Lärarförbundet
Bli medlem

​Experten svarar: Vad gör jag om jag inte får tillräckligt med tid att vara medbedömare?

Lisa Heino, grundskoleexpert på Lärarförbundet.

Lisa Heino, grundskoleexpert på Lärarförbundet.

Många legitimerade lärare ska nu inför skolavslutningen sätta betyg tillsammans med en obehörig kollega. Till detta behövs det tid, tid som inte alltid vikts i uppdraget. Lärarförbundets grundskoleexpert Lisa Heino berättar vad som gäller.

Fråga:

Vad gör jag om jag inte får tillräckligt med tid att vara medbedömare?

Svar:

Om du tycker att du inte fått veta i tillräckligt god tid att du ska vara medbedömare, eller om du får uppdraget med kort varsel, måste rektorn se till att skapa tid för det i din ordinarie arbetstid. I vissa fall kan det också bli fråga om beordrad övertid och då ska du få ersättning för det.

I vissa fall kan det också bli fråga om beordrad övertid och då ska du få ersättning för det.

Du behöver inte ha deltagit i din obehöriga kollegas undervisning och du behöver inte gå i god för kollegans arbete i sin helhet. Du ska kunna intyga att betyget kan motiveras utifrån din kollegas sammanfattande dokumentation, och det här behöver ni få tid att gå igenom och diskutera.

Får du inte rätt förutsättningar kan det finnas skäl för att inte sätta betyg. Ta dock inga egna beslut att agera mot din arbetsgivares order. Kontakta ditt fackliga ombud och skyddsombud för råd och stöd i just din situation.

Lisa Heino, grundskoleexpert på Lärarförbundet.

  • Skapad 2019-05-15
Frågor & Svar