Lärarförbundets arbete under pandemin
Här kan du läsa om vårt arbete med anledning av covid-19, och vad vi har åstadkommit hittills. Vårt fokus ligger på att skydda och stötta våra medlemmar, och att påverka beslutsfattare.
- 1. Intensivt lokalt arbete
- 2. Så påverkar vi politiker, media, och allmänheten
- 3. Vad vi uppnått genom påverkansarbete
- 4. Viktiga frågor vi driver just nu
- 5. Massiv satsning på stöd och information
Intensivt lokalt arbete
Lärarförbundet finns över hela landet, med lokalavdelningar och
skyddsombud som samarbetar året runt för att trygga en bra arbetsmiljö
ute på arbetsplatserna.
På
central nivå stöttar vi skyddsombuden och lokalavdelningarna genom
bland annat utbildning, juridisk vägledning, och annan rådgivning.
Under pandemin har det arbetet trappats upp avsevärt, bland annat för att se till att arbetsgivarna vidtar åtgärder som gör att myndigheternas rekommendationer om smittskydd går att följa.
Även den ökade arbetsbelastningen som pandemin fört med sig, och rädslan för smitta, är arbetsmiljöfrågor som våra skyddsombud arbetar hårt med att hantera.
Orolig för arbetsmiljön? Ta hjälp av ditt skyddsombud
Förändringar och skyddsstopp
Våra skyddsombud har lagt skyddstopp på flera arbetsplatser med anledning av covid-19, och drivit igenom en rad förändringar på olika håll.
Lärarförbundet berättar om sitt lokala arbete under coronapandemin
Munskydd och skyddsutrustning
Flera kommuner har förbjudit lärare att använda skyddsutrustning, till exempel munskydd. Det har Lärarförbundet agerat hårt mot, och våra lokalavdelningar har fått till flera förändringar av besluten.

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand syns ofta i media, och träffar beslutsfattare.
Så påverkar vi politiker, media, och allmänheten
Regelbundna möten med beslutsfattare
Att påverka beslutsfattare är ett annat viktigt jobb. Lärarförbundet träffar därför regelbundet politiker i regeringen och riksdagen, och myndigheter som Folkhälsomyndigheten och Skolverket.
Utgångspunkten i alla samtal är att
- Våra medlemmar ska kunna gå till jobbet utan att känna oro för att bli smittade.
- Tillräckliga smittskyddsåtgärder måste vidtas på arbetsplatserna.
- Kraven som ställs i skolformerna måste vara rimliga under en pandemi och matchas med tillräckliga resurser.
Debattartiklar och rapporter
För att informera och påverka både politiker och allmänheten
skriver vi debattartiklar där vi framför våra krav, och syns på
olika sätt i media.
Under hela pandemin har vi även tagit fram rapporter som visar på våra medlemmars tuffa arbetssituation.
Det har varit nödvändigt för att skapa förändring och förståelse, eftersom arbetsgivarnas och många lokala och nationella politikers beskrivningar av situationen skiljt sig helt från hur det sett ut i verksamheterna där våra medlemmar finns.
Rapporterna har också bidragit till att få upp frågan på politikernas och mediernas agendor.
Läs senaste rapporten: "Läget är katastrofalt, pressat och ohållbart"
Vad vi uppnått genom påverkansarbete
Riskgruppsersättning och familjekarantän
Under pandemin har vi lyckats få till riskgruppsersättning för alla som inte kan arbeta under pandemin.
Vi har också fått igenom en förändring av familjekarantänen som innebär att om någon i familjen är sjuk i covid-19 ska även barn och elever i förskola och grundskola stanna hemma.
Covid-19 kan betraktas som arbetsskada
En annan fråga vi drivit är att få covid-19 klassad som arbetsskada, och vi har lyckats få med covid-19 på listan över sjukdomar som kan betraktas som arbetsskada.
Självklarhet att få arbeta hemifrån när det går
Vi har även fått ministrar och myndigheter att tydliggöra att skolor och förskolor ska ses som vanliga arbetsplatser, där det självklart ska vara tillåtet att arbeta hemifrån när det går.
