Lärarförbundet
Bli medlem

Bästa skolkommun 2015: Vellinge

Ester Alavei, utbildningspecialist i Vellinge, Jessica Öberg, ordförande för Lärarförbundet i Vellinge Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet och Gustav Schyllert, utbildningsnämndens ordförande i Vellinge.

Ester Alavei, utbildningspecialist i Vellinge, Jessica Öberg, ordförande för Lärarförbundet i Vellinge Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet och Gustav Schyllert, utbildningsnämndens ordförande i Vellinge.

​För att uppmuntra kommuner som ger sina elever, lärare och skolledare goda förutsättningar utser Lärarförbundet Bästa skolkommun. Vi gratulerar Vellinge, som försvarar förstaplatsen. Tvåa kom Piteå och Luleå knep tredjeplatsen.

Lärarförbundet utser Sveriges bästa skolkommuner för att uppmuntra kommuner som ger sina elever, lärare och skolledare goda förutsättningar.

Vinnare av Bästa skolkommun 2015 är Vellinge kommun i Skåne. De vinner därmed utmärkelsen för andra året i rad. På andra plats hamnar Piteå och tredjeplatsen kniper Luleå.

Långsiktig investering i Vellinge

- Många kommuner vill bli bästa skolkommun och Vellinge lyckas genom att investera långsiktigt i sin skola. Stort grattis till alla skickliga lärare och skolledare, och till invånarna i Vellinge, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Årets rankning presenteras i ett läge där lärarbristen på allvar fått fäste i Sverige och under hösten har rapporter om vakanta lärartjänster och obehöriga lärare avlöst varandra.

- Alla kommuner drabbas av lärarbristen som är en stor utmaning. Inom de närmaste åren kommer det att avgöras vilka kommunpolitiker som har modet att ta itu med situationen. Den långsiktiga tillgången till skickliga lärare höjer elevernas resultat. Kommuner som inser det är bra skolkommuner, säger Johanna Jaara Åstrand.

Se hela rankningen och jämför kommuner

I vårt interaktiva verktyg kan du se hur varje kommun rankades inom de 14 olika kriterierna i Bästa skolkommun. Du kan även jämföra två kommuner med varandra, samt se hur det gick i tidigare rankning.

Dela gärna resultatet för en kommun eller en jämförelse mellan två kommuner i sociala medier, med hashtag #Bästaskolkommun.

TV: "Många vill bli Bästa skolkommun"

Förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand om 2015 års rankning.

  • Skapad 2015-10-13
Frågor & Svar