Lärarförbundet
Bli medlem

Regeringens lärarlönelyft välkommet

Tre miljarder kronor årligen ska höja lönerna för omkring 60 000 lärare, inom den statliga satsningen lärarlönelyftet. - Regeringen har visat att den förstår allvaret i situationen. Nu måste också kommunerna göra det, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson, presenterade regeringens beslut om hur lärarlönelyftet ska genomföras. Tre miljarder kronor årligen ska höja lönerna för omkring 60 000 lärare. Lönehöjningarna ska gå till lärare som utvecklat undervisningen och förbättrat studieresultaten eller måluppfyllelsen.

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand välkomnar regeringens beslut.

- Vi står inför en mycket allvarlig brist på lärare och förskollärare och därför är det nödvändigt att locka fler till läraryrket. Höjda löner är viktigt för att yrkets attraktionskraft ska öka. Vi kan inte riskera att stora grupper barn och elever inte får den undervisning de har rätt till. Regeringen har visat att den förstår allvaret i situationen. Nu måste också kommunerna göra det, säger Johanna Jaara Åstrand.

På en punkt är Johanna Jaara Åstrand dock kritisk.

- Regeringen borde ha lyssnat på oss och gett alla lärargrupper möjlighet att delta på samma villkor. Det är tråkigt att olika lärargrupper ges olika möjligheter att ta del av satsningen. Det är lika viktigt att höja läraryrkets attraktionskraft inom vuxenutbildningen som i gymnasieskolan. Att lärare i fritidshem och förskola inte omfattas av hela lärarlönesatsningen, utan bara ingår i en mindre del av satsningen är något som vi kraftfullt har vänt oss emot.

Läs mer om lärarlönelyftet på regeringen.se

Kommentarer:

Anonym
Anonym

Det hade varit bra om pengar från Regering till dessa insatser hade satsat till rätt yrkespersoner. Tyvärr blev jag utan. Lärarlegitimationer på 2 nivåer, 2 utbildningar på avancerad nivå, Specialpedagog samt Magisterexamen special- och behandlingspedagogik samt 90 hp specialpedagogik (ej avancerad nivå) . Arbetat för eleverna 39 år. Pengarna gick till mina första "barn" , 1978 -1981. Jag tycker bra om mitt arbeta, går dit med glädje men nu finns inte något kvar, söker nya vägar/ L.A.

  • Skapad 2016-11-08 23:13
Ylva
Ylva Erlandsson

Tråkigt att regeringen väljer bort att satsa på fritidspedagoger och förskollärare i förskolan. Endast 10% får användas till dessa lärargrupper och det är frivilligt.

  • Skapad 2016-02-24 16:16
Anonym
Anonym

Mycket dåligt att inte alla lärare som arbetat 10-12 år får möjlighet att förhandla upp sin lön utifrån utfört arbete. Nu höjs en del och en del blir utan, Hur känns det för oss som kommit upp i 50-60 års åldern och förespeglades löneökningar "senare" när kommunaliseringen genomfördes. Dessa pengar och pengarna från
förstelärarereformen borde använts till att låta alla erfarna lärare förhandla upp lönen. Det går inte att få detta rättvist. Själv är jag snart 61 år och kommer att säga upp mig om jag inte får del av det här tillägget. Jag orkar inte höra fler politiker säga att "nu har vi höjt lönerna för de duktiga lärarna" . Jag anses som duktig av elever, föräldrar och skolledning. Jag går inte ut med uppsägningsbeslutet i förväg, därför vill jag vara anonym.

  • Skapad 2016-02-23 18:50
Anonym
Anonym
Svar till Anonym

Jag håller med dig. Blir jag tredje lärare så är jag också färdig som lärare efter 18 år i yrket. I vårt arbetslag får tio och tre-fyra blir utan, snacka om käftsmäll.

  • Skapad 2016-10-05 18:47
Pia
Pia Olsson

Och var är fritidspedagogerna i denna lönediskussion???
Vi betalar lika stora avgifter som andra yrken.
Trött....

  • Skapad 2016-02-22 16:31
Pia

Om Pia Olsson

Ansvarar för slöjd i mjuka material på Ekeby skola.

Kommentera artikeln!

Med ett konto på lararforbundet.se kan du kommentera, spara och söka bland mer än 30 000 artikler. För alla lärare är lika viktiga - även de som inte är medlemmar i vårt fackförbund (ännu).

Bli medlem

eller logga in här