Senast uppdaterad

2021-09-29

Inspirationskvällar hösten 2021

Välkommen att lyssna till inspirerande talare på Lärarförbundets Inspirationskvällar. Vi utlovar allt från matnyttiga tips till viktiga frågor och skratt. Föreläsningarna ingår i ditt medlemskap.

När: Nio tillfällen mellan den 31 augusti och den 30 november.

Tid för alla föreläsningar: 18.30-20.00.

Var: Online, du får en länk innan föreläsningen. Vi har även ett begränsat antal platser för att se föreläsningarna på plats i Lärarnas hus i Stockholm.

Kostnad: Ingår i ditt medlemskap i Lärarförbundet.

Inspirationskvällarna genomförs i samarbete med Lärarstiftelsen.

Om du inte är medlem i Lärarförbundet kan du bli det här.

Så funkar det

Allt du behöver för att vara med är en dator, surfplatta eller smartphone. Du kan också ställa frågor till föreläsarna via vår chatt.

Alla föreläsningar teckenspråktolkas vid direktsändningen.

Se inspelade föreläsningar

Varje föreläsning spelas in, och du som är medlem kan se inspelningen i 30 dagar efteråt. Inspelade föreläsningar från Inspirationskvällarna.

Två föreläsningar är öppna för dig som ännu inte är medlem

Life hacks för nya lärare, Maria Wiman, den 8 september.

Världen i klassrummet, Emelie Hahn och Charlotta Granath, den 5 oktober.

För att se föreläsningarna i efterhand måste du vara medlem i Lärarförbundet.


Höstens Inspirationskvällar

Rösträtten, kampen och min feministiska mamma – Sissela Kyle, tisdagen den 31 augusti

Sissela Kyle. Foto: Johan Paulin, SVT.

En fartfylld, rolig, och tankeväckande föreläsning om kvinnans väg mot självständighet.

Skådespelerskan Sissela Kyles mamma, Gunhild Kyle, föddes 1921 och blev Nordens första professor i kvinnohistoria.

I föreläsningen tar Sissela Kyle med oss på en resa genom kvinnokampens historia, varvat med erfarenheter från sitt eget liv och sin mammas liv. Hon pratar också om feminismen idag, och vägen framåt.

Allt med den finess och bitska humor som blivit hennes signum.

Om Sissela Kyle

Sissela Kyle är en Sveriges roligaste kvinnor och en folkkär skådespelare. Hon har medverkat i flera rosade teateruppsättningar, Parlamentet på TV4, SVT:s Änkestöten, och den kritikerrosade serien Fröken Frimans krig. Dessutom är hon en fantastisk föreläsare.

Se filmen efter föreläsningen

Som medlem kan du se inspelningen av föreläsningen i 30 dagar. Vill du bli medlem eller pröva att vara medlem ett halvår så har du sex månaders gratis medlemskap just nu.

Life hacks för nya lärare – Maria Wiman, onsdagen den 8 september

Maria Wiman.

Hur inleder du en lektion på bästa sätt? Hur hanterar du en stökig elevgrupp? Hur bygger du konstruktiva relationer till elever och vårdnadshavare?

Författaren och läraren Maria Wiman tar upp frågor som kanske inte avhandlas på lärarutbildningen, men som ofta är självklara för erfarna lärare.

Föreläsningen varvar teori med massor av konkreta tips och tricks, och ger en rolig introduktion till världens bästa och viktigaste yrke.

Om Maria Wiman

Maria Wiman är lärare i svenska och SO, kolumnist på läraren.se, och har skrivit boken Första tiden som lärare. Alla som anmäler sig till föreläsningen får en rabattkod för att köpa boken.

År 2019 utsågs hon till Sveriges bästa lärare. Hon har tidigare givit ut boken Värdeskapande lärande (Lärarförlaget, 2019).

Se filmen efter föreläsningen

Som medlem kan du se inspelningen av föreläsningen 30 dagar. Vill du bli medlem eller pröva att vara medlem ett halvår så har du sex månaders gratis medlemskap just nu.

Lever vi i polariseringens tid? – Henrik Ekengren Oscarsson, tisdagen den 28 september

Henrik Ekengren Oscarsson.

Forskare ser tecken på att det ideologiska avståndet mellan olika politiska partier och grupper i samhället ökar. Speciellt i frågor som rör nationalstatens gränser, identitet, mångkultur, migration, internationalism, och globalisering.

Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap, tar oss med på en resa in i polariseringens Sverige.

Vad beror den på? Hur ser polariseringen ut i olika grupper, till exempel bland skolelever? Och hur kan vi minska polariseringen?

