Lärarförbundet
Lärarförbundet Kontakt håller extraöppet för att kunna svara på frågor om skolavtal18 - fredag kl.8-20, lördag kl. 10-14 →

Byråkratin för grundskollärare minskas

-Man måste lita på att lärarna själva kan avgöra hur nödvändig dokumentation ska utformas, säger Eva-Lis Sirén.

-Man måste lita på att lärarna själva kan avgöra hur nödvändig dokumentation ska utformas, säger Eva-Lis Sirén.

Regeringen föreslår att kraven på individuell utvecklingsplan (IUP) och skriftliga omdömen avskaffas i årskurs 6-9 och minskas i årskurs 1-5. -Det är mycket bra att regeringen nu rensar i dokumentationshetsen på lärarnas bord i ett första steg, säger Eva-Lis Sirén, Lärarförbundets ordförande.

Regeringen föreslår att

  • skriftliga omdömen tas bort helt i år 6-9
  • skriftliga omdömen ges en gång om året i år 1-5
  • IUP tas bort i år 6-9
  • IUP ges en gång om året i år 1-5.

Regeringen måste dock gå ännu längre i att lätta på den administrativa bördan. I nästa steg måste regeringen ta bort skriftliga omdömen i hela grundskolan och ompröva kraven på åtgärdsprogrammen. Regeringen bör dessutom låta bli att införa nya nationella prov.

-Man måste lita på att lärarna själva kan avgöra hur nödvändig dokumentation ska utformas, säger Eva-Lis Sirén, Lärarförbundets ordförande.

Som det är idag ägnas för mycket tid åt pappersarbete i stället för åt undervisningen.

Den här sidan skapades: 2013-02-07.

Kommentera artikeln!

Med ett konto på lararforbundet.se kan du kommentera, spara och söka bland mer än 30 000 artikler. För alla lärare är lika viktiga - även de som inte är medlemmar i vårt fackförbund (ännu).

Bli medlem

eller logga in här