Lärarförbundet
VIKTIG INFORMATION OM FAKTUROR
Månadsfakturor och påminnelser har på grund av tekniska problem inte gått i väg i tid. Vi ber om ursäkt för det som hänt och gör allt vi kan för att rätta till felen.
Du behöver inte höra av dig till oss. Fakturan skickas så snart det är möjligt och förseningen kommer inte påverka ditt medlemskap eller din försäkring. Läs mer →
Bli medlem

Förskolans dag firas 14 maj i år

Förskolans viktiga arbete förtjänar att firas. Men på grund av coronaviruset kommer Lärarförbundet i år inte ta fram material eller förslag för firandet från centralt håll. Förskolorna har olika förutsättningar, och avgör bäst själva hur de vill uppmärksamma dagen.

Förskolan lägger grunden för barnens utveckling och livslånga lust för lärande. Här förmedlas och förankras också respekt för de mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar vårt svenska samhälle vilar på.

Vi vet idag att förskolan är helt avgörande för att ge barn en jämlik start i livet. Forskningen visar att förskolan har positiva effekter på barns lärande, framtida skolresultat och välbefinnande.

Förskolans viktiga arbete förtjänar att firas.


Förskolans dag 2020


Förskolans dag firas tredje torsdagen i maj varje år av barn och vuxna på förskolor runt om i Sverige, med undantag om det är Kristi himmelsfärdsdag, vilket det är i år. Syftet är att synliggöra förskolan.

Mot bakgrund av coronavirusets utbrott kommer Lärarförbundet i år inte ta fram material eller förslag för firandet från centralt håll, eftersom förutsättningarna ser så olika ut i olika delar av landet.

Istället får varje förskola själva avgöra hur de vill uppmärksamma dagen, och vilka aktiviteter som passar utifrån läget. Att minimera risken för smittspridning är givetvis en prioritet.

Visa gärna i sociala medier hur ni firar genom att använda hashtaggen #förskolansdag.

Hur förskolor firat tidigare år


Oftast sker firandet utomhus, inom den ordinarie barngruppen, med roliga aktiviteter som maskerader och löptävlingar, och fika för både barn och vuxna.

Ett år uppmärksammade Lärarförbundet i Malmö Förskolans dag med en film på busslinje fem, som handlade om verksamhetens viktiga betydelse, och vilka krav Lärarförbundet ställer för fortsatta satsningar på förskolan.


Lärarförbundet fortsätter påverka politiker


Förskolan har ett oumbärligt uppdrag, vilket har blivit ännu tydligare under coronapandemin.

Lärarförbundet vet att inte alla förskolor har rätt förutsättningar, och det behöver förändras. Vi fortsätter därför att påverka politiker på lokal och nationell nivå för att uppmärksamma de utmaningar förskolan står inför genom vår förskolepolitik.

För att stödja oss i det arbetet har vi ett referensorgan för förskolan.

Våra prioriterade områden de kommande åren:

  • förskollärares planeringstid
  • förutsättningarna för att implementera den nya läroplanen Lpfö18
  • förskollärarbristen
  • stora barngrupper

Vi har också Förskolebloggen där du kan följa förskolans dagsaktuella frågor.Kommentera artikeln!

Med ett konto på lararforbundet.se kan du kommentera, spara och söka bland mer än 30 000 artikler. För alla lärare är lika viktiga - även de som inte är medlemmar i vårt fackförbund (ännu).

Bli medlem

eller logga in här