Press | Other languages | Om webbplatsen | Kontakta oss
Lärarförbundets logotyp.

Innehåll

Startsidan / Aktuellt / Nyheter / Rita förhandlade sig till ferieanställning i förskoleklass

Rita förhandlade sig till ferieanställning i förskoleklass

Rita Eriksson SvenssonVisa förstorad bild

- Jag lade ner lika mycket tid förut och fick ut en del komp för det, nu får jag betalt för allt arbete jag lägger ner, säger Rita Eriksson Svensson.

Tack till er som fyllde i enkäten!

Vi är glada att så många av er valde att svara på webbenkäten om förskoleklass som skickades ut i höstas. En av de frågor som engagerade mest handlade om möjligheten till pedagogisk utvecklingstid för lärare i förskoleklass. Lärarförbundet arbetar nu vidare med att följa upp resultaten och synliggöra förskoleklassen.

Läs mer:

Skriv ut sidanSkriv ut
Tipsa en vänTipsa

Många lärare i förskoleklass vill helst ha ferieanställning. Det visar Lärarförbundets enkät. Rita Eriksson Svensson hör till dem som redan har ferieanställning efter en lyckad förhandling med chefen.

Rita Eriksson Svensson har jobbat på Katarina södra skola i Stockholm sedan 1998. Mest i förskoleklass och de senaste ett och ett halvt åren med ferieanställning. Enligt henne själv finns det flera skäl till att hon lyckades få ferieanställning efter många försök på lönesamtalen.

- Det var två personer som jobbade med barn med speciella behov på skolan, en förskollärare och en fritidspedagog, som hade ferieanställning, så det öppnade ju möjligheter för mig. Men jag kom också i ett väldigt bra förhandlingsläge, säger hon.

Visade framfötterna i förhandling
När rektor ville att Rita Eriksson Svensson skulle fortsätta ta ansvar för arbetsuppgifter utöver de vanliga, kontrade hon helt enkelt med ett krav på ferieanställning.

- Jag sa ”ok, men att det kommer att kosta” – och så blev det som jag ville. Och det är väl det rådet jag kan ge till unga tjejer - att kämpa på, dokumentera det ni gör och gör er värdefulla på skolan. Delta i skolutvecklingsarbetet aktivt, då har ni ett bra utgångsläge.


Flera fördelar med ferietjänst
Fördelarna med ferietjänst, enligt Rita Eriksson Svensson, är att man har mindre arbetstid i barngrupp så man får ut sin planeringstid och att loven kommer regelbundet så att hon kan hämta krafter.

- Jag vet att jag har ett break på hösten och de andra loven. Det är skönt. Men fördelen med semestertjänst var att man kunde ta ledigt vid andra tillfällen än loven, säger hon.

Samtidigt har hon mer arbetstid än tidigare med en vanlig arbetsvecka på 45 timmar.

- Men jag som har jobbat tillsammans med lärare under många år tycker att det var konstig att vi inte hade samma avtal. Det uppstår många konstiga situationer mellan kollegor när man jobbar med samma saker och har olika avtal. Jag uppskattar verkligen att jag har ferietjänst, säger Rita Eriksson Svensson.

Drömjobb på Katarina södra
I förskoleklasserna på Katarina södra skola är hon än så länge ensam om att ha ferietjänst, kollegorna har semester- eller uppehållstjänst. Arbetet är upplagt så att en förskollärare, en fritidspedagog och en grundskollärare jobbar tillsammans i en grupp med ca 27 barn. Grundskolläraren och fritidspedagogen följer med barnen upp i första klass, medan förskolläraren startar en ny förskoleklass.

- Det är ett drömscenario för skolledningen att man är en sådan grupp. Jag har huvudansvar i förskoleklassen. När barnen kommer till ettan har läraren huvudansvar. Då har läraren redan lärt känna gruppen och föräldrarna, säger Rita Eriksson Svensson.

En av de största utmaningarna är att de har barn från många olika förskolor, så det gäller att skapa en trygg grupp.

- Att slussa in dem i skolan är väldigt roligt! Men det är ett slitsamt arbete att starta en ny klass varje år, inte minst alla oroliga föräldrar som också ska skolas in i skolans värld efter förskolans lilla trygga värld. Alla som är huvudansvariga för en förskoleklass borde ha ferietjänst och vara lärare på samma villkor som de andra lärarna, tycker jag.

Lärarförbundet kommenterar
- Jag håller med Rita, det är rimligt att arbetsgivaren ordnar så att de som arbetar tillsammans i ett arbetslag har samma arbetstidsreglering, säger Mathias Åström, Lärarförbundets förhandlingschef.

Bild i bildspel
 

Logga in

- för att se dina medlemsuppgifter och din personliga löneutveckling!


Inloggade medlemmar: 1

Avdelningar

Du hör till lokalavdelningen i den kommun där du jobbar.

Medlemsservice

Kontakt@lararforbundet.se
0770-33 03 03 – öppet vardagar kl. 8:00-17:00.
Förändrade öppettider i påsk.

Klicka för att läsa Eva-Lis Siréns senaste krönika

Vad gäller när jag ...

Gå direkt till: