Lärarförbundet
Bli medlem

”Bästa skolkommun skapar intresse för lärarnas frågor”

I år släpps Bästa skolkommun för 17:e året i rad och rankingen har blivit ett kraftfullt opinionsverktyg för Lärarförbundet. – Vi får möjlighet att samtala med politikerna om vilka satsningar som behövs, säger Johan Bäck, ordförande för Lärarförbundet i Sundbyberg.

Lärarförbundets undersökning Bästa skolkommun är den mest heltäckande skoljämförelsen som finns och skapar varje år tusentals politikersamtal och driver fram satsningar som annars inte hade blivit av.

Undersökningen hjälper oss att skapa viktiga samtal

Årets rankning presenteras den 8 november och just nu förbereder sig många avdelningar på hur de ska använda den. En av dem är Lärarförbundet i Sundbyberg.

– Vi använder Bästa skolkommun för att påverka politikerna och skapa intresse för våra frågor. Undersökningen hjälper oss kort och gott att skapa viktiga samtal, säger Johan Bäck som är ordförande.

Det Lärarförbundet i Sundbyberg framför allt vill åstadkomma är samsyn över de politiska blocken: ett handslag för skolan. Därför är det fokus på helheten och inte de enskilda kriterierna.

– Vi vill ha en allmän utbildningspolitisk diskussion och ett samtal om förbättringsområden för lärarna och skolans olika delar. Gemensamma lösningar på gemensamma problem, så att säga.

Varje år bjuder avdelningen in politikerna till en populär träff med lärare från olika delar av verksamheten, som också är ombud.

– Ombuden ger bilder av hur lärarna upplever sin yrkesvardag och kan ge politikerna konkreta idéer på vad som borde hända. De får i sin tur möjligheter att skaffa sig kontakter direkt ute på arbetsplatserna. Det blir win-win för alla.
Kommentera artikeln!

Med ett konto på lararforbundet.se kan du kommentera, spara och söka bland mer än 30 000 artikler. För alla lärare är lika viktiga - även de som inte är medlemmar i vårt fackförbund (ännu).

Bli medlem

eller logga in här