Press | Other languages | Om webbplatsen | Kontakta oss
Lärarförbundets logotyp.

Frågor och svar om legitimation för dig som är lärarstudent

Frågor och svar om lärarlegitimationVisa förstorad bild

Dessa frågor och svar är baserade på olika chattar med Lärarförbundets medlemmar.

Skriv ut sidanSkriv ut
Tipsa en vänTipsa

Introduktionsåret blir kvar, men regeringen föreslår att det inte längre ska vara ett krav för att få söka lärarlegitimation. Om förändringarna röstas igenom, börja de gälla 15 juni 2014.

Jag har hört att introduktionsåret ska tas bort. Stämmer det?
Regeringen har lagt fram ett förslag om att introduktionsåret inte längre ska vara ett krav för att kunna ansöka om legitimation. Om förslaget går igenom kan alla som har en lärar- eller förskollärarexamen ansöka om legitimation från och med den 15 juni 2014. Till dess beslut är fattat är introduktionsåret kvar och det är viktigt att se till att du får det du har rätt till. Efter 15 juni blir det en skyldighet för arbetsgivaren att anordna en introduktionsperiod för alla nya lärare, men du behöver alltså inte vänta tills introduktionsperioden är klar innan du söker legitimation.

Varför skulle arbetsgivarna vilja bekosta ett introduktionsår om det inte längre kommer att kräva för legitimation?
Det skrivs in i skollagen att arbetsgivarna är skyldiga att se till att alla nya lärare får en introduktionsperiod med en legitimerad mentor. Dessutom ska arbetsgivaren se till att det finns en plan för den nya lärarens introduktionsperiod.

Vilka slags jobb kan man söka direkt efter lärar- eller förskollärarexamen?

Du kan söka alla jobb som finns tillgängliga och på samma villkor som övriga lärare. Därutöver har du rätt till ett introduktionsår med stöd av en mentor.

Jag går lärarprogrammet just nu och är klar vårterminen 2014. Måste jag jobba ett år i skolan eller kan jag jobba som förskollärare för att få min legitimation sedan?
Troligtvis kan du som går ut lärar- eller förskollärarutbildningen i sommar ansöka om legitimation direkt efter att du har tagit ut din examen. Se ovanstående fråga.

Jag är lärarstuderande, och läser just nu det som kallas för "lärare för yngre åldrar F-6". Där ingår det obligatoriskt 15 hp i matematik och svenska. Stämmer det att jag inte blir behörig att undervisa i matematik och svenska för yngre åldrar om jag inte har 30 hp i vardera?
Enligt §7 i behörighetsförordningen anges för komplettering att om man ska undervisa i år 4-6 gäller minst 30 hp i sv, ma och eng. Men eftersom du går den äldre lärarutbildningen gäller den behörighet som din examen avser.

Jag utbildar mig just nu till lärare. Hur blir det för mig när jag kommer ut som nyutexaminerad? Vill arbetsgivare ha mig (på grund av kostnaderna) och vems skyldighet är det att se till att en jag får en mentor?
Det är ofta svårt att hitta lärare med rätt kombination av ämnen och åldrar i Sverige. För vissa lärarkategorier och ämnen råder redan en lärarbrist och huvudmännen måste tänka på att rekrytera nya lärare. Som nyutexaminerad söker du arbete precis som vanligt. Även om kravet på introduktionsår för att ansöka om legitimation försvinner kommer du ha rätt till en mentor. Det är din arbetsgivares skyldighet att se till att du får det.

Bild i bildspel
 

Logga in

- för att se dina medlemsuppgifter och din personliga löneutveckling!


Inloggade medlemmar: 4

Avdelningar

Du hör till lokalavdelningen i den kommun där du jobbar.

Medlemsservice

Kontakt@lararforbundet.se
0770-33 03 03 – öppet vardagar kl. 8:00-17:00.
Här finns kontaktuppgifter

Klicka för att läsa Eva-Lis Siréns senaste krönika

Vad gäller när jag ...

Gå direkt till: