Lärarförbundet
Bli medlem

”En gymnasieexamen är körkortet in på arbetsmarknaden”

"Allt börjar med att ge lärarna bättre förutsättningar", säger Anna Olskog, ordförande för Lärarförbundet i Umeå

"Allt börjar med att ge lärarna bättre förutsättningar", säger Anna Olskog, ordförande för Lärarförbundet i Umeå

Var fjärde elev i Umeå tar inte sin gymnasieexamen inom tre år. Lärarförbundet vill se ett gymnasielöfte från kommunens politiker. – Vi måste vända utvecklingen och allt börjar med att ge lärarna bättre förutsättningar, säger Anna Olskog, ordförande för Lärarförbundet i Umeå.

I samband med skolavslutningen skrev Anna Olskog, Lärarförbundets ordförande i Umeå, tillsammans med gymnasielärarna Maria Burström och Marie Lie ett uppskattat debattinlägg i tidningen Folkbladet med rubriken ”Ge Umeås unga ett gymnasielöfte”.

Varför vill ni se ett gymnasielöfte?

-Gymnasieexamen är körkortet in på arbetsmarknaden och att alltför många unga i Umeå får inte det. Det här får konsekvenser både för individen och i förlängningen för hela vårt samhälle.

-Alla skolans delar har betydelse för att elever ska lyckas ta gymnasieexamen. Med Gymnasielöftet vill vi belysa viktiga satsningar som behöver ske just på gymnasieskolan.

Vad är det som behöver hända?

-Allt börjar med att ge lärarna bättre förutsättningar. Vi ringar in fyra punkter i vår artikel:

  • Tid för läraruppdraget. Rensa bort administrativa uppgifter så att lärare får vara lärare.
  • Garanterad kompetensutveckling. Svenska lärare har inte lika stora möjligheter till kompetensutveckling som lärare i andra länder.
  • Visa förtroende och tillit till lärarna. Politiska reformer måste genomföras i dialog med oss lärare.
  • Uppvärdera läraryrket. En civilingenjör som har lika lång utbildning som gymnasieläraren tjänar 10 000 kronor mer varje månad. Det säger sig självt att det blir svårt att båda utbilda och behålla lärare.
Rensa bort administrativa uppgifter så att lärare får vara lärare.

Har du fått några reaktioner?

-Gymnasielärare har hört av sig och tycker det är bra punkter, och bra att vi syns i frågorna!

Vilket är nästa steg?

-Det gäller att vara enträgen. Vi kommer att ta upp frågorna på våra möten med politiker till hösten. Och redan i augusti är vi på Noliamässan och träffar lärare, allmänhet och politiker. Jag räknar med att vi kommer få tillfällen att prata om gymnasielöftet där också. Men först blir det semester!

  • Skapad 2017-06-20
Frågor & Svar