Lärarförbundet
Bli medlem

Bra att tänka på under sommaren för dig som är lärare

Vad får jag för ersättning under semestern? Hur lång ledighet har jag rätt till? Vad gäller när jag jobbar på lovskola? Här får du svar på dessa frågor, och fler. Dessutom är vi på Lärarförbundet kontakt tillgängliga för dig under hela sommaren.

Ersättning under semestern

Den ersättning du får under din semester eller ferie beror på anställningsform och kollektivavtal. Läs mer om vad som gäller för just dig på sidan Ersättning under semester och ferie.

Så lång ledighet har du rätt till

Semester, ledighet, ferie... Kärt barn har många namn. Din semester är både lagstadgad och en del av det kollektivavtal du omfattas av. Här kan du ta reda på hur många lediga dagar du har rätt till.

Sjuk under sommaren

Skulle du ha oturen att bli sjuk under semestern är det viktigt att du meddelar din arbetsgivare. Du har nämligen rätt att ha semester när du är frisk. På sidan Sjuk under sommaren kan du läsa om vad som gäller för just dig.

Vad gäller på lovskola?

Om du med kort varsel får frågan om att jobba på lovskola bör du få ersättning enligt vanliga övertidsregler. Det ska kosta för arbetsgivaren att slarva med planeringen. Det här gäller om du ska jobba på lovskola.

För varmt på jobbet

När ventilationen inte fungerar kan arbetsmiljön bli olidlig, och ibland tvingas förskolor och skolor att stänga. Om värmen inomhus avviker från 20-26 grader sommartid ska det undersökas. Har du värmebölja inomhus? Så säger Arbetsmiljölagen.

Om olyckan är framme

Har du en olycksfallsförsäkring via jobbet gäller den enbart när olycka skett på arbetstid eller vid resa till och från arbetet. Om du har privata försäkringar hos Lärarförsäkringar, som ägs bland annat av Lärarförbundet, vänder du dig till Lärarförsäkringars kundservice (lararforsakringar.se).

Ferielön påverkar din rätt till ersättning

Kommer du att bli arbetslös efter att ha arbetat i skolan? Då kan din rätt till ersättning från a-kassan påverkas av hur ditt anställningsavtal ser ut. Läs mer om hur ferielönen påverkar din rätt till a-kassa (lararnasakassa.se).

Lärarnas a-kassa ger dig svar

Har du frågor om arbetsgivarintyg eller att tidrapportera? Lärarnas a-kassa, eller den a-kassa du är medlem hos hjälper dig. Ditt medlemskap hos a-kassan är ett annat än det du har hos oss.

Uppsägningstid om du vill byta arbetsgivare

Om du vill avsluta din tillsvidareanställning för att börja ett nytt jobb inför höstterminen har du normalt sett en uppsägningstid. Hur lång din uppsägningstid är regleras i ditt kollektivtal. Här kan du läsa om uppsägningstider för lärare.

  • Skapad 2015-05-19
  • Uppdaterad 2022-05-20
Frågor & Svar