Senast uppdaterad

2021-06-17

Lärarstudentpodden - från student till ny lärare

Lärarstudentpodden är en podd som vill finnas med i din vardag som lärarstudent. Som stöttar, ger tips och råd - men som också våga debattera svåra och roliga ämnen, som att vara på VFU, att plugga på distans och att vara ny som lärare.Om du har en idé kring vad som borde tas upp i podden: skriv till Lärarförbundet Student på Instagram eller Facebook.

"Så bygger man bra relationer till sina elever"

Bjuda hem eleverna och baka pizza ihop? Hör lärarproffsen om hur de bygger relationer till sina elever.

Avsnittet gästas av prisbelönta lärarna Jimmy Askelius och Maria Wiman. Jimmy Askelius vann 2020 priset Årets Mellanstadielärare och Maria Wiman vann Sveriges bästa lärare 2019.

De pratar om förtroendeskapande arbete, hur man hanterar de blyga eleverna och hur man lyckas vända bråk till bra betyg.

Avsnittet av Lärarstudentpodden finns där poddar finns till exempel här

Avsnitt 24: Mångfaldsfrågor i skolan

För att öka kunskapen om etnicitet, kön, sexualitet och funktionalitet arbetar den ideella organisationen Teskedsorden aktivt med att ta fram stödmaterial för skolan. Hör Teskedsordens generalsekreterare Lovisa Fhager Havdelin berätta om deras arbete och varför det är så viktigt att arbeta med mångfaldsfrågor så tidigt som möjligt.

"Mänskliga rättigheter är inget som man avverkar på tio minuter eller som är en quick fix, utan det är något man måste arbeta med långsiktigt och förebyggande."

Du hittar Lärarstudentpodden där poddar finns eller klicka här

Avsnitt 23: Läsförståelse - nyckeln till inlärning i alla ämnen

Hur läser eleven en text? Och hur uppfattar eleven det som står i texten? Forskning visar att läsförståelse påverkar elevers inlärning i alla skolämnen. Något som inte minst Barbro Westlund, lektor i läs- och skrivutveckling vid Stockholms universitet – slår fast. Hon menar att läsförståelse angår alla lärare i alla ämnen och åldrar.

"Den tidiga läsundervisningen är jätteviktigt. Det måste grundas från början. Förskolläraren kan göra så oerhört mycket genom en aktiv högläsning och samtal om text."

Du hittar Lärarstudentpodden där poddar finns eller klicka här

Avsnitt 22: Att söka första lärarjobbet - tips och råd

Är det dags för dig att söka ditt första jobb som lärare? Då ska du lyssna på Lärarstudentpodden. Lärarförbundets studerandeinformatör Marie Suneborn går igenom det viktigaste som du ska tänka på: Hur du skriver ett bra cv och personligt brev, hur du förhandlar om lön, vad som ska finnas med i ditt anställningsavtal och dina rättigheter till en introduktionsperiod med mentor.

"Du har rätt till en introduktionsperiod, och det är jätteviktigt för att du ska orka med. Annars tenderar man att jobba ihjäl sig. Mitt första lärarår jobbade jag 70 timmar i veckan och så ska det inte vara."

Maries bästa tips - när du ska söka jobb:

  • Boka flera intervjuer - så att du känner dig varm i kläderna.
  • Läs på om skolan, så att du vet lite om den.
  • Kolla upp löneläget, som medlem kan du använda dig av verktyget "Min lön".
  • Säkerställ att du få en introduktionsperiod med mentor.


Du hittar Lärarstudentpodden där poddar finns eller klicka här

Poddavsnitt 21 - Vi snackar sex i undervisningen

Hur pratar vi med barn och elever om sex och relationer? Vad får vi prata om i vilken ålder? Hur lyfter vi ämnen som porr, sexuella trakasserier och HBTQ-frågor? Och vad kan du göra för att känna dig trygg och bekväm i undervisningen?