Så var det inte i början av pandemin, och nu har situationen förbättrats. Men det finns fortfarande arbetsgivare som inte följer riktlinjerna.
Vi får dagligen in rapporter om medlemmar som kallas till fysiska möten som skulle kunna hållas digitalt. Det är inte okej, och vi driver frågan vidare genom lokalt fackligt arbete.
Sänkta krav på lärarna under pandemin
Under pandemin har våra medlemmars arbetsbelastning ökat kraftigt, och vi har fått gehör för att minska på en del av kraven på lärarna under pandemin.
Ett exempel är att bedömningsstöd i årskurs tas bort.
Ett annat är att det inte finns något krav på att de nationella proven genomförs. Istället kan nu lärarna välja själva om och när prov görs, utifrån den lokala situationen och undervisningens innehåll.
Vi har också fått Skolverket att tydliggöra att fokus i skolan nu måste ligga på undervisningen och att allt som ligger utanför den, såsom föräldramöten och utvecklingsprojekt, bör kunna ställas in.
Viktiga frågor vi driver just nu
Som vi redan berättat sker det ett löpande och stort arbete inom Lärarförbundet på lokal nivå med anledning av covid-19. Men här är några saker vi driver från centralt håll just nu.
Fler sänkningar av kraven
Tyvärr har riksdag och regering än så länge inte klarat av att åstadkomma alla nödvändiga justeringar som behöver göras i lagstiftningen för att sänka kraven på lärarna under pandemin, vilket inte är godtagbart.
Lärarförbundet kräver att regeringen lättar på kraven i lagstiftningen, till exempel gällande utvecklingssamtal och individuella utvecklingsplaner.
En pandemi får konsekvenser för vad skolan kan åstadkomma. Vi kommer självklart fortsätta att ligga på i den här frågan.
Vår skrivelse till regeringen 2020-11-30: "Lätta på kraven i skolan nu"
Vaccinationer
Självklart ska riskgrupperna få sina doser först, men efter vård- och omsorgspersonalen måste andra med samhällsviktiga yrken erbjudas vaccin.
Vår uppfattning är att yrkesgrupper som har en samhällsbärande roll, och som dessutom dagligen måste träffa andra människor, ska prioriteras innan vaccin mot covid-19 blir tillgängligt för alla.
Detta krav framför vi våra möten med Folkhälsomyndigheten.
Våra krav kring vaccin: "Samhällsviktiga yrken måste prioriteras".
Ändringar i arbetsskadeförsäkringen
Många inom samhällsviktiga yrken, däribland våra medlemmar, möter smittade i covid-19 och blir själva svårt sjuka under en längre tid. Att dessutom tappa inkomst för att arbetsskadeförsäkringen inte täcker det första halvåret är helt orimligt.
Vi arbetar för att villkoren kring smitta i den
kollektivavtalade arbetsskadeförsäkringen, TFA, även ska gälla våra
medlemmar (idag omfattas bara vårdrelaterade yrkesgrupper). Och att
ersättningen för smitta under pandemin ska vara samma som för andra
arbetsolyckor.
Fortsatt insamling av statistik kring skolan
Folkhälsomyndigheten har stoppat insamlingen av uppgifter om covid-utbrott i skolmiljö. Det innebär att det saknas uppgifter om utbrott i skolan på nationell nivå. Vi är mycket kritiska till detta och arbetar för att Folkhälsomyndigheten ska fortsätta sina statistikinsamlingar.

Massiv satsning på stöd och information
Under pandemin är det betydligt fler medlemmar än vanligt som hört av sig till oss. Många är oroliga, en del har frågor, andra behöver konkret vägledning kring hur de ska agera på arbetsplatsen.
Lärarförbundet har därför satt in extra personal för att bemöta alla som behöver hjälp.
Vi har också webbsidan Allt du behöver veta om corona i skolan, som uppdateras regelbundet, och ett tillhörande nyhetsbrev.