Lärarförbundet
Bli medlem

”Det är roligt att vara efterfrågad som pensionär!”

Marianne Rutgersson startade skola med några andra pensionerade lärare på asylboendet Mälarblick i Strängnäs.

Marianne Rutgersson startade skola med några andra pensionerade lärare på asylboendet Mälarblick i Strängnäs.

Undervisning på asylboende, språkcafé och lästräning med ettor. Sedan Marianne Rutgersson gick i pension för två år sedan har det varit full fart. ”Det är roligt att fortsätta som lärare, men på egna villkor”, säger hon.

Allt fler pensionärer jobbar vid sidan av sin pension och lärare är inget undantag. Marianne Rutgersson från Strängnäs är en av dem som jobbar deltid i skolan.

- Jag känner många som jobbar som pensionärer. Det är roligt att vara efterfrågad och att fortsätta som lärare, men på sina egna villkor.

Hade inte tänkt jobba

Hon gick i pension januari 2015 efter att de sista åren ha jobbat som språk-, läs- och skrivutvecklare i Strängnäs kommun. Själv hade hon sagt att hon inte skulle jobba som pensionär, men efter tre månader ringde skolan.

- Okej, sa jag – men bara tre dagar i veckan, inte före klockan 10, och så vill jag vara ledig när jag har lust. Och det fick jag! Nu har det gått två läsår. I efterhand är jag nöjd att jag sa så där, skrattar Marianne.

Okej, sa jag – men bara tre dagar i veckan, inte före klockan 10, och så vill jag vara ledig när jag har lust.

- Jag går in i alla ettor, är ”utanpå” den ordinarie undervisningen och läser med barnen. Vi har fått en del nyanlända barn och då har jag lärt mig mycket på Mälarblick som jag kan använda i undervisningen, säger Marianne.

Startade skola för asylsökande

För utöver deltiden i skolan har Marianne undervisat ideellt på Mälarblick – ett asylboende som öppnade för några år sedan. Som mest var det nästan 600 asylsökande i området varav mer än 100 barn.

- När det kom så många kunde inte kommunen ta emot alla barn, och då startade jag och några pensionerade lärare skola så ofta vi kunde, berättar Marianne.

Asylboendet har nyligen stängt. En del från boendet är kvar i stan, och de kan dyka upp på det Språkcafé som Marianne driver tillsammans med några andra lärarpensionärer i kyrkan.

Efter alla år tycker Marianne fortfarande att det är stimulerande att undervisa:

- Det är fortfarande jätteroligt och givande med barnen och kollegorna. Att få komma till skolan och vidga vyerna från hemmets fyra väggar.

Tips till andra: ställ upp dina villkor

Så här i efterhand är hon glad för att hon ställde upp sina villkor när skolan ringde, och det är också ett tips till andra som funderar på att jobba.

- Jag tycker jag var klok som inte sa ja till heltid. Det är viktigt att behålla glädjen och det gör man inte om man jobbar för mycket!

- Det är många olika saker jag vill hinna med: resa, träffa alla barnbarnen. Och utan att sätta någon annan på pottkanten. Det gör jag inte nu, för jag är ”utanpå”.

  • Skapad 2017-05-04
Frågor & Svar