I ett nytt avsnitt av Lärarstudentpodden snacka vi sex och samlevnad i undervisningen med Lärarförbundet students ordförande, Maria Guthke och Hans Olsson, lärare och sexualupplysare på RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning.

”Svårigheten med sexualundervisningen är att den tangerar den privata sfären. Var går gränsen? Vad kan jag säga? Hur mycket kan jag vara där med mig själv? Och vilka erfarenhet ska eleverna dela med sig av? Ett tips är att prata i tredje person”, säger Hans Olsson.

Du hittar Lärarstudentpodden där poddar finns eller klicka här

Poddavsnitt 20 - Hur får du hanterar stökiga elever?

Hur får du som lärare agera när elever stör undervisningen? Lärarförbundets rapport visar att osäkerheten är stor, 50 procent av lärarna har tvekat att ingripa i stökiga situationer på grund av rädsla för att bli anmälda. I ett nytt avsnitt från Lärarstudentpodden pratar vi med Lärarförbundets jurist Maria Ahlquist, om vilka befogenheter du har att skapa studiero i klassrummet. ”Lärarna ska inte behöva tänka på knöliga regelverk. Utan de ska lägga sin tid på att ge eleverna den utbildning som de har rätt till.”

Du hittar Lärarstudentpodden där poddar finns eller klicka här

Poddavsnitt 19 - Att vara ny på lärarutbildningen

Nästan 5500 nya lärarstudenter började nu i januari på någon utav landets lärarutbildningar. Tre till fem och ett halvt - förväntansfulla år väntar. År av slit, skratt och ny kunskap som kommer leda till världens viktigaste jobb. En av alla lärarstudenter som precis har gått klart första terminen på förskollärarprogrammet vid Göteborgs Universitet, är Yana Möller. I Lärarstudentpodden hör du henne berätta om första tiden på lärarutbildningen. Om det bästa, om det värsta och vad hon skulle ha velat veta innan hon började sin utbildning.

Du hittar Lärarstudentpodden där poddar finns eller klicka här!

Poddavsnitt 18 - Så tar du kontroll över stressen

Utbränd innan lärarexamen - ja, så ser tyvärr verkligheten ut för flera lärarstudenter. I ett nytt avsnitt av Lärarstudentpodden pratar vi om stress och stresshantering, med Sara Haraldsson en av grundarna av Maktsalongen. "Vi lever i en sjuk struktur som gör alldeles för många - alldeles för stressade. Man ska hinna med allt, men får väldigt lite tid för återhämtning." I det här avsnittet får du tips, råd och svar på frågor som:

  • Vad händer i kroppen när vi är stressade?
  • När är stressen farlig?
  • Vad är rätt återhämtning?

Du hittar Lärarstudentpodden där poddar finns eller klicka här!

Poddavsnitt 17 - "Vi måste prata mer om rasism i skolan"

"Vi måste prata mer om rasism i skolan", säger musikern och läraren Houman Sebghati. Han menar att den strukturella rasismen finns överallt. "Det tragiska är att det finns lärare som inte är nyfikna på sina elever, var de kommer ifrån och vad de kan bidra med." Att lägga locket på anser han skapar stress och psykisk ohälsa. För att lyfta problematiken har han under hösten varit aktuell med en ny handbok till lärare samt med föreställningen "Flykten", där han sjunger ledmotivet, "Den vackra flykten".

Du hittar Lärarstudentpodden där poddar finns eller klicka här!

Poddavsnitt 16 - Vi spanar på skolans framtid

Hittills i år har det skrivits över 59 000 artiklar om skolan. Skolan är med andra ord en ständigt aktuell fråga. Men vad är det då för viktiga beslut om skolan som du behöver ha koll på? Hur påverkar den nya budgeten skolan och dig som lärare? I det här avsnittet från Lärarstudentpodden vänder vi blickarna utåt och omvärldsbevakar din framtida arbetsplats, tillsammans med Lärarförbundets expert Per Båvner.

Du hittar Lärarstudentpodden där poddar finns eller klicka här!

