Senast uppdaterad

2017-11-06

Så arbetar Lärarförbundet för att motverka hot och våld i skolan

Anmälningarna om hot och våld i skolan de senaste åren ökar kraftigt. Lärarförbundet anser att det är en oacceptabel situation! Så här arbetar Lärarförbundet att för att komma till bukt med detta allvarliga arbetsmiljöproblem.

​Anmälningarna om fysiskt våld i skolan har ökat

Siffror som Arbetsmiljöverket tagit fram åt Dagens Nyheter hösten 2017 visar på att anmälningarna om hot och våld de senaste åren har ökat med en fjärdedel jämfört med samma period 2016.

Mellan 2012 och 2016 nästan fördubblades anmälningarna om fysiskt våld i grund- och gymnasieskolan – från 230 till 425.

Det ska vara nolltolerans mot våld på landets skolor!

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand till DN.

Johanna Jaara Åstrand: "Våldet i skolan helt oacceptabelt"

De ökade anmälningarna om hot och våld är en ytterst allvarlig utveckling och en signal om att mer måste göras för att pressa tillbaka våldet och skapa en god arbetsmiljö, bloggar Lärarförbundets ordförande.

TV4: Läraren blev misshandlad av elev – fick missfall

Måndagen den 9 oktober deltog Lärarförbundet både i SVT och TV4 Nyhetsmorgon där Johanna Jaara Åstrand kommenterade och delade med sig av vad som måste göras.

Lärarförbundet ställer krav på Arbetsmiljöverket

Det måste vara nolltolerans mot hot och våld på landets skolor och DN:s genomgång indikerar att utvecklingen går åt fel håll.

Erfarenheter från de inspektioner som Arbetsmiljöverket har gjort har tyvärr inte sammanställts och kommunicerats. Vi är övertygade om att de erfarenheter och analyser som Arbetsmiljöverket kan göra av situationen vid Sveriges skolor är ett viktigt bidrag till att skapa klarhet.

I slutet av oktober 2017 skickade vi en skrivelse till Arbetsmiljöverket för att framföra behovet av att orsakerna till ökningen utreds och redovisas så att effektiva åtgärder kan vidtas

Så arbetar Lärarförbundets skyddsombud

Skyddsombud spelar en stor roll om en kollega drabbas av hot eller våld på arbetsplatsen. – Det går alltid att hitta lösningar, säger Jenny Lindahl, ett av Lärarförbundets huvudskyddsombud i Örebro.

Om du blir utsatt för hot och våld på din arbetsplats

Om du eller någon av dina kollegor blir utsatta för hot eller våld på din skola, förskola eller fritidshem - måste ni agera rätt. Det är lätt att bli chockad och antingen överreagera eller avfärda situationen, så ta stöd i andra och följ några enkla steg.