Press | Other languages | Om webbplatsen | Kontakta oss
Lärarförbundets logotyp.

Innehåll

Startsidan / Aktuellt / Nyheter / Avbrutna avtalsförhandlingar inom universitet och högskola

Avbrutna avtalsförhandlingar inom universitet och högskola

Lärare diskuterarVisa förstorad bild

På det statliga avtalsområdet förhandlar Lärarförbundet genom Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR, tillsammans med en rad andra förbund med statligt anställda medlemmar.

Läs mer:

Skriv ut sidanSkriv ut
Tipsa en vänTipsa

Förhandlingarna om meriteringsanställningar inom universitets- och högskolesektorn har avbrutits. Något som Lärarförbundet beklagar.

Sedan ett halvår tillbaka har Lärarförbundet förhandlat med Arbetsgivarverket om ett nytt kollektivavtal för lärare inom universitet och högskolan. Dessa förhandlingar har nu avbrutits utan att resultera i något kollektivavtal.

- Vi anser att det är olyckligt att förhandlingarna avslutats. Ett viktigt mål i förhandlingarna har varit att åstadkomma ett avtal som gör att antalet visstidsanställningar inom högskolesektorn minskar, säger Fredrik Mandelin, ombudsman på Lärarförbundet med ansvar för det statliga avtalsområdet.

Anledningen till att förhandlingarna inleddes är att Högskoleförordningen ändrades vid årsskiftet 2010/2011. Tidigare kunde landets lärosäten med stöd av förordningen visstidsanställa lärare i en alldeles för stor omfattning.

Lärarförbundets farhåga är nu att arbetsgivarsidan uppvaktar regeringen för att få till en ny förordning med möjlighet till visstidsanställningar. En grundläggande princip på hela den svenska arbetsmarknaden är att avsteg från Lagen om anställningsskydd vid behov görs genom kollektivavtal mellan fackförbund och arbetsgivare.

- Att ropa på ingripande från staten när man inte direkt kommer fram i sina förhandlingar innebär att underkänna sin egen partsroll, säger Fredrik Mandelin.

Bild i bildspel
 

Logga in

- för att se dina medlemsuppgifter och din personliga löneutveckling!


Inloggade medlemmar: 63

Avdelningar

Du hör till lokalavdelningen i den kommun där du jobbar.

Medlemsservice

Kontakt@lararforbundet.se
0770-33 03 03 – öppet vardagar kl. 8:00-17:00.
Här finns kontaktuppgifter

Klicka för att läsa Eva-Lis Siréns senaste krönika

Vad gäller när jag ...

Gå direkt till: