker firandet utomhus, inom den ordinarie barngruppen, med roliga aktiviteter som maskerader och löptävlingar, och fika för både barn och vuxna. Historien bakom Förskolans dag (lararen.se)

Ett år uppmärksammade Lärarförbundet i Malmö Förskolans dag med en film på busslinje fem, som handlade om verksamhetens viktiga betydelse, och vilka krav Lärarförbundet ställer för fortsatta satsningar på förskolan.

Lärarförbundet fortsätter påverka politiker

Förskolan har ett oumbärligt uppdrag, vilket har blivit ännu tydligare under coronapandemin.

Lärarförbundet vet att inte alla förskolor har rätt förutsättningar, och det behöver förändras. Vi fortsätter därför att påverka politiker på lokal och nationell nivå för att uppmärksamma de utmaningar förskolan står inför. Här kan du läsa mer om vår förskolepolitik.

För att stödja oss i det arbetet har vi ett referensorgan för förskolan.

Våra prioriterade områden de kommande åren

  • förskollärares planeringstid
  • förutsättningarna för att implementera den nya läroplanen Lpfö18
  • förskollärarbristen
  • stora barngrupper

Få koll på vad som händer i förskolans värld

I Lärarförbundets blogg Förskolebloggen kan du följa dagsaktuella frågor inom förskolan.

Läs också tidningen Förskolan, som ges ut av Lärarförbundet.

Fotnot

* Om det är Kristi himmelsfärdsdag den tredje torsdagen i maj firas Förskolans dag istället den andra torsdagen i maj.

  • Skapad 2021-05-06
  • Uppdaterad 2021-05-07
Frågor & Svar