Poddavsnitt 15 - Ett år med Lärarförbundet Student

Har du gått runt och undrat över vad Lärarförbundet Student gjort på senaste tiden? I detta poddavsnitt pratar Maria Guthke och Julia Norrman om vad de fokuserat på under 2019.

Du hittar Lärarstudentpodden där poddar finns eller klicka här!

Avsnitt 14: Så mår dagens skolbarn - specialläraren och skolpsykologen ger sin bild

Hur mår egentligen dagens skolbarn? Enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten har den psykiska ohälsan bland 13- och 15 åringar fördubblats sedan 1980-talet och orsakerna till ökningen tros finnas inom skolan. Hör specialläraren Sussie Lidzen och skolpsykologen Sonja Micucci ge sin bild av skolan och hur de arbetar med elever som inte mår bra.

"Att vara den trygga vuxna som lyssnar - som alla barn förtjänar. Men som många tyvärr inte har."

Du hittar Lärarstudentpodden där poddar finns eller klicka här!

Poddavsnitt 13 - Vad gör du om en elev inte mår bra?

Vad gör du om en elev inte mår bra? Hur kan du arbeta med elevhälsoteamet på skolan? Och vilket ansvar har rektorn? Lärarförbundet student arbetar för att lärarstudenter ska få ökad kunskap om psykisk ohälsa hos elever. I det här poddavsnittet svarar specialläraren Sussie Lidzen på de frågor som vi har fått in från er lärarstudenter på temat psykisk ohälsa och hur du som lärare ska gå tillväga om en elev inte mår bra. "Bygg relationer med eleverna och våga ta hjälp av rätt profession på skolan".

Du hittar Lärarstudentpodden där poddar finns eller klicka här!

Avsnitt 12 - Så skapar du ett tryggt klassrum

Hur kan du stärka din relation till eleverna? Och hur hjälper du en elev som håller på gå in i väggen? Lärarstudentpodden har träffat lärarna bakom podden Anpassa skolan, Cicci Agestrand och Jimmy Svensson. Programledare är Lärarförbundet students ordförande - Maria Guthke.

Du hittar Lärarstudentpodden där poddar finns eller klicka här!

Poddavsnitt 11: Äventyrspedagogik - från Robinson till fritidshemmet

I det elfte, härliga avsnittet av Lärarstudentpodden träffar vi Tobias Bjurmark, nybliven lärare i fritidshem och deltagare i Robinson.

Tobias pratar om hur man kan koppla samman livet på en öde ö med livet som lärare i fritidshem. Han kallar det för äventyrspedagogik. För ett år sedan åkte han till Fiji för att medverka i tv-programmet Robinson. Och idag använder han sina överlevnadserfarenheter i jobbet som lärare i fritidshem. "Det handlar om tålamod, respekt och att kunna samarbeta."

Avsnitt 10: Därför ska du ta lärarexamen

I avsnitt 10 pratar vi lärarbrist – och vad vi kan göra åt den! Sverige saknar i dag 65 000 lärare. Men med rätt satsningar kan bristen på behöriga lärare snabbt minska. ”Det finns faktiskt inget annat yrke där du så påtagligt får göra skillnad för både individer och samhällets utveckling!” säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand. Vi träffar också Nilufer Wubuli som snart blir behörig lärare via ULV-programmet för lärare med utländsk lärarexamen.

Avsnitt 9: Ny lärare - chocken

I avsnitt 9 berättar Lärarförbundets utredare Lisa Heino: ”Det var en chock att komma ut som ny lärare”.
I 13 år arbetade Lisa som lärare, och hon beskriver sitt första år som det allra tuffaste. I dag driver hon fackliga frågor – och i stället för att göra det bästa för eleverna vill hon nu göra det bästa för lärarna.

(Poddavsnitt 9 videofilmades inte och finns därför bara som ljudfil.)

Avsnitt 8: Allt du behöver veta som ny lärare

I avsnitt 8 pratar vi om hur det är att vara ny lärare.
Hur får jag eleverna engagerade i min lektion? Hur genomför jag ett föräldramöte? Och vad innebär det att vara mentor? Att ta steget från studentlivet in i arbetslivet är inte helt självklart.

