
Tid för återhämtning och reflektion är särskilt viktigt när man arbetar med människor. Det vet vi ju om, och ändå blir det inte alltid av. Tar du till exempel rast varje dag?
Alla har rätt till rast enligt arbetstidslagen. Den ska finnas inlagd i ditt arbetstidsschema. Ingen ska behöva arbeta mer än fem timmar utan rast. Att ha rast innebär enligt lagen att man kan lämna sin arbetsplats under den tiden. Rasten räknas inte som arbetstid.
Du ska inte blanda ihop skolans rast med din egen lagstadgade rast.
Förutom raster ska man kunna ta pauser i arbetet. Till skillnad från rast så ska paus räknas som arbetstid. Arbetsgivaren är skyldig att se till att man kan ta de pauser som behövs utöver rasterna.
Viktigt med återhämtning
Att följa bestämmelserna om raster och pauser är inte bara en rättighet utan också en skyldighet mot dig själv, om du ska kunna stanna kvar i ditt yrke utan att drabbas av ohälsa. Tid för återhämtning och reflektion är särskilt viktigt när man arbetar med människor.
Det är rektorn/förskolechefen som har ansvaret för att arbetstidslagen efterlevs och som ska se till att arbetet organiseras så att du får ut de raster och pauser som behövs.
Om det händer något oförutsett kan rasten bytas ut mot ett måltidsuppehåll som räknas in i arbetstiden.
Verktyget "Min arbetstid" ger dig hjälp
Med vårt verktyg Arbetstidskollen kan du få bättre koll på din arbetstid och få bättre överblick över hur stor eller liten möjlighet du har att ta pauser. Stämmer inte planeringen med lag och avtal så ska du prata med din chef så att den justeras.
Film: Så fungerar lärares arbetstid
Se också vår film om "Så fungerar lärares arbetstid".
Så skapar du ett arbetstidsschema
Saknar du ett arbetstidsschema där alla dina arbetsuppgifter syns? Lärarförbundet har tagit fram förslag till mallar för ett arbetstidsschema för olika skolformer. Testa på din arbetsplats!
Hej Tommy
Tack för din uppmärksamhet. Vi har ändrat nu.
/Johan, webbredaktör
Om Johan Wikström
Webbredaktör på Lärarförbundet