Senast uppdaterad

2021-08-14

Ny lärare: inför första jobbet

Nyexad lärare på väg mot första jobbet? Mycket att tänka på? Lugn! Vi hjälper dig få koll på det viktigaste. Följ våra råd steg för steg här nedan. Klicka på det du vill veta mer om.*Och bäst av allt: När du sedan börjar jobba kostar medlemskapet bara 100 kronor för hela ditt första år som nyexad. Ja, du läste rätt – inte ens 10 kronor i månaden!

Innehåll

Digitala föreläsningar "Ny lärare - inför första jobbet"

Preppa inför anställningsintervjun, lär dig hur du begär lön och vad som ska stå i anställningsavtalet.

Föreläsningarna är kostnadsfria och öppna för dig som studerar till lärare eller studie- och yrkesvägledare. Välj om du vill gå kursen digitalt, fysiskt eller på egen hand.

”Kursen gav mig stöttning att begära en bra lön och bra arbetsvillkor, något som jag också har fått!

Tobias Forsman, nyexad lärare.


Så hittar du jobbet

Det finns idag gott om lärarjobb – men inte överallt och för alla lärarkategorier. Vi är måna om att du ska hitta en arbetsgivare som passar dig!

Vi erbjuder dig karriärvägledning till ditt nya jobb:

  • CV-tjänst
    Som medlem har du möjlighet till personlig coachning inför anställningsintervjun, feedback på hur du vässar ditt CV med mera.

För att hitta ditt drömjobb kan du också leta här:

Nu har jag ett CV jag kan vara stolt över!​ säger lärarstudenten Asli Erdal som nappade på Lärarförbundets erbjudande om gratis granskning av CV, personligt brev och profil på Linkedin.

Att skriva en ansökan

En ansökan innehåller ett personligt brev som presenterar dig samt en sammanställning av meriter, oftast i ett CV. När du har skickat in din ansökan kan det vara bra att ta kontakt med arbetsgivaren och höra att den kommit fram, och därmed göra ett personligt avtryck.

Som medlem har du möjlighet till personlig coachning inför anställningsintervjun, feedback på hur du vässar ditt CV med mera.

Anställningsintervjun

Att bli kallad på intervju är att komma ett steg närmare en anställning. För många är detta en stressfylld situation, alla vill ju göra ett bra intryck – men hur gör man det?

Se filmen med Cilla Peiro, rektor i Uppsala, som tipsar om hur du gör en riktig bra anställningsintervju.

Kolla kollektivavtalet

Kolla upp om arbetsplatsen du söker jobb på har kollektivavtal. Det är en viktig fråga som lätt glöms bort.

Jobbet jag har sökt har kollektivavtal.

Bra start! Ett kollektivavtal skrivs mellan arbetsgivaren och ett eller flera fackförbund. Avtalet reglerar skyldigheter och rättigheter på arbetsplatsen. Alla de förmåner och rättigheter som avtalats där ingår automatiskt också i ditt anställningsavtal.

Jobbet jag sökt har inte kollektivavtal.

Knepigt läge: Vid en anställning på en arbetsplats utan kollektivavtal regleras villkoren enbart utifrån lagstiftningen och det som skrivs in i ditt anställningsavtal. Utan kollektivavtal riskerar du rätten till löneförhandlingar, inflytande och trygga försäkrings- och pensionsvillkor.

Jag vet inte. Hjälp mig ta reda på vilket.

Det finns olika kollektivavtal beroende på vilken arbetsgivare du har. Arbetar du i kommunal verksamhet gäller avtalet som Lärarförbundet sluter med Sveriges kommuner och regioner (SKR). Är du privat anställd är det olika privata arbetsgivarorganisationer som tecknar avtal med Lärarförbundet. För statligt anställda lärare tecknar Lärarförbundet kollektivavtal med Arbetsgivarverket.

Vilken lön?

