Lärarförbundet
Bli medlem

Att gå i pension – så här gör du

Att gå i pension handlar både om att avsluta din anställning och att få ut dina pensionspengar. Du behöver själv ansöka om att få ut din pension.

Här har vi samlat de steg du behöver ta när du ska gå i pension. Som medlem i Lärarförbundet har du dessutom tillgång till kostnadsfri uttagsrådgivning hos Lärarförsäkringar.

1. Ansök om uttag av allmän pension

Den allmänna pensionen från staten finns hos Pensionsmyndigheten. Från och med 2023 kan du ta ut den tidigast från 63 års ålder.

Ansök hos Pensionsmyndigheten i god tid, gärna tre månader i förväg.

2. Spåra dina tjänstepensioner

Kontrollera att du fått tjänstepension från de arbetsgivare du haft. Det är vanligt att ha pengar på flera olika ställen. Gör gärna en lista över de arbetsgivare du haft vilka år.

Före millenniumskiftet tjänades tjänstepension vanligtvis inte in vid kortare anställningar med timlön eller om man var under 28 år.

Logga in på minPension och se vilka bolag du har pension hos och stäm av mot din lista. De belopp som visas på MinPension är ofta rätt, men inte alltid. Kontakta därför de olika bolagen själv för att stämma av vilka belopp som gäller.

3. Ansök om uttag av tjänstepension

Ansök i god tid, minst tre månader i förväg. Du kan välja att ta ut tjänstepensionerna under olika lång tid, beroende på hur du vill sprida din inkomst.

Att ta ut pensionen på kortare tid ger högre belopp, men då tar pengarna förstås slut tidigare. Det är vanligt att kunna välja mellan 5, 10, 15 år eller livsvarigt uttag.

Det går inte att avbryta eller pausa en påbörjad utbetalning av tjänstepension.

4. Ta ut ditt privat pensionssparande

Om du har ett eget pensionssparande måste du vända dig till de bolag eller banker som du anlitat för att ordna utbetalning.

5. Avsluta anställningen

Du har samma uppsägningstid oavsett anledning till att du slutar.

6. Ändra ditt medlemskap

När du går i pension på heltid är du välkommen att bli pensionärsmedlem.

  • Skapad 2020-03-13
  • Uppdaterad 2022-11-23
Frågor & Svar