Senast uppdaterad

2021-11-17

Bästa Skolkommun 2021

Årets Bästa skolkommun, Övertorneå, är den sista. Lärarförbundet lägger ned rankningen efter 20 år.

– Vi har nått en gräns. Ekonomin för skolorna ser allt sämre ut och likvärdigheten fortsätter att minska. Staten måste kliva in och ta över ansvaret, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Stora skillnader mellan olika kommuner och skolor

Skillnaden mellan olika kommuner, och mellan olika skolor, är för stora. Lärarförbundet menar att den enda lösningen är att staten tar över huvudansvaret för finansieringen av skolan.

– Vi ser i vår granskning att kommunerna långt ned på listan lämnas i sticket. De har problem med resurser, resultat och lärartäthet och inget händer, år efter år, säger Johanna Jaara Åstrand. 

– Sverige får inte nöja sig med detta. Det handlar om ett systemfel som kommunerna inte kan rätta till på egen hand. Det krävs en långsiktighet i finansieringen – från förskola till vuxenutbildning – som kommunerna aldrig kommer kunna stå för.

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Staten bör ta över

I en ny undersökning bland Lärarförbundets medlemmar anser en majoritet att staten bör ta över finansieringen av hela utbildningsväsendet, från förskola till vuxenutbildning.

Utöver likvärdigheten kommer status, arbetsmiljö, andel behöriga lärare och löner också kunna förbättras om staten tar över, tror medlemmarna.

– Från politiskt håll finns det ingen som säger att skolan är oviktig, tvärtom tycks man vara rörande överens med oss om skolans betydelse för Sverige som ett starkt demokratiskt samhälle och kunskapsnation, säger Johanna Jaara Åstrand.

– Kommunerna har inte förutsättningar att axla ansvaret som de fick för 30 år sedan. Staten måste kliva in och säkra en likvärdig och bra skola i hela Sverige.

Se hela rankingen

Du hittar hela rankingen och kan se hur din kommun ligger till jämfört med andra kommuner på sidan Sveriges Bästa Skolkommun.

Bästa Skolkommun 2021 i media

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand har skrivit en debattartikel med anledning av Bästa Skolkommun 2021. Därför slutar vi utse "Bästa Skolkommun" (expressen.se).

TT rapporterade om resultatet och nedläggningen av undersökningen. Såhär såg det ut i Svd: Bästa Skolkommun utsedd – för sista gången (svd.se).

Tidningen Läraren skriver om Bästa Skolkommun 2021. Bästa skolkommun 2021 – här är listan (lararen.se).