Lärarförbundet
Bli medlem

​Christian höjde sin lön när han bytte jobb

Christian höjde sin lön när han bytte jobb.

Christian höjde sin lön när han bytte jobb.

Sugen på att höja din lön? När NO och Idrottsläraren Christian Bejke från Göteborg bytte arbetsplats ökade han sin lön med 8000 kronor. Här berättar han hur han gick tillväga och ger tips på hur du kan tänka inför att byta jobb.

Som nyutexaminerad grundskollärare fick Christian Bejke jobb på en friskola i Göteborg. Skolan gav nya lärare utrymme att växa och Christian trivdes väldigt bra. Han var ämnesspecialist, vilket innebar att vara bollplank och stötta andra idrottslärare på 25 skolor, när han sade upp sig.

Varför valde du att byta jobb?

- Jag ville egentligen inte byta jobb om jag ska vara ärlig. Jag gick in på en väldigt låg ingångslön. Skolan jag jobbade på premierade lärare som gillade att jobba och gav extraersättningar för extra arbetsuppgifter. Det betyder att jag till slut fick en okej lön, men det var inte bra. Det kändes inte rätt.

Christian påtalade den låga lönen till sin chef, men flera lönerevisioner gick utan att lönen ändrades. Till slut fick Christian nog och meddelade chefen att han kommer se sig om efter andra erbjudanden. En vecka senare låg ett erbjudande från en annan arbetsplats på bordet. Det nya erbjudandet höjde Christians grundlön med 8000 kr, en ökning med 33 procent.

Var det ett stort beslut att byta arbetsplats?

- Det var jättesvårt att ta beslutet, jag trivdes och mådde jättebra. Jag hörde hur andra kollegor hade det tufft och tänkte att ’så har inte jag det’. Men 8000 kr gör jättestor skillnad varje månad.

Det som man ska fundera över innan man byter arbetsplats är vad som får dig att trivas. Man ska inte byta jobb bara för att öka lönen, tycker Christian. Det är många faktorer som spelar in i livet.

- Min anledning till att byta jobb var en väldigt hög löneökning, om vi ska vara ärliga. Men jag tycker att det finns fler saker man ska värdera i detta. Om min arbetsgivare hade ökat med säg 3000 kr hade jag stannat.

Christians tips när du funderar på att byta jobb:

  1. Hör dig för hur det funkar på arbetsplatsen – att byta jobb och för att hamna någonstans där du inte trivs funkar inte. Stolpa ned vad som är viktigt för dig för att du ska må bra.
  2. Vad finns det för arbetsmaterial? På min förra skola hade alla en iPad men ingen visste hur de skulle använda dem. Vilket material behöver du och tycker är viktigt – ta dig till en skola som erbjuder detta.
  3. När du får ett erbjudande får du ställa det mot ditt nuvarande jobb och räkna in arbetsmiljö, trivsel och kollegor.

Läs fler tips på hur du kan höja din lön när du byter jobb.

Kommentera artikeln!

Med ett konto på lararforbundet.se kan du kommentera, spara och söka bland mer än 30 000 artikler. För alla lärare är lika viktiga - även de som inte är medlemmar i vårt fackförbund (ännu).

Bli medlem

eller logga in här

Frågor & Svar