Senast uppdaterad

2022-01-24

Ny lärare-coachen – tips för dig som är på första jobbet

Har du precis börjat ditt första jobb? Vi vill bidra till att du får en så bra start som möjligt. Här hittar du råd och tips, och information om dina rättigheter och hur du får stöd om det krånglar.

Du har rätt till ett års introduktionsperiod

Som ny lärare har du rätt till ett års introduktionsperiod som följer en tydlig plan, och en mentor du kan använda som bollplank.

Arbetsgivaren ansvarar för du får genomföra introduktionsperioden i början av din anställning.

Gå med i Nätverket för nya lärare

Nätverket för nya lärare är en grupp på Facebook där du kan prata med kollegor i samma situation. Vi ordnar också uppskattade nätverksträffar. Exempel på ämnen som vi diskuterar är: Hur ser ett rimligt schema ut? Är min arbetstid okej? Hur kan jag få bättra kontakt med min klass? Välkommen!

Ansök om legitimation

Legitimationen visar i vilka skolformer, årskurser och ämnen du är behörig att undervisa. För att kunna ansöka om legitimation måste du ha en examen och ett examensbevis. Sök så snabbt du tagit examen – ibland tar det tid för Skolverket att behandla alla ansökningar.

Frågor och svar om lärarlegitimation

Kollektivavtal – för schyssta spelregler

Kollektivavtal är grunden för villkoren på arbetsmarknaden. De reglerar både dina villkor och den lön du får. Samtidigt anger de vilket inflytande du har på arbetsplatsen – du får alltså en rimligare chans att bli rättvist behandlad.

Digitala träffar för dig som är ny som lärare

Är du på ditt första jobb? Under våren 2022 ordnar Lärarförbundet digitala träffar för dig som jobbar första året som lärare. Temat är ett hållbart lärarliv.

Schema och arbetstid

Läraryrket är ett av de viktigaste som finns. Men det kan vara tufft att veta vad som ska hinnas med och hur ett rimligt schema ser ut.

Med verktyget Arbetstidskollen kan du se om ditt schema stämmer med ditt avtal. Du kan även få personligt stöd av experter på Lärarförbundet om vad som gäller i olika frågor som berör arbetstid. Till exempel övertid, förtroendetid, arbetstidsregler, och reglerad och oreglerad arbetstid. För att du ska hålla länge.

Gå med i Lärarnas a-kassa​

Lärarnas a-kassa är Sveriges största a-kassa för lärare. Gå med där för att försäkra din inkomst och få specialiserad hjälp. Att vara med i a-kassan är en trygghet och lönar sig snabbt vid en kortare period utan jobb.

Förmånliga medlemsförsäkringar

Som ny medlem i Lärarförbundet blir du erbjuden ett grundskydd av försäkringar, med olycksfallsförsäkring, livförsäkring och hemförsäkring. Försäkringarna är gratis de första tre månaderna.

Arbetsmiljö

Låt lärare vara lärare, inte administratörer. Att lärares arbetsbelastning ska minska är en av de frågor som vi har i fokus för att påverka politiker.

Kvalitet kräver tid, det vet alla. Trots det har lärare fått allt mindre tid för det som är själva kärnan i uppdraget: undervisningen och den pedagogiska utvecklingen. Samtidigt har skolledarnas tid att vara pedagogiska ledare också krympt. Huvudskälet är att en våg av reformer har sköljt över skolan, utan att tillräckligt med tid och resurser har vikts för det.

Så funkar olika typer av tjänster

Ferietjänst

Som ferieanställd arbetar du under läsåret och har ferie när eleverna har sommarlov. I vissa fall även under deras jullov. Den här anställningen är vanlig bland lärare.

Semestertjänst

Som semesteranställd arbetar du hela året, förutom när du har semester. Ordinarie arbetstid för heltid är vanligtvis 40 timmar per vecka och minst 5 veckors semester.

Undantaget är statligt anställda, som har en veckoarbetstid på 39 timmar och 45 minuter.

Lokala arbetstidsavtal kan också innehålla bestämmelser om förkortad veckoarbetstid.

Uppehållstjänst (ovanligt)

Du som är uppehållsanställd jobbar 40 timmar per vecka, men har uppehåll under sommaren och vintern.

Hör gärna av dig om du behöver hjälp

Du är alltid välkommen att höra av dig till oss.

Lärarförbundet har lokala avdelningar över hela Sverige. Om du har frågor om en arbetsplats, eller andra lokala frågor, kan du alltid höra av dig till Lärarförbundet i kommunen där du arbetar.

Du kan också skriva eller ringa till oss på Lärarförbundet Kontakt.

Om det rör frågor om en arbetsplats eller andra lokala frågor kan du alltid höra av dig till Lärarförbundet i den kommun det gäller.

Dessutom finns Lärarförbundet Kontakt som har öppet vardagar kl. 9-16 på 0770-33 03 03.