Lärarförbundet

Björklund fel ute om Lärarförbundet

"Lärarförbundet är det mer vänsterorienterade förbundet och de skäller alltid så fort alliansen gör någonting" sa Jan Björklund i SVT:s Aktuellt, men fakta är att Lärarförbundet är en partipolitiskt obunden organisation.

"Lärarförbundet är det mer vänsterorienterade förbundet och de skäller alltid så fort alliansen gör någonting" sa Jan Björklund i SVT:s Aktuellt, men fakta är att Lärarförbundet är en partipolitiskt obunden organisation.

Lärarförbundet är en partipolitiskt obunden organisation och inte "vänstervriden" som Jan Björklund (FP) hävdade i Aktuellt. -Det enda parti vi tar är lärarnas, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

I SVT:s "Aktuellt" på onsdagskvällen möttes Ibrahim Baylan (S) och utbildningsminister Jan Björklund (FP) för att debattera förslaget om betyg från årskurs fyra. 

När programledaren poängterade för Björklund att han via Lärarförbundet har lärarkåren emot sig när det gäller förslaget svarade han att "Lärarförbundet är det mer vänsterorienterade förbundet och de skäller alltid så fort alliansen gör någonting".

- Igår kväll blev jag både arg och ledsen när Jan Björklund påstod att Lärarförbundet är en vänsterorganisation. Han vet bättre. Han vet att Lärarförbundet är en partipolitiskt obunden organisation. Det enda parti vi tar är lärarnas, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Lärarförbundet partipolitiskt obundet

Att Lärarförbundet är partipolitiskt obundet innebär att när vi arbetar med och tar ställning i politiska frågor så sker detta utifrån Lärarförbundets grundläggande värderingar och fastställda politik.

- Jag kan förstå att partiledare är satta under stark press i en valrörelse och att Jan Björklund säkert är särskilt stressad inför de förestående Harpsundsförhandlingarna. Men ett sånt här oförskämt angrepp på nästan en kvarts miljon medlemmar i Lärarförbundet är ändå över gränsen, säger Eva-Lis Sirén. 

Även Lärarnas riksförbund och friskolekoncernen Academedia har uttalat sig kritiskt mot att ändra i betygssystemet. 

- Lärarna vill helt enkelt inte ha nya ändringar innan bläcket torkat i den senaste betygsöverenskommelsen, säger Eva-Lis Sirén.

Kommentarer:

Ann-Christin
Ann-Christin Andersson

Blir så f-d när jag hör Baylan o Björklund diskutera betyg i år 4. Diskussionen borde handla om en vidare vision om hur skolan kommer på rätt köl efter dessa år av Björklunds styre. Inkompetens!

  • Skapad 2014-08-22 14:59
Magnus
Magnus Andersson

Amatörmässigt och tecken på stora kunskapsluckor som ledande minister i skolfrågor, trots åtta år i förarsätet....En tänkt provokation helt utan finess och humor, jag suckade tungt och tänker att ingenting tycks förändras trots hårt arbete. Sedan när har kunskapsmätning varit ett primärt redskap när man inte får rätt förutsättningar att förmedla kunskap? Rena fina lokaler (utan lyx), läromedel, stöd till alla som behöver, rektor på plats, tillräckligt med personal förstående lokalpolitiker osv, osv.

  • Skapad 2014-08-22 10:49
Magnus

Om Magnus Andersson

Jag jobbar främst med huvudskyddsfrågor, ombudsutbildning, studentfrågor och opinion.

Elisabeth
Elisabeth Linner-Fogby

Valfläsket är bränt, Janne! Klumpigt och nedvärderande uttalande

  • Skapad 2014-08-21 18:22
Elisabeth

Om Elisabeth Linner-Fogby

Hej! Lisa Fogby heter jag och har mina rötter i Varberg, men har bott i Kalmar sedan 1987, med några år i Hultsfreds kommun däremellan.
Trots många år som arbetsplats- och skyddsombud, valberedning och sedan 4 år tillbaka som förtroendevald i Lärarförbundet Kalmars styrelse, är mitt engagemang och intresse för det fackliga arbetet lika stort. I det fackliga uppdraget har jag möjlighet att förbättra lärarnas vardag,arbetsvillkor och arbetsmiljö. Jag ser det som ytterst viktigt att Lärarförbundet fortsätter att på olika sätt påverka politiker och chefer att jobba för ett hållbart lärarliv; hur fler lockas att söka yrket samtidigt som vi idag måste satsa även på de yrkesverksamma så att de stannar kvar i yrket. Jag är stolt förskollärare och mentor för nyexaminerade och tycker fortfarande mitt yrke är ytterst viktigt och stimulerande. Mina huvudsakliga arbetsuppgifter i Lärarförbundet är fokuserade på rekrytering, ombudsträffar och utbildningar och som huvudskyddsombud och regionalt skyddsombud. Jag anser att det är viktigt att bygga förtroendefulla relationer med medlemmarna och då krävs lyhördhet, insikt och fingertoppskänsla. Lärarförbundets värdegrund tilltalar mig mycket och tillsammans med lärarnas yrkesetik bildar det en bra bas för mig som lärare och som fackligt förtroendevald i Lärarförbundet. Allt börjar med en bra lärare och målet borde vara för Lärarförbundet 2025 att där bli ett betydelsefullt lärarförbund och inte två som det är nu - Allt börjar med ett Lärarförbund! Det är då vi kan bli ännu starkare och göra ännu mer skillnad för lärarna nationellt och internationellt.

Kommentera artikeln!

Med ett konto på lararforbundet.se kan du kommentera, spara och söka bland mer än 30 000 artikler. För alla lärare är lika viktiga - även de som inte är medlemmar i vårt fackförbund (ännu).

Bli medlem

eller logga in här