Du har läst länge för att bli lärare och nu är det dags att gå från student till världens viktigaste yrke. Självklart är du värd en riktigt bra lön. Här är våra bästa tips!

Eva Persson, Lärarförbundet, berättar om hur du ska tänka när det är dags att begära lön för första gången.

Jag fick värdefulla tips och starka argument inför kommande löneförhandling!

Det säger Andreas Wendelsson som tagit hjälp av Lärarförbundets lönecoacher för att kunna förhandla sin lön med framtida arbetsgivare.

Anställningsavtalet

Har du koll på anställningsavtalets olika delar? När du och arbetsgivaren kommer överens om din anställning ingår ni ett anställningsavtal. Det är bindande för er båda, även om ni kommer överens om det muntligt. Ingen av er kan på egen hand ändra på innehållet.

Vilken anställningsform?

Det finns i huvudsak två former av anställning; tillsvidareanställning och visstidsanställning. Det finns olika former av visstidsanställningar.

Typ av anställning

Ferietjänst

Som ferieanställd arbetar du under läsåret och har ferie när eleverna har sommarlov och i vissa fall även under deras jullov. Här är bestämmelser och regler kring ferietjänst och ferieanställning. Den här anställningen är vanlig bland lärare.

Semestertjänst

Som semesteranställd arbetar du hela året förutom när du har semester. Ordinarie arbetstid för heltid är vanligtvis 40 timmar per vecka och minst 5 veckors semester, utom för statligt anställda, som har en veckoarbetstid på 39 timmar och 45 minuter. Lokala arbetstidsavtal kan också innehålla bestämmelser om förkortad veckoarbetstid.

Uppehållstjänst (ovanligt)

Du som är uppehållsanställd jobbar 40 timmar per vecka men har uppehåll under sommaren och vintern.

Lärarlegitimationen

Legitimationen visar vilka skolformer, årskurser och ämnen du är behörig att undervisa i. För att kunna ansöka om en legitimation krävs att du har en examen och ett examensbevis. Sök så snabbt du tagit examen – ibland tar det tid för Skolverket att behandla alla ansökningar.

Utdrag ur belastningsregistret

För att kunna börja arbeta inom förskola, skola fritidshem och annan pedagogisk verksamhet, krävs att du visar ett utdrag ur polisens belastningsregister. Den som inte visat registerutdrag får inte anställas, anlitas eller tas emot i verksamheten.

Introduktionsperioden

Du som är ny lärare har rätt att få göra en introduktionsperiod med en mentor och en plan. Arbetsgivaren ansvarar för du får genomföra perioden i början av din anställning.

Gå med i Lärarnas a-kassa​

Lärarnas a-kassa är Sveriges största a-kassa för lärare. Gå med hos dem för att försäkra din inkomst och få specialiserad hjälp. Att vara med i a-kassan är en trygghet och lönar sig snabbt vid en kortare period utan jobb.

Försäkringar via Lärarförsäkringar

Som ny medlem i Lärarförbundet blir du erbjuden ett grundskydd av försäkringar, med olycksfallsförsäkring, livförsäkring och hemförsäkring. Försäkringarna är gratis de första tre månaderna.

Lägre medlemsavgift under två år efter examen

Är du studerandemedlem i Lärarförbundet när du tar examen har du en reducerad medlemsavgift under två år efter examen. När du går från student till anställd behåller du alla förmåner och får också inkomstförsäkring som ihop med a-kassan kan ge dig 80 procent av inkomstbortfall vid arbetslöshet.

Läs mer här

Du är alltid välkommen att höra av dig!

Om det rör frågor om en arbetsplats eller andra lokala frågor kan du alltid höra av dig till Lärarförbundet i den kommun det gäller.

Dessutom finns Lärarförbundet Kontakt som har öppet vardagar kl. 8-17 på 0770-33 03 03.*Och bäst av allt: När du börjar jobba kostar medlemskapet bara 100 kronor för hela ditt första år som nyexad. Ja, du läste rätt!