Press | Other languages | Om webbplatsen | Kontakta oss
Lärarförbundets logotyp.
Startsidan / Lärarförbundet påverkar / Press / Pressmeddelanden / Lärare och skolledare allt mer pressade på jobbet

Lärare och skolledare allt mer pressade på jobbet

TCO har sammanställt statistik från SCBs undersökningar av arbetsmiljö och arbetsorsakade besvär. De visar att lärare och skolledare har den mest pressade arbetssituationen bland TCOs medlemsgrupper.

- Det är ohållbart att lärare får allt sämre förutsättningar att ge en skola med bra kvalitet. Nu måste både stat och kommun på allvar se på lärarnas hela situation och rensa bland deras arbetsuppgifter, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Bland Lärarförbundets medlemmar har allt färre möjlighet till flexibla arbetstider och får allt svårare att påverka sin arbetstid. Mer än varannan arbetar under hög anspänning och andelen som arbetar övertid varje vecka har på bara tio år ökat från en tredjedel till varannan lärare. 7 av 10 kan inte släppa jobbet när de kommer hem och allt fler har svårt med sömnen.

Underlaget visar också att det är kvinnor i TCOs medlemsförbund som i högre grad ser att de inte kan påverka sin arbetstid. De upplever högre krav samtidigt som de har allt mindre inflytande.

- Lärarna arbetar allt mer utan att de får betalt för sin skenande övertid. När de redan tjänar 10.000 kronor mindre i månaden jämfört med andra yrken med lika lång utbildning är det allt fler som funderar på att lämna yrket. Det liknar allt mer ett systematiskt nedvärderande av lärares och kvinnors arbete, säger Eva-Lis Sirén.

Undersökningen visar att fler än var tredje lärare upplever att de får ett dåligt stöd i arbetet och nästan 9 av 10 tycker inte att de får hjälp att prioritera när arbetsuppgifterna hopar sig. Tidigare undersökningar bland medlemmar i Lärarförbundets Skolledarförening visar att väldigt få har möjlighet att lägga tillräckligt med tid på sitt ledarskap.

- Ledarskapet i skolan måste få mycket bättre förutsättningar. I dag gräver våra politiker ner skolledarna i administrativa uppgifter trots att all forskning visar att det viktigaste både för lärarna och elevernas resultat är att de har tid att vara närvarande pedagogiska ledare, säger Eva-Lis Sirén.

 

TCOs undersökning går att läsa på deras webbplats, www.tco.se.


För upplysningar och kommentarer:
Lärarförbundets presschef Claes Nyberg 070-215 4338
Lärarförbundets pressjour 08-737 69 02


Lärarförbundet är Sveriges största lärarorganisation och driver frågor som utvecklar läraryrket och skolan. Lärarförbundet är ett fackligt yrkesförbund med 230 000 medlemmar. De största medlemsgrupperna utgörs av lärare i grund- och gymnasieskolan, förskollärare, fritidspedagoger, skolledare och lärare på högskolan.

Bild i bildspel
 

Logga in

- för att se dina medlemsuppgifter och din personliga löneutveckling!


Inloggade medlemmar: 51

Avdelningar

Du hör till lokalavdelningen i den kommun där du jobbar.

Medlemsservice

Kontakt@lararforbundet.se
0770-33 03 03 – öppet vardagar kl. 8:00-17:00.
Förändrade öppettider i påsk.

Klicka för att läsa Eva-Lis Siréns senaste krönika

Vad gäller när jag ...

Gå direkt till: