Lärarförbundet
Bli medlem

Fem vanliga frågor om Lärarförbundets inkomstförsäkring

Alla yrkesaktiva medlemmar i Lärarförbundet, som även är med i a-kassan, har automatiskt en inkomstförsäkring efter tolv månader. Anneli Roswald, produktansvarig på Lärarförsäkringar, svarar på vanliga frågor.

1. Hur mycket mer pengar får jag i plånboken med inkomstförsäkringen?

Det beror på vad du tjänar. Inkomstförsäkringen täcker 80 procent av mellanskillnaden mellan taket i a-kassan och lönen innan skatt, upp till en lön på 60 000 kronor.

Under coronapandemin är taket för a-kassan 33 000 kronor, (vanligtvis 25 025 kronor).

På den summan får du ersättning för 80 procent vilket ger 26 400 kronor.

Sedan betalar du skatt.

Detta innebär att du som mest kan få cirka 20 822 kronor i månaden med endast a-kassa, oavsett om du tjänar 33 000 kronor eller 60 000 kronor i månaden.

Med inkomstförsäkringen får du upp till 80 procent av lönen, upp till 60 000 kronor.


2. Hur länge kan jag få inkomstförsäkring?

Inkomstförsäkringen gäller i 200 dagar.


3. Vad krävs för att få pengar från inkomstförsäkringen?

Du har rätt till pengar om du

  • Varit medlem i ett fackförbund med obligatorisk inkomstförsäkring tolv månader i sträck, och inte varit arbetslös under tiden. Det spelar ingen roll om du bytt fackförbund under året. Huvudsaken är att du nu är medlem i Lärarförbundet

  • Beviljats ersättning från en a-kassa. Det kräver i sin tur att du varit medlem tolv månader i a-kassan, men en månad i a-kassan räknas som fyra under resten av 2021 på grund av coronapandemin. Nu räcker det alltså med tre månader.

  • Tjänar mer än 33 000 kronor i månaden. Om du tjänar mindre än så finns det ingen mellanskillnad mellan A-kassans ersättning och din lön som inkomstförsäkringen kan täcka.

  • Är yngre än 65 år, eftersom försäkringen upphör när du fyller 65.


4. Vem kan teckna inkomstförsäkringen?

Inkomstförsäkringen från Lärarförsäkringar är bara till för medlemmar i Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund. Det går alltså inte att teckna den separat.


5. Vad gör den här inkomstförsäkringen bättre än andra inkomstförsäkringar?

Många andra inkomstförsäkringar gäller bara i 120 dagar. Lärarförsäkringars gäller i 200 dagar.

Till skillnad från de flesta andra inkomstförsäkringar kompenserar den även för att arbetslösa går miste om jobbskatteavdraget, en skatteregel som innebär att skatten på arbete är lägre än på bidrag.

Det innebär att du kan få någon tusenlapp mer i månaden med Lärarförsäkringars inkomstförsäkring än med andra inkomstförsäkringar.

Mer om inkomstförsäkringen och fullständiga villkor (Lärarförsäkringar)

Gå med idag
– 6 månader gratis!

  • Skapad 2020-05-19
Frågor & Svar