Lärarförbundet
Bli medlem

Därför ska du vara medlem som pensionär!

Som pensionär på heltid är du välkommen att behålla ditt medlemskap i Lärarförbundet. Ett enkelt sätt att behålla kontakten med arbetskamrater och yrket.

Genom att behålla ditt medlemskap i förbundet kan du också behålla kontakten med arbetskamrater och med ditt yrke. Ett enkelt sätt att följa läraryrkets utveckling.

Om du som pensionär funderar över att ibland arbeta extra som t ex lärarvikarie bör du överväga att fortsätta som aktiv medlem i Lärarförbundet och har då rätt till stöd och hjälp i din anställning.

Du kan vara med i den lokalavdelning där du tidigare var yrkesverksam eller i den lokalavdelning där du bor. Det senare är ofta bäst men du bestämmer själv.

Pensionerad medlem i Lärarförbundet kan den vara som:

  • uppnått pensionsålder och slutat att förvärvsarbeta
  • fått avtals- /garantipension eller hel sjukersättning

Som pensionärsmedlem har du följande rättigheter:

Du har rätt till råd och hjälp när det gäller din pension. Du kan delta i avdelningens aktiviteter och har rösträtt och är valbar som revisor inom avdelningen och på förbundsnivå i uppdrag för pensionärer.

Regionala medlemsmöten

Du kan delta i regionala medlemsmöten som lokalavdelningarnas pensionärsombud anordnar en gång per år. Kontakta din avdelning för mer information om vad som händer nära dig.

Försäkringar

För att behålla de eventuella försäkringar du har tecknat sedan tidigare via Lärarförsäkringar krävs fortsatt medlemskap i Lärarförbundet.

Vad kostar det?

Ett fortsatt medlemskap kostar 45 kronor i månaden. I din avgift ingår magasinet Läraren. Vill du fortsätta prenumerera på din ämnestidning tillkommer 22 kronor per månad.

Hur blir jag pensionärsmedlem?

Enklast blir du pensionärsmedlem genom att du hör av dig till Lärarförbundet Kontakt och ändrar dina uppgifter.

  • Skapad 2013-08-12
  • Uppdaterad 2020-05-04
Frågor & Svar