I det här avsnittet av Lärarstudentpodden pratar vi med författaren och gymnasieläraren Katja Hvenmark-Nilsson om livet som ny lärare. Hör henne berätta om när hon fick en klass som hon inte kunde hantera och hur hon använder sig av teorin classroom management.

Avsnitt 7: Lärarstudier på distans - rättigheter och skyldigheter

Avsnitt 4: Allt om VFU - med Lärarförbundets expert

I avsnitt 7 djupdyker vi återigen i temat lärarstudier på distans! Vi får höra Lärarförbundets expert Per Båvner reda ut vilka rättigheter och skyldigheter du har som distansstudent. "Regelverket är glasklart, det ska inte vara någon skillnad att läsa till lärare på distans eller direkt på campus".

En uppföljning av avsnitt 5 där vi pratade distansstudier med lärarstudenten Anneli Sjöberg.

Avsnitt 6:

I avsnitt 6 pratar vi om hur du som lärarstudent kan vara med och påverka din lärarutbildning och ditt framtida yrke. Möt två lärarstudenter, Lina Östman och Oskar Torefeldt, som tagit ord till handling och blivit studentombud!

Avsnitt 5: Plugga till lärare på distans

I avsnitt 5 grottar vi ned oss i distansstudier! Lärarstudentpodden har till det här avsnittet bjudit in distansstudenten Anneli Sjöberg. Hur går det till att läsa på distans? Hur ser relationen ut med lärarna och eleverna? Kan man kombinera studier, jobb och familjeliv? Och hur behåller man motivationen?

I avsnitt 4 av Lärarstudentpodden tar vi reda på allt om VFU!
Lärarförbundets expert på lärarutbildningen, Per Båvner, svarar på Linda Jerands tusen frågor. Vilka rättigheter och skyldigheter du har som lärarstudent? Finns det några regler egentligen?

En uppföljning av avsnitt 2 där vi pratade VFU med två lärarstudenter.

Avsnitt 3: Digitala verktyg i skolundervisningen

I avsnitt 3 ger vi oss in i den digitala skolvärlden! Vi snackar bland annat om hur digitala verktyg påverkar undervisningen och hur man pratar IT på lärarutbildningen.

Dessutom ställer vi frågan: Hur är en bra lärare?

I det här avsnittet gästar Lärarstudentpodden SETT-mässan och pratar med Maria Guthke, ordförande för Lärarförbundet Student, och Maria Glawe, prisbelönt speciallärare och förstelärare, om lärarrollen och om att våga tänka nytt.

"Det handlar mycket om att få med eleverna som medskapande. De ska längta till skolan och tycka att skolan är viktig."

Ett avsnitt du inte får missa!

Avsnitt 2: VFU - verksamhetsförlagd utbildning

I avsnitt 2 pratar vi om hur är det att vara ute på VFU och besöker Lundellska skolan i Uppsala.

Gång på gång får Lärarförbundet Student signaler om att kvaliteten på den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU-n, inte håller måttet. Du får en VFU-plats i fel ämne, i fel årskurs eller en stressad handledare som inte har fått rätt förutsättningar eller som kanske saknar handledarutbildning.

Vilka är utmaningarna och styrkorna? Och hur gör man om man inte trivs eller inte kommer överens med sin handledare? Gäster är Marcus Samanni och Oskar Bäckman, programledare Linda Jerand.

Avsnitt 1: Utmaningar och glädjeämnen I läraryrket

I första avsnittet av Lärarstudentpodden berättar lärarstudenterna David Blank och Elisabeth Holmberg om utmaningarna och glädjen med läraryrket. Allt färre väljer att söka till lärarutbildningar samtidigt som lärarbristen är akut, vi saknar idag 65 000 lärare, skolledare och förskollärare. Trenden måste vända – och det ska Lärarförbundets students kampanj #därförlärare se till att göra!