Senast uppdaterad

2022-06-03

Ny lärare-coachen – allt för dig som är ny lärare

Du har det viktigaste yrket som finns och ska ha de bästa förutsättningarna för att göra ditt jobb bra. Här hittar du som är ny lärare viktig information och smidiga tjänster från Lärarförbundet.

Kurs: Ny lärare inför första jobbet

Eva Persson, kursledare, berättar mer om Lärarförbundets populära online-kurs inför första jobbet. Under kursen får du tips inför anställningsintervjun, när du ska begära lön och kunskap om anställningsvillkoren.

Nätverk för nya Lärare

Många deltagare som gått kursen inför första jobbet samlas i Nätverket för nya lärare som är till för dig som vill ha en plattform för att ventilera funderingar och frågor om dina omständigheter som ny lärare.

Här kan vi dela med oss av glädjeämnen och utmaningar, ge och få tips och idéer samt tillsammans få kunskap för att lättare förstå lärarrollen. Men framförallt är detta en plats för gemenskap! Välkommen!

Lön – så får du en rimlig lön som som lärare

Du har läst länge för att bli lärare och nu är det dags att gå från student till världens viktigaste yrke. Självklart är du värd en riktigt bra lön. Här är våra bästa tips!

Eva Persson, Lärarförbundet, om hur du ska tänka när det är dags att begära lön för första gången.

Arbetstid - jobbar du för mycket? Har du ett hållbart schema?

Läraryrket är ett av de viktigaste som finns, men det kan vara tufft att veta vad som ska hinnas med och hur ett rimligt schema ser ut rimliga ramar. Här har vi samlat viktiga saker som är viktiga att känna till under din första tid som lärare.

Få koll på din arbetstid, till exempel din årsarbetstid, som lärare och ditt eget schema. Med verktyget Arbetstidskollen och personligt expertstöd om vad som gäller kring övertid, förtroendetid, arbetstidsregler, reglerad och oreglerad arbetstid kan du få hjälp till ett hållbart lärarliv. För du ska hålla länge.

Viktiga avtal och lagar kring din anställning som lärare

Dina rättigheter och skyldigheter på jobbet – om arbetstid, arbetsmiljö med mera - regleras genom olika avtal och lagar. Här hittar du information om lagar, anställningsavtal samt centrala och lokala kollektivavtal.

Försäkringar via Lärarförsäkringar

Som ny medlem i Lärarförbundet blir du erbjuden ett grundskydd av försäkringar, med olycksfallsförsäkring, livförsäkring och hemförsäkring. Försäkringarna är gratis de första tre månaderna.

Gå med i Lärarnas a-kassa​

Lärarnas a-kassa är Sveriges största a-kassa för lärare. Gå med hos dem för att försäkra din inkomst och få specialiserad hjälp. Att vara med i a-kassan är en trygghet och lönar sig snabbt vid en kortare period utan jobb.

Hör gärna av dig om du behöver hjälp med något!

Du är alltid välkommen att höra av dig till oss på Lärarförbundet!

Om det rör frågor om en arbetsplats eller andra lokala frågor kan du alltid höra av dig till Lärarförbundet i den kommun det gäller.

Dessutom finns Lärarförbundet Kontakt som har öppet vardagar kl. 8-17 på 0770-33 03 03.

Vanliga frågor från nya lärare

Kan jag förhandla om min lön när jag har fått min legitimation?Jag jobbar för mycket, hur kan jag få bättra balans? Våra experter svarar på tusentals frågor varje månad, här finns svar på de vanligaste frågorna många ställer sig som nya lärare.

Arbetsmiljö för lärare

Din arbetsmiljö i skolan, förskolan eller på fritidshemmet ska vara anpassad så att det inte uppstår risker för olycksfall eller ohälsa. Känner du stress eller trötthet är det förmodligen ett tecken på dålig arbetsmiljö.Läs mer om din arbetsmiljö som lärare här!