Om Henrik Ekengren Oscarsson

Henrik Ekengren Oscarsson är professor i statsvetenskap. Han är också medlem i SNS Demokratiråd, som nyligen gett ut rapporten Demokratirådets rapport 2021: Polarisering i Sverige.

Se filmen efter föreläsningen

Som medlem kan du se inspelningen av föreläsningen i 30 dagar. Vill du bli medlem eller pröva att vara medlem ett halvår så har du sex månaders gratis medlemskap just nu.

Världen i klassrummet – Charlotta Granath och Emelie Hahn, tisdagen den 5 oktober

Charlotta Granath och Emelie Hahn.

På självaste Världslärardagen får du en föreläsning med handfasta tips, metoder, och exempel på projekt och lektioner som hjälper dig att följa skolans internationaliseringsuppdrag. Både analoga och digitala.

Föreläsare är Charlotta Granath och Emelie Hahn, som flera gånger prisats för sin undervisning och tillsammans skrivit boken Världen i klassrummet – från det lokala till det globala.

Om Emelie Hahn och Charlotta Granath

Charlotta Granath är förstelärare i demokrati- och värdegrundsfrågor. Hon är också lärare på Stiftelsen Viktor Rydbergs gymnasium och lärarutbildningen vid Södertörns högskola, och skolambassadör för EU.

Dessutom har hon tagit emot flera priser: Årets Lärarinsats, Helgepriset, Eldsjälspriset, Det gyllene äpplet, Hèdi Frieds lärarpris, och Region Stockholms pris för arbete mot främlingsfientlighet och rasism.

Emelie Hahn
är förstelärare i språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt, och lärare på Gränbyskolan i Uppsala. Hon är också eTwinningambassadör för Universitets- och högskolerådet, UHR.

Dessutom har hon tagit emot priser som: Guldäpplet 2020, European Language Label, och olika pedagogpriser.

Presentation till kvällens föreläsning

Här kan du ladda ner Emelie Hahn och Charlotta Granaths presentation. I presentationen hittar ni alla länkar som de har föreläst om.


Se filmen efter föreläsningen

Som medlem kan du se inspelningen av föreläsningen i 30 dagar. Vill du bli medlem eller pröva att vara medlem ett halvår så har du sex månaders gratis medlemskap just nu.


Rabatt på boken Världen i klassrummet

Som medlem i Lärarförbundet har du 15 procent rabatt på boken Världen i Klassrummet mellan den 5 oktober och den 15 november.

För att ta del av rabatten på behöver du logga in som medlem i Lärarförbundet (BankID behövs).

Om du har problem att logga in, kontakta vår medlemsservice.

När du har loggat in kommer information om hur du köper boken med rabatt att visas här.

Bli medlem i Lärarförbundet.

Chefers arbetssituation och förutsättningar för ledarskap – Erik Berntson och Lena Låstad, tisdagen den 12 oktober

Erik Berntson och Lena Låstad.

En föreläsning för dig som är skolledare om hur de organisatoriska förutsättningarna kan påverka dina möjligheter att ägna dig åt kärnverksamheten, och hur de kan bidra till en utvecklande miljö i skolan.

Erik Berntson, docent i psykologi, och Lena Låstad, doktor i psykologi, svarar på viktiga frågor som: Vad innebär bra organisatoriska förutsättningar? Hur är de kopplade till ledarskap? Och hur är arbetssituationen kopplad till möjligheten att ha ett bra, utvecklande klimat för lärande?

Om Erik Berntson och Lena Låstad

Erik Berntson är docent i psykologi vid Stockholms universitet, och i augusti blir han professor i ledarskap vid Försvarshögskolan. Han forskar om chef- och ledarskap i offentlig sektor, med särskilt fokus på förutsättningar för ledarskap, bland annat inom utbildningsverksamheter.

Lena Låstad är doktor i psykologi och forskare och universitetslektor vid Institutionen för pedagogik och didaktik på Stockholms universitet. Här forskar hon om frågor som rör arbetsvillkor, lärande, kompetensutveckling, stress, och hälsa.

Se filmen efter föreläsningen

Som medlem kan du se inspelningen av föreläsningen i 30 dagar. Vill du bli medlem eller pröva att vara medlem ett halvår så har du sex månaders gratis medlemskap just nu.

Så får vi fler pojkar att lyckas i skolan – Fredrik Zimmerman, tisdagen den 19 oktober

Fredrik Zimmerman.

På de flesta skolor presterar pojkar som grupp sämre än flickor. Dessutom går fler pojkar ut grundskolan utan fullständiga betyg.

Fredrik Zimmerman är filosofie doktor i barn- och ungdomsvetenskap. I föreläsningen förklarar han varför pojkarna presterar sämre, med utgångspunkt i såväl normer och ideal som biologi.

