Lärarförbundet
Bli medlem

”Bra arbetsmiljö och goda arbetsförhållanden är inte en enmansshow”

”Det gäller att inte strida och kräva bara när saker inte fungerar utan även att lyfta och stödja när skolan går i rätt riktning”, säger Davor Delic, lärare och ombud för Lärarförbundet på Stockholms restaurangskola. Foto: Gustav Gräll

”Det gäller att inte strida och kräva bara när saker inte fungerar utan även att lyfta och stödja när skolan går i rätt riktning”, säger Davor Delic, lärare och ombud för Lärarförbundet på Stockholms restaurangskola. Foto: Gustav Gräll

- Vi vill att så många som möjligt ska vara med i Lärarförbundet och välkomnar alla våra nya kollegor med fika. In Sweden we call it a fika!, säger Davor Delic, skyddsombud på Stockholms hotell- och restaurangskola.

Davor Delic är legitimerad gymnasielärare i serveringskunskap och dryckeskunskap. Vägen till läraryrket gick via restaurangbranschen och jobb som restaurangchef och sommelier.

- Som restaurangchef drevs jag av att utveckla mina medarbetare. Som lärare påverkar jag från grunden och kan vara med och lyfta restauranggolvet, säger Davor Delic.

Läraryrket har inte gjort honom besviken, tvärtom. Davor känner att han gör skillnad och dessutom får han energi av elevernas kreativitet och av att utvecklas tillsammans med dem varje dag.

Backning behövs för att förändra

Att bli medlem i Lärarförbundet i samband med klivet in i yrket var självklart.

- Ingen är osårbar och det är viktigt att ha backning om man vill förändra och göra skillnad tillsammans med andra i skolan.

Davor valdes dessutom till skyddsombud för Lärarförbundet på skolan för två år sedan. På frågan vad han brinner för i uppdraget svarar han snabbt: att lösa problem.

- Jag räds inte att ta tag i känsliga frågor och är fokuserad på lösningar. Det är viktigt med ett klimat där det blir trygga dialoger både för kollegorna och för ledningen.

En röst för alla på arbetsplatsen

De frågor som är stora bland medlemmarna på skolan är arbetsuppgifter och arbetsförhållanden, brist på planeringstid och lönefrågor. Davor prioriterar en bra kommunikation med både medlemmar och ledning.

Som ombud är jag inte en röst för mig utan för samtliga på arbetsplatsen.

- Som ombud är jag inte en röst för mig utan för samtliga på arbetsplatsen. Att få till en bra arbetsmiljö och goda arbetsförhållanden är inte en enmansshow, utan kräver stöd från kollegorna och en lyhörd ledning.

Davor talar gott om den organisation kring samverkan som skolan har där alla har fokus på att stödja skolan. Det finns också ett nära samarbete med Lärarnas Riksförbund, vilket för ett par år sedan var otänkbart.

- För att samverkan ska fungera krävs det att man ser sig själv som ombud som resurs, och att ledningen i sin tur ser ombuden som en tillgång.

Glöm inte bort att lyfta framgångar

Om ledningen gör fel, handlar det om att upplysa dem om misstaget och försöka rätta till hellre än att strida.

Det gäller att inte strida och kräva bara när saker inte fungerar utan även att lyfta och stödja när skolan går i rätt riktning.

Han pratar om Lärarförbundets glasögon som finns där inför varje möte med kollegor och ledning, Om grundläggande värderingar, solidaritet, mänskliga rättigheter och allas rätt till en utbildning av hög kvalitet.

A_Ombud_Davor_II- Lärarförbundens fackliga arbete bygger på solidarisk samverkan och gemensamma lösningar. Att inte vara med i ett fackförbund är som att köra bil utan bälte eller att glida med på en räkmacka.

Välkomnar nya lärare med en fika

Nu är det dags för en ny termin och säkert flera nya kollegor. Hur brukar du välkomna nya lärare på skolan?

- Vi vill att så många som möjligt ska vara med i Lärarförbundet och hos oss välkomnar vi alltid alla våra nya kollegor med fika. In Sweden we call it a fika!

Sagt om Davor

”Davor är positiv, plikttrogen, lösningsorienterad och vill alla väl. Han vill hjälpa alla så långt det är möjligt.”

Cecilia Gunnarsson, ombudskollega och lärare i yrkesämnen på restaurangprogrammet

Fotograf: Gustav Gräll


Kommentera artikeln!

Med ett konto på lararforbundet.se kan du kommentera, spara och söka bland mer än 30 000 artikler. För alla lärare är lika viktiga - även de som inte är medlemmar i vårt fackförbund (ännu).

Bli medlem

eller logga in här