Lärarförbundet
Bli medlem

​Ellen van Lokhorst, klarinettlärare på Värmdö Kulturskola.

Eleverna är det bästa med yrket. Att jobbet dessutom innebär stor variation och självständighet är ytterligare två anledningar till att Ellen tycker om sitt jobb. - Jag brukar tänka att det finns stort hopp om en bra framtid om alla bara var som mina elever.

Ellen van Lokhorst arbetar bland annat som klarinettlärare på Värmdö Kulturskola. Hon är också skyddsombud för Lärarförbundet. Precis som många andra kommuner har Värmdö drabbats av nedskärningar. Förståelsen och intresset från politiskt håll är för litet, vilket i slutändan drabbar både lärare och elever.

- Men det är ingenting vi brottas med dagligen, utan de flesta föräldrar och elever är väldigt nöjda med vår verksamhet.

Ellen har möjlighet att lägga sitt eget schema, vilket är både positivt och negativt eftersom det kräver att hon pusslar.

- Det är jobbigt att arbeta för många sena kvällar i veckan, så jag undervisar till exempel på en skola en eftermiddag i veckan där jag kan börja frivilligundervisning redan 13.30 när eleverna slutar skolan. Jag undervisar också i grundskolan i helklass i kulturämne, vilket är ett spännande uppdrag och ett sätt att få in lite mer dagtidsarbete. Det är en utmaning att arbeta med stora grupper, ibland funkar det bra och ibland är det slitigt och tar mycket energi. 

Det gäller också att vara smart så att det inte blir för långa dagar. Ellen förlägger sin tid så att hon inte behöver börja för tidigt på dagarna om hon sen har elever på kvällarna. Har hon bara frivilligelever brukar hon schemalägga sin tid från lunch för att förbereda, värma upp och kanske ta något möte, för att sen dra igång lektionerna vid 15. Men samtidigt har hon en utmaning i att hon arbetar på flera olika arbetsplatser.

- Jag åker runt ganska mycket, så jag är på olika ställen olika dagar och ibland är jag på flera ställen under samma dag också. Jag rekommenderar starkt att inte behöva vara på fler än två ställen under en arbetsdag, det tar mer tid är man tror att samla ihop saker, åka emellan och installera sig på ett nytt ställe. Dagen innehåller ganska mycket undervisning, men jag har gärna någon lucka där jag hinner göra planering, läsa mejl osv, så att jag inte har för långa lektionspass i taget. Några dagar arbetar jag lite senare, ungefär till 19 och då ser jag till att ha en paus i schemat för att äta lite eftermiddagsmellis så jag står mig tills jag kan äta sen middag när jag kommer hem.

Ellen trycker på att den fysiska arbetsmiljön är viktig för att man som lärare i kulturskolan ska ha det bra på jobbet. Lokalerna ska vara rätt utrustade, och de ska vara trevliga att visats i. Dessutom skulle hon vilja slippa att lägga tid på sådant som att gå igenom trasiga instrument eller lösa uthyrning av instrument. Att ha ett arbetstidschema som fungerar trots att man är förälder är också en sådan sak hon skulle önska sig:

- Jag skulle vilja slippa ha för många sena kvällar så jag hinner hem och äta middag med min familj. 

Hon vill att politikerna ska satsa mer på att göra kulturskolan till en plats för både bredd och djup:

- Vi moderniserar oss genom att erbjuda nya ämnen, korta kurser, workshops med mera, men vi vill samtidigt kunna få vara en plats där den som vill nå sina drömmar om att bli proffs kan få göra det. För att bli riktigt bra på något krävs det "dyr" undervisning.

För Ellen är det en självklarhet att vara med i facket. Som medlem i Lärarförbundet menar hon att hon får en trygghet i att veta att hon har ett fackförbund i ryggen om det skulle hända något på jobbet som hon behöver hjälp med. Att förbundet organiserar lärare från olika skolformer ser hon också som en styrka:

- Jag ser mig som lärare och då är det viktigt att vi hänger ihop med andra lärare och har samma avtal och villkor som dessa. 

Kommentera artikeln!

Med ett konto på lararforbundet.se kan du kommentera, spara och söka bland mer än 30 000 artikler. För alla lärare är lika viktiga - även de som inte är medlemmar i vårt fackförbund (ännu).

Bli medlem

eller logga in här

Frågor & Svar