Lärarförbundet
Bli medlem

Att söka jobb som lärare

Innan du anger löneanspråk finns möjlighet att prata med Lärarförbundets lokalavdelning om löneläget. Du kan också få lönecoachning via Lärarförbundet Kontakt.

Innan du anger löneanspråk finns möjlighet att prata med Lärarförbundets lokalavdelning om löneläget. Du kan också få lönecoachning via Lärarförbundet Kontakt.

Betyg, intyg, referenser och meriter? Vad ska man som lärare eller blivande lärare, förskollärare, fritidspedagog eller studie- och yrkesvägledare skicka med i jobbansökan och vad tar man med till intervjun? Här får du några värdefulla tips.

I ansökan

Skicka ett personligt brev och ett cv. Det är inte så vanligt att man bifogar referenser, betyg eller intyg till en ansökan. Men du kan skriva i ansökan att du gärna lämnar det på begäran.

I det personliga brevet presenterar du dig själv och vilken anställning du söker. Beskriv sådant som kan vara intressant för arbetsgivaren och tjänsten.

Ett cv ska innehålla personuppgifter, olika utbildningar och anställningar, men kan även omfatta fritidsintressen, språkkunskaper och ideella engagemang.

Gör research

Innan du formulerar din ansökan bör du ta reda på så mycket som möjligt om arbetsplatsen och arbetsgivaren. Ring gärna upp den kontaktperson som anges i annonsen för att ställa frågor.

Du som är medlem kan också höra av dig till Lärarförbundet. Lärarförbundet i den kommun du söker har mycket information om arbetsplatsen och löneläget. Är du inte medlem kan du alltid passa på att bli.

Leta upp de viktigaste nyckelbegreppen i annonsen. Se inte bara till kompetens och erfarenhet utan leta också efter vilka personliga egenskaper och färdigheter som efterfrågas. Vad får du fram mellan raderna? Lyft sedan fram de delar av din kompetens och erfarenhet som matchar bäst till annonsen.

Löneanspråk

Ibland kan det stå i annonsen att arbetsgivaren vill att du anger löneanspråk. Hur du ska göra då är svårt att svara på. Det är som regel klokt att spara diskussionen om lön, tills du vet mer om jobbet och arbetsgivaren vet mer om dig, men i vissa lägen kan det kännas dumt att undvika frågan.

Innan du anger löneanspråk finns möjlighet att prata med Lärarförbundets lokalavdelning om löneläget. Du kan också få lönecoachning via Lärarförbundet Kontakt.

Följ upp

Efter att ha skickat din ansökan kan du gärna följa upp den med ett telefonsamtal, och fråga om något du är intresserad av att ta reda på. Förbered dig och ha annonsen till hands vid samtalet. Svaren kan vara bra att ha med i förberedelsen inför en eventuell intervju.

Till intervjun

Till intervjun kan arbetsgivaren be att du tar med kopior på intyg och betyg.

Om arbetsgivaren vill att du styrker dina meriter ska de vara vidimerade. Det betyder att två personer ska intyga att de överensstämmer med originalhandlingarna.

Det gör man enklast genom att skriva: Vidimeras: namnteckning och telefonnummer eller mejladress.

Du kan också lämna referenser vid intervjun eller om arbetsgivaren ber om det senare i anställningsprocessen.

Ange minst två referenspersoner som arbetsgivaren kan kontakta. Ta själv kontakt med de personer du vill ange så att du vet att de ställer upp och så att de är beredda på att det kan få frågor om dig.

Försök få referenser som känner dig från olika arbetsplatser eller sammanhang.

Har du svårt att hitta referenser från tidigare/relevanta anställningar kanske en VFU-handledare som mött dig under VFU kan vara en bra referens.

Läs om fler tips för själva anställningsintervjun här!

  • Skapad 2014-04-10
  • Uppdaterad 2018-04-10
Frågor & Svar