Senast uppdaterad

2022-11-15

Lärarförbundets medlemsavgift

Medlemsavgiften till Lärarförbundet beror på i vilket skede av ditt yrkesliv du befinner dig. Välkommen att vara en del av Sveriges fackliga professionsförbund för lärare och skolledare!

Gå med idag
– 6 månader gratis!

Nya avgifter från och med den 1 januari 2023

Den 1 januari bildar Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund det nya förbundet Sveriges Lärare.

Från den 1 januari 2023 och fram till kongressen 2024 sänks medlemsavgiften för yrkesverksamma medlemmar till 280 kronor per månad.

Medlemsavgiften för studerandemedlemmar är fortsatt 0 kronor per månad.

Medlemsavgiften för pensionärsmedlemmar och doktorander blir 65 kronor per månad.

Nyexaminerade studenter får rabatt och betalar halva avgiften, 140 kronor per månad, första sex månaderna som yrkesverksamma.

Nuvarande avgifter och övrig information

Yrkesverksam

Medlemsavgiften varierar beroende på hur mycket du jobbar:

  • 290 kronor/månad om du arbetar 75 procent eller mer.
  • 150 kronor/månad om du arbetar 74 procent eller mindre.

I medlemsavgiften ingår en inkomstförsäkring som vid arbetslöshet kompletterar ersättningen från a-kassan.

För dig som skolledare gäller samma avgift som för övriga yrkesverksamma medlemmar. Du tillhör även Lärarförbundets Skolledarförening utan extra kostnad.

Du som är kyrkomusiker är dubbelansluten till Kyrkomusikernas riksförbund, KMR, och betalar ytterligare 53 kronor/månad. (höjd med 5 kronor/månad 2021)

Lärarstudent

Det kostar inget att vara med i Lärarförbundet under din studietid. Du kan dessutom ta del av många medlemsförmåner, som till exempel en lönecoachning inför första jobbet.

Nyexaminerad

Som nyexaminerad får du rabatt på avgiften och en inkomstförsäkring som ihop med a-kassan kan ge extra pengar om du är mellan jobb.

Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund bildar ett nytt förbund 1 januari 2023: Sveriges Lärare. Mer information kommer inom kort om hur den rabatterade avgiften för nyexaminerade kommer att se ut.

Doktorand

Om du doktorerar betalar du 40 kronor/månad i medlemsavgift.

Pensionär

Du kan vara pensionärsmedlem om du:

  • uppnått pensionsålder, och slutat att förvärvsarbeta
  • fått avtals- eller garantipension
  • får hel sjukersättning

Pensionärsmedlemmar betalar 45 kronor/månad, och du anmäler att du går i pension genom att fylla i kontaktformuläret eller ringa Lärarförbundet Kontakt på 0770-33 03 03.

Anmäl om du jobbar mer eller mindre

Medlemsavgiften till Lärarförbundet är baserad på omfattningen av ditt arbete. Läs mer i punkt 1 ovan om vilken avgift du betalar som yrkesverksam.

Ändring av dina anställningsuppgifter

Min sida på lararforbundet.se kan du logga in och själv göra permanenta ändringar. Det kan till exempel vara om du har bytt arbetsgivare, arbetsplats eller fått utökad eller minskad tjänstgöringsgrad. Du anger den omfattning som du är anställd på (enligt ditt anställningsavtal).

Om du är tjänstledig helt eller delvis eller har blivit arbetslös på heltid, se "Du kan ansöka om reducerad medlemsavgift".

Ändringen börjar gälla från nästkommande månad.

Du kan ansöka om reducerad medlemsavgift

Om du tillfälligt arbetar mindre än 75% kan du ha rätt till en reducerad medlemsavgift. Det kan vara att du är tjänstledig helt eller delvis (t ex på grund av föräldraledighet), är arbetslös eller sjukskriven en längre tid. Ansök om detta via vårt kontaktformulär eller ring Lärarförbundet Kontakt på 0770-33 03 03.

Om du har rätt till reducerad medlemsavgift justeras den tidigast från nästa månad. Beloppet är 150 kr per månad.

Vi behöver veta när din föräldraledighet eller sjukskrivning börjar och slutar. Har du inte angett något annat eller om du är arbetslös, så justeras avgiften för tre månader framåt.

Behöver du förlänga perioden? Hör av dig senast månaden innan den har löpt ut för att din faktura för kommande månad ska hinna justeras. I annat fall återgår medlemsavgiften till ordinarie medlemsavgift med automatik.

I Lärarförbundets stadgar (§ 2.3 Medlems åtaganden) framgår att du som medlem behöver höra av dig till oss och meddela förändringar.

Läs mer om Lärarförbundets stadgar här.

Så kan du betala medlemsavgiften

Vi rekommenderar att du betalar med autogiro. Det är smidigt för dig och bra för miljön! För att komma igång skriver du under ett så kallat medgivande i din internetbank. Lärarförbundet kan sedan dra avgiften från ditt konto.

Skaffa autogiro på tre minuter

Läs mer om våra olika betalsätt: Så kan du betala din medlemsavgift

Andra avgifter

Du kanske ser att det dras andra avgifter i samband med att du betalar din medlemsavgift? Det kan vara:

Försäkringar

Som medlem i Lärarförbundet erbjuds du förmånliga försäkringar via Lärarförsäkringar.

Tidningar

I ditt medlemskap ingår magasinet Läraren. De flesta får dessutom en ämnestidning som kostar 22 kronor per månad.

Tips: Var med i a-kassan

Det är en bra idé att bli medlem i Lärarnas a-kassa så att du har en ekonomisk trygghet om du skulle bli arbetslös. Avgiften betalar du direkt till Lärarnas a-kassa.