Senast uppdaterad

2021-08-12

Tipsen när du studerar till lärare på distans

En fjärdedel av landets lärarstudenter läser till lärare på distans och antalet har fördubblats de senaste åren. Få koll på vad du har rätt till och ta del av expertens tips!

Genom att plugga på distans får fler möjlighet att studera till lärare, och det är viktigt i tider av lärarbrist!

Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet

Så här går det till

Att läsa på distans är ett sätt för många att finansiera sina studier genom att jobba samtidigt, eller att helt enkelt få familjelivet att gå ihop. Men vad gäller och vad är viktigt att tänka på?

 • När du blivit antagen så registrerar du dig på distans. Sedan följer du en studieplan med kurslitteratur, föreläsningar du ska följa, inlämningar och hemtentor.
 • Utbildningarna finns på både hel- och deltid. Om du jobbar samtidigt som du studerar på heltid får du räkna med att stora delar av din fritid går åt till studierna. Det är många som inte klarar av att studera och arbeta samtidigt, så tänk till i förväg om det kan fungera för dig!
 • Det är en annan studieteknik som krävs av dig än när du läser på campus. Finns ett lärcenter hos dig? Då kan du sitta där och plugga tillsammans med andra studenter, och till exempel se på distansseminarier tillsammans.
 • Det är inga andra regler som gäller för dig som studerar på distans, utan du har samma rättigheter som den som studerar fysiskt på plats på högskolan. Lärosätet ska kunna erbjuda en form där du får det du behöver för att ta lärarexamen.
 • Undantaget är VFU:n där det kan hända att du behöver lösa din VFU-placering på egen hand, och sätta dem i kontakt med ditt lärosäte.

Tipsen för att lyckas!

Malin Fagerlund Liikanen är en av många som studerar på distans. Hon läser till förskollärare på heltid på Linköpings universitet samtidigt som hon jobbar 70 procent. Det krävs lite extra tanke för att få det att fungera.

– När du sitter själv hemma finns det ingen som påminner dig om vad du ska göra, därför är det extra viktigt att du har en plan för att studierna ska flyta på.

Malins tips:

 1. Nyttja dina studiekompisar och ha studietid ihop.
 2. Se till att beta av så mycket av studierna som möjligt direkt så du kan ta det lugnt i slutet av kurserna.
 3. Var disciplinerad och gör en plan tidigt i kursen för att tydligt se vad som behöver göras och när.

Fem vanliga frågor från distansstudenter

Hur ska jag göra för att få en VFU-placering, när jag ska ordna den själv?

Pröva med en arbetsplats du redan har haft kontakt med och sök annars upp en skola/förskola med rätt inriktning och ta kontakt med rektor. Det brukar ordna sig! Ibland finns ett avtal mellan kommunen och ditt lärosäte, annars behöver det skrivas så att skolan/förskolan får ersättning.

Varför får jag inte göra VFU:n på min arbetsplats?

Det kan kännas opraktiskt men handlar om att du ska få vara student och inte användas i din tjänst.

Hur ofta ska vi egentligen ha campusträffar?

Om det är en distansutbildning ska du inte behöva åka in till lärosätet. Vi vet att det ibland är lite för många obligatoriska träffar som borde gå att lösa på distans.

Var ska jag vara medlem i Lärarförbundet när jag studerar på distans?

Om du studerar på heltid är du studentmedlem i Lärarförbundets avdelning på studieorten. Det kostar inget att vara studentmedlem.

Om du jobbar som lärare samtidigt som du studerar väljer du om du vill vara studentmedlem på studieorten eller yrkesverksam medlem där du jobbar. Det kan vara bra att tänka på att du inte har tillgång till inkomstförsäkringen som studentmedlem.

Vart vänder jag mig om jag har problem?

Beroende på vad det gäller vänder du dig till:

 • Kursansvarig på ditt lärosäte för frågor som berör själva utbildningen.
 • Din handledare eller skolans/förskolans rektor om det gäller förutsättningar på din VFU-plats.
 • Studentkår en om det är problem som lärosätet inte förmår lösa.
 • Och: Du är förstås alltid välkommen att höra av dig till Lärarförbundet. Antingen vår kontaktperson på ditt lärosäte eller Lärarförbundet Kontakt.

Lärarstudentpodden om att plugga på distans

I avsnitt 7 djupdyker vi i temat lärarstudier på distans! Lärarförbundets expert Per Båvner reder ut vilka rättigheter och skyldigheter du har som distansstudent. "Regelverket är glasklart, det ska inte vara någon skillnad att läsa till lärare på distans eller direkt på campus".

Tre förslag från Lärarförbundet

Lärarförbundet driver att förutsättningarna för landets distansstudenter ska bli bättre. Här är 3 av våra förslag!

 • Utvärdera och utveckla distansstudieformen mer än vad som görs idag.
 • Skapa ett system för VFU-placering av studenter som läser på distans.
 • Låt distans vara distans, och håll nere antalet campusträffar.