Senast uppdaterad

2022-06-28

Global Rights Index 2022: En värld i konflikt

Bristen på demokrati och yttrandefrihet accelererar. Årets Global Rights Index från världsfacket ITUC vittnar om våld och repressalier på historiska nivåer: i varje världsdel har fackligt aktiva mördats. Turkiet ligger kvar på fackens svarta lista.

– Den här rapporten visar tydligt att det är viktigare än någonsin att fördjupa solidariteten mellan lärarfack runt om i världen. Lärarfackliga organisationer är ju extra utsatta i länder med auktoritära regimer, eftersom utbildning används som en viktig del i regimernas program för att kontrollera och styra sina medborgare, säger Johanna Jaara Åstrand och Åsa Fahlén, förbundsordförande i Lärarförbundet respektive Lärarnas Riksförbund.

Livsfarlig trend globalt

Årets rapport visar på en mycket farlig, global utveckling: för nionde året i rad ökar riskerna för hot, misshandel och till och med döden för fackligt aktiva och människorättsförsvarare.

Enligt världsfacket ITUC tystas allt fler människor av brutala regimer. Pandemin i kombination med krig och konflikter gör att de mänskliga rättigheterna är under global attack – nära 70 procent av jordens befolkning lever under auktoritärt styre.

Att höja sin röst för att protestera mot orättvisor är mycket riskabelt: under det senaste året mördades fackligt aktiva i 13 länder. Det blir också allt vanligare att människor hindras från att gå med i facket – från 106 till 113 länder på ett år. Däremot tillhör Sverige en mycket liten skara med högsta betyg: bara nio länder ligger i topp.

Världens värsta länder

I årets Global Rights Index ingår 148 länder. (Det finns en rad länder som inte behandlas i rapporten – detta eftersom det inte finns några fackliga fri- och rättigheter överhuvudtaget i länder, som Kina och Nordkorea.)

Här är de tio som enligt ITUC-rapporten är världens värsta för arbetstagare 2022:

  • Bangladesh
  • Belarus
  • Brasilien
  • Colombia
  • Egypten
  • Filippinerna
  • Eswatini (Swaziland)
  • Guatemala
  • Myanmar
  • Turkiet

Av dessa tio länderna får sex stycken stöd av svenska lärarfack: Lärarnas Riksförbund samarbetar med lärarfack i Turkiet och Lärarförbundet har samarbete i fem länder: Filippinerna, Colombia, Brasilien, Eswatini och Guatemala.

Lärare i Colombia ser möjligheten till en ljusning

Världens farligaste land för fackligt aktiva är Colombia och statistiken är talande: 13 mord, sex mordförsök och 99 dödshot har rapporterats under bara det senaste året.

Lärarfacket i Colombia heter Fecode och organiserar cirka 85 % av de statligt anställda lärarna i landet – en synnerligen stark organisation alltså. Detta trots att organisationen under merparten av sin 60-åriga historia har varit starkt utsatt för förföljelse från regeringen, armén, drogkartellerna och extremhögerns dödspatruller. Ledningen har livvakt dygnet runt och får emotta återkommande dödshot.

Nu ser man dock ljusare på framtiden, eftersom presidentvalet den 19 juni vanns av en tydlig vänsterkandidat för första gången i landets historia. Gustavo Petro och hans kvinnliga vicepresidentkandidat Francia Márquez stöddes av en bred koalition av partier på vänstersidan, miljöorganisationer, fackliga rörelsen, lantbrukarorganisationer, urfolksrörelser, afrocolombianska grupper, med flera. Vicepresidenten Márquez kommer att vara den första afrocolombianska personen i Colombia att inneha detta ämbete.

– Vamos por el cambio real, nu ska det bli verklig förändring! skriver María Eugenia Londoño från Fecodes förbundsstyrelse, i ett mejl till Lärarförbundet, som kommentar till valsegern för Gustavo Petro och Francia Márquez.

María Eugenia Londoño från Fecode, i mitten av bilden.​​

Lärarfackets medlemmar anklagas för terrorism i Turkiet

I Turkiet driver det fria lärarfacket Eğitim-sen en svår kamp. Förutom att kämpa för lärares fackliga rättigheter verkar de för ett demokratiskt samhälle. Lågstadieläraren Derya Yulcu blev anklagad för att vara terrorist och förlorade allt.

– Jag är övertygad om att jag blev uppsagd för att jag är medlem i Eğitim-sen eftersom vi är öppet oppositionella till regeringen. Vi strider för fri utbildning och alla barns rätt till utbildning, för fackliga rättigheter, kvinnors rättigheter och ett fritt och demokratiskt samhälle, berättar hon för Lärarnas Riksförbund som träffade henne i Ankara i ett projekt som finansierades med medel från Union to Union.

– Förutom att jag förlorade mitt arbete och min inkomst så blev jag fråntagen min rätt att arbeta. Jag kan inte få jobb någonstans, alla dörrar är stängda för mig. Jag förlorade också min sjukförsäkring och jag har fått ett reseförbud som förhindrar mig att lämna landet. De tog mitt pass också. Jag anklagas av regeringen för samröre med terroristorganisationer men jag är bara en aktiv medlem i facket. Det här gör mig mycket ledsen. Jag hade en tuff barndom och har kämpat hårt för att bli lärare. Jag älskade mitt jobb men nu har allt tagits ifrån mig, berättar hon.

Derya Yulcu

Özgur Bozdogan är engelsklärare och var tidigare styrelseledamot i det turkiska lärarfacket. Han säger att internationellt stöd är mycket viktigt för fackförbundets svåra arbete.

– Att få stöd och uppmärksamhet från organisationer i andra länder stärker oss i vårt arbete och hjälper oss att orka kämpa vidare. Internationellt samarbete betyder mycket för oss. Alla lärare runt om i världen har ett stort ansvar i sitt arbete, oavsett om de arbetar i Turkiet eller i Sverige eller i något annat land. Vi lärare spelar en viktig roll i att skapa en värld där alla människor kan leva fritt och jämlikt. Därför behövs internationella samarbeten mellan lärare och lärarorganisationer. Solidaritet mellan lärare kan göra stor skillnad.

Özgur Bozdogan

200 miljoner medlemmar i facket

Global Rights Index sammanställs av ITUC, världens största fackliga organ med 200 miljoner medlemmar i 163 länder. I år ingår varken Ryssland eller Ukraina i granskningen på grund av det ryska anfallskriget.

Genom Union to Union driver de svenska fackförbunden nära 90 projekt, som spänner över drygt 70 länder, med målet en jämställd värld med anständiga arbetsvillkor och en rättvis klimatomställning, en Just Transition.

Denna artikel har skrivits gemensamt mellan Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund.