Lärarförbundet
Bli medlem

Fem villkor du bör kräva som förstelärare eller lektor

Tid för uppdraget, tillsvidaretjänst, tydligt uppdrag, kompetensutveckling och fortsatt löneutveckling och löneöversyn. Det är fem villkor vi anser att du bör kunna kräva som förstelärare eller lektor.

Gå med idag
– 6 månader gratis!

Har du blivit förstelärare eller lektor, eller funderar du på att söka en sån karriärtjänst? Då är det bra att känna till att Lärarförbundet driver följande fem villkor för att stärka dig i ditt uppdrag.

1. Tid för uppdraget

Om förstelärare och lektorer ska ha möjlighet att arbeta med lärardriven skolutveckling, måste man avsätta tillräckligt med tid för det nya uppdraget.

2. Tillsvidaretjänst

Knappt hälften (48 procent) av alla förstelärare har tillsvidaretjänst. Karriärtjänster ska vara tydliga och varaktiga karriärsteg, vilket förutsätter tillsvidaretjänster. Tillfälliga tjänster med kortsiktiga projekt kan inte sägas utgöra reella karriärsteg.

3. Tydlig uppdragsbeskrivning

Det är viktigt att din arbetsgivare formulerar ett tydligt uppdrag till dig som är förstelärare eller lektor. Skolutveckling förutsätter långsiktig planering och konkreta mål. Ett karriärsteg måste innebära någonting nytt.

4. Kompetensutveckling

Många förstelärare signalerar att de vill ha kompetensutveckling för att kunna fullgöra det nya uppdraget på ett bra sätt. Det är ett rimligt krav. En ny tjänst kräver ofta att man fyller på med kunskaper.

5. Fortsatt löneutveckling

Du ska ingå i löneöversynen och ha en fortsatt löneutveckling, trots att du fick en löneökning när du blev förstelärare eller lektor. Det är inte meningen att du ska stå still lönemässigt.

  • Skapad 2015-02-23
  • Uppdaterad 2017-05-26
Frågor & Svar