Img 2535x
Senast uppdaterad

2019-08-28

Ny podd för dig som är lärarstudent!

Du har väl inte missat Lärarstudentpodden? En podd som pratar om alla utmaningar och allt det roliga som finns på resan från student till nyexaminerad lärare. Varannan vecka hittar du ett nytt avsnitt av podden i de appar där du vanligtvis hittar poddar. Här nedan hittar du videoversioner av podden.

Här är poddavsnitt 10 som video:

I avsnitt 10 pratar vi lärarbrist – och vad vi kan göra åt den! Sverige saknar i dag 65 000 lärare. Men med rätt satsningar kan bristen på behöriga lärare snabbt minska. ”Det finns faktiskt inget annat yrke där du så påtagligt får göra skillnad för både individer och samhällets utveckling!” säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand. Vi träffar också Nilufer Wubuli som snart blir behörig lärare via ULV-programmet för lärare med utländsk lärarexamen.

Här är poddavsnitt 9 – i ljudversion:

I avsnitt 9 berättar Lärarförbundets utredare Lisa Heino: ”Det var en chock att komma ut som ny lärare”.
I 13 år arbetade Lisa som lärare, och hon beskriver sitt första år som det allra tuffaste. I dag driver hon fackliga frågor – och i stället för att göra det bästa för eleverna vill hon nu göra det bästa för lärarna.

(Poddavsnitt 9 videofilmades inte och finns därför bara som ljudfil.)

Här är poddavsnitt 8 som video:

I avsnitt 8 pratar vi om hur det är att vara ny lärare.
Hur får jag eleverna engagerade i min lektion? Hur genomför jag ett föräldramöte? Och vad innebär det att vara mentor? Att ta steget från studentlivet in i arbetslivet är inte helt självklart.

I det här avsnittet av Lärarstudentpodden pratar vi med författaren och gymnasieläraren Katja Hvenmark-Nilsson om livet som ny lärare. Hör henne berätta om när hon fick en klass som hon inte kunde hantera och hur hon använder sig av teorin classroom management.

Här är avsnitt 7 som video:

I avsnitt 7 djupdyker vi återigen i temat lärarstudier på distans! Vi får höra Lärarförbundets expert Per Båvner reda ut vilka rättigheter och skyldigheter du har som distansstudent. "Regelverket är glasklart, det ska inte vara någon skillnad att läsa till lärare på distans eller direkt på campus".

En uppföljning av avsnitt 5 där vi pratade distansstudier med lärarstudenten Anneli Sjöberg.

Här är avsnitt 6 som video:

I avsnitt 6 pratar vi om hur du som lärarstudent kan vara med och påverka din lärarutbildning och ditt framtida yrke. Möt två lärarstudenter, Lina Östman och Oskar Torefeldt, som tagit ord till handling och blivit studentombud!

Här är avsnitt 5 som video:

I avsnitt 5 grottar vi ned oss i distansstudier! Lärarstudentpodden har till det här avsnittet bjudit in distansstudenten Anneli Sjöberg. Hur går det till att läsa på distans? Hur ser relationen ut med lärarna och eleverna? Kan man kombinera studier, jobb och familjeliv? Och hur behåller man motivationen?

Här är poddavsnitt 4 som video:

I avsnitt 4 av Lärarstudentpodden tar vi reda på allt om VFU!
Lärarförbundets expert på lärarutbildningen, Per Båvner, svarar på Linda Jerands tusen frågor. Vilka rättigheter och skyldigheter du har som lärarstudent? Finns det några regler egentligen?

En uppföljning av avsnitt 2 där vi pratade VFU med två lärarstudenter.

Här är poddavsnitt 3 som video:

I avsnitt 3 ger vi oss in i den digitala skolvärlden! Vi snackar bland annat om hur digitala verktyg påverkar undervisningen och hur man pratar IT på lärarutbildningen.

Dessutom ställer vi frågan: Hur är en bra lärare?

I det här avsnittet gästar Lärarstudentpodden SETT-mässan och pratar med Maria Guthke, ordförande för Lärarförbundet Student, och Maria Glawe, prisbelönt speciallärare och förstelärare, om lärarrollen och om att våga tänka nytt.

"Det handlar mycket om att få med eleverna som medskapande. De ska längta till skolan och tycka att skolan är viktig."

Ett avsnitt du inte får missa!

Här är poddavsnitt 2 som video:

I avsnitt 2 pratar vi om hur är det att vara ute på VFU och besöker Lundellska skolan i Uppsala.

Gång på gång får Lärarförbundet Student signaler om att kvaliteten på den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU-n, inte håller måttet. Du får en VFU-plats i fel ämne, i fel årskurs eller en stressad handledare som inte har fått rätt förutsättningar eller som kanske saknar handledarutbildning.

Vilka är utmaningarna och styrkorna? Och hur gör man om man inte trivs eller inte kommer överens med sin handledare? Gäster är Marcus Samanni och Oskar Bäckman, programledare Linda Jerand.

Här är poddavsnitt 1 som video:

I första avsnittet av Lärarstudentpodden berättar lärarstudenterna David Blank och Elisabeth Holmberg om utmaningarna och glädjen med läraryrket. Allt färre väljer att söka till lärarutbildningar samtidigt som lärarbristen är akut, vi saknar idag 65 000 lärare, skolledare och förskollärare. Trenden måste vända – och det ska Lärarförbundets students kampanj #därförlärare se till att göra!

En podd för dig som är lärarstudent!

Idag saknar Sverige 65 000 lärare. Men med rätt satsningar kan bristen på behöriga lärare snabbt minska. ”Det finns faktiskt inget annat yrke där du så påtagligt får göra skillnad för både individer och samhällets utveckling!” säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand. Vi träffar också Nilufer Wubuli som snart blir behörig lärare via ULV-programmet för lärare med utländsk lärarexamen.

Lärarstudentpodden är en podd som vill finnas med i din vardag, stötta, ge tips, råd - men också våga debattera svåra och roliga ämnen, som att vara på VFU, att plugga till lärare på distans och hitta det första jobbet. Varannan vecka hittar du ett nytt avsnitt av podden i de appar där du vanligtvis lyssnar på poddar.