Han pratar också om hur pojkarnas prestationer kan förbättras – på ett sätt som även är bra för flickorna.

Om Fredrik Zimmerman

Fredrik Zimmerman är filosofie doktor i barn och ungdomsvetenskap, och lektor vid sektionen för förskollärar- och lärarutbildning på Högskolan i Borås.

Han forskar om könsnormer, med fokus på normer kring maskulinitet och hur de påverkar elevers vardag och prestationer i skolan. Han har också skrivit boken Få fler pojkar att lyckas i skolan.

Se filmen efter föreläsningen

Som medlem kan du se inspelningen av föreläsningen i 30 dagar. Vill du bli medlem eller pröva att vara medlem ett halvår så har du sex månaders gratis medlemskap just nu.

När samspelet inte flyter – Jenny Jakobsson Lundin, onsdagen den 27 oktober

Jenny Jacobsson Lundin. Foto: Linus Meyer.

Hur kan du som är förskollärare bli bättre på att möta barn som ägnar sig åt negativa beteenden?

Jenny Jacobsson Lundin är psykolog och har skrivit boken Samspelets psykologi i förskola. Hon menar att det är lätt att hamna i en ond cirkel, där tillsägelserna från förskollärare stärker barnets negativa identitet.

I föreläsningen får du veta hur du kan vända situationen med ganska enkla medel.

Om Jenny Jakobsson Lundin

Jenny Jakobsson Lundin är legitimerad psykolog och arbetar i Haninge kommun där hon stöttar pedagoger i förskola och skola. Hon även skrivit boken Samspelets psykologi i förskola, som handlar om samspelets betydelse för barns utveckling, hälsa och lärande.

Se filmen efter föreläsningen

Som medlem kan du se inspelningen av föreläsningen i 30 dagar. Vill du bli medlem eller pröva att vara medlem ett halvår så har du sex månaders gratis medlemskap just nu.

Tre lärare i fritidshem om sitt arbete, torsdagen den 11 november

Ida-Mari Bengtsson, Helen Lenving Ekstrand, och Mattias Henriksson.

Varje år utser Lärarförbundet Årets lärare i fritidshem. Syftet är att lyfta fram fritidshemsverksamhet med hög kvalitet. I den här föreläsningen berättar tre av Årets lärare i fritidshem om sitt arbete.

Helen Lenving Ekstrand, vinnare 2020

Helen Lenving Ekstrand berättar om hur hon samarbetar med lärare. Helen betonar den unika kompetensen hos lärare i fritidshem och att den måste användas på rätt sätt under hela skoldagen.

Mattias Henriksson, vinnare 2019

Mattias Henriksson startade projektet "Gäster hos verkligheten", som innebär att fritidshemmet i Hillerstorp gör regelbundna besök hos lokala arbetsplatser och föreningsliv. Det har gjort barnen nyfikna på yrkeslivet och sin ort, och gett lärarna en ökad arbetslust.

Ida-Mari Bengtsson, vinnare 2018

Ida-Mari Bengtsson planerar verksamheten i fritidshemmet utifrån elevernas intressen, erfarenheter och behov, och har introducerat flera verktyg för att göra det synligt i det systematiska kvalitetsarbetet.


Se filmen efter föreläsningen

Som medlem kan du se inspelningen av föreläsningen i 30 dagar. Vill du bli medlem eller pröva att vara medlem ett halvår så har du sex månaders gratis medlemskap just nu.

Demokratin och sanningen – Åsa Wikforss, tisdagen den 30 november

Åsa Wikforss. Fotograf: Christer Sturmark.

Hur kan vi bli mindre sårbara för påhittade nyheter? Hur hänger demokratins kris ihop med sanningens kris? Och är kunskap nödvändigt för demokrati?

Det är några av frågorna som den kända författaren och filosofen Åsa Wikforss tar upp i sin föreläsning.

Hon talar även om hur den nya tidens propaganda används för att underminera vårt demokratiska samhälle, och hur viktigt det är med kunskapsbärare som skolan för att leda den nya generationen i en demokratisk riktning.

Om Åsa Wikforss

Åsa Wikforss är professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet, sitter på stol nummer sju i Svenska Akademien, och är en av Sveriges mest uppmärksammade filosofer.

Hon har även skrivit den hyllade boken Alternativa fakta: Om kunskapen och dess fiender, och syns ofta i media. Till exempel sommarpratade hon i Sveriges Radio år 2018.

Anmälan

Anmäl dig till Demokratin och sanningen, digital föreläsning.

Anmäl dig till Demokratin och sanningen, på plats i Stockholm (endast 50 platser).