Press | Other languages | Om webbplatsen | Kontakta oss
Lärarförbundets logotyp.
Startsidan / Lärarförbundet påverkar / Press / Pressmeddelanden / Sveriges bästa kommuner inte alltid bäst för lärarna

Sveriges bästa kommuner inte alltid bäst för lärarna

Fokus årliga kommunranking presenteras idag och kommunerna på plats topp-10 har all anledning att vara nöjda. Men en kommun som vill ha långsiktig, hållbar tillväxt måste satsa på skolan och sina lärare. Lärarförbundet kan visa att kommunerna i toppen lämnar mycket kvar att önska vad gäller lönesatsningar till och nyrekryteringar av lärare. 

I hälften av kommunerna kommer mer än var fjärde lärare att gå i pension inom 10 år. I Öckerö och Danderyd nästa var tredje.

- Vi står inför stora pensionsavgångar bland lärarna. Samtidigt som det kommer saknas 80 000 lärare inom 8 år. Det är en ekvation som inte går ihop och den nationella lärarkrisen måste kommunerna ta på allvar, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Vill du som förälder bo i en kommun som satsar på att utveckla skolan och läraryrket visar det sig att topp 10 på listan sannerligen inte är bäst i klassen. Lägstanivån i förra löneavtalet var 3,5 och eftersom den framtida lärarförsörjningen är en nyckelfråga bör man lägga sig ett par procentenheter över lägstanivån. Snittet i riket var 4,2 % och 6 av 10 toppkommuner i kommunrankingen har lagt sig under snittet.

- Att vissa kommuner ger nära nog minsta möjliga eller bara strax däröver i lönepåslag lockar inte fler att vilja vara och utbilda sig till lärare, vilket innebär en kris för hela Sverige. 1 av 4 som har gjort ett annat utbildningsval än att bli lärare hade kunnat tänka sig att bli det om lönen var högre. Kommunerna måste definitivt våga satsa, för vem ska annars undervisa våra barn i klassrummen om 20 år? säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.


För mer information:
Amanda Florin, Pressekreterare,  072-237 88 82
Lärarförbundets pressjour 08-737 69 02


Lärarförbundet är Sveriges största lärarorganisation och driver frågor som utvecklar läraryrket och skolan. Lärarförbundet är ett fackligt yrkesförbund med 230 000 medlemmar. De största medlemsgrupperna utgörs av lärare i grund- och gymnasieskolan, förskollärare, fritidspedagoger, skolledare och lärare på högskolan.

Bild i bildspel
 

Logga in

- för att se dina medlemsuppgifter och din personliga löneutveckling!


Inloggade medlemmar: 1

Avdelningar

Du hör till lokalavdelningen i den kommun där du jobbar.

Medlemsservice

Kontakt@lararforbundet.se
0770-33 03 03 – öppet vardagar kl. 8:00-17:00.
Förändrade öppettider i påsk.

Klicka för att läsa Eva-Lis Siréns senaste krönika

Vad gäller när jag ...

Gå direkt till: