Press | Other languages | Om webbplatsen | Kontakta oss
Lärarförbundets logotyp.

Innehåll

Startsidan / Aktuellt / Nyheter / Olyckligt att visstidsanställningar regleras i lag

Olyckligt att visstidsanställningar regleras i lag

Lärare som diskuterarVisa förstorad bild

Det är beklagligt att regeringen nu måste yttra sig i något som skulle kunna lösas i ett kollektivavtal.

På det statliga avtalsområdet förhandlar Lärarförbundet genom Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR, tillsammans med en rad andra förbund med statligt anställda medlemmar.

Läs mer:

Skriv ut sidanSkriv ut
Tipsa en vänTipsa

Regeringen har kommit med förslag på ändringar i högskoleförordningen som gör att visstidsanställningarna på högskolan kan vara längre än två år. Lärarförbundet beklagar förslaget och har yttrat sig över det i en remiss.

- Det är beklagligt att vi inte kommit överens om detta i ett kollektivavtal, säger Ingrid Lindgren Andrén, ombudsman med ansvar för det statliga avtalsområdet.

Bakgrunden till det hela är att Högskoleförordningen ändrades vid årsskiftet 2010/2011. Tidigare kunde landets lärosäten med stöd av förordningen visstidsanställa lärare i en alldeles för stor omfattning.

Förhandlingarna avbröts
Lärarförbundet förhandlade med Arbetsgivarverket om ett nytt kollektivavtal för lärare inom universitet och högskola, men i november förra året avbröts de förhandlingarna eftersom Arbetsgivarverket valde att helt lämna förhandlingarna.

Högskolorna valde att istället gå vägen via regeringen för att få till stånd en ändring i högskoleförordningen, och det har i dagarna presenterats ett förslag till en sådan ändring.

Vill se minskat antal visstidsanställningar
- Det var olyckligt eftersom ett viktigt mål var att åstakomma ett avtal som gör att visstidsanställningarna inom högskolesektorn minskar, säger Ingrid Lindgren Andrén.

I remissen beklagar Lärarförbundet förändringen. Det är olyckligt att man inte kunnat lösa detta i ett kollektivavtal. En grundläggande princip på hela den svenska arbetsmarknaden är att avsteg från Lagen om anställningsskydd vid behov görs genom kollektivavtal mellan fackförbund och arbetsgivare.

Läs remissen
Remissen kan du läsa i spalten till höger.

Bild i bildspel
 

Logga in

- för att se dina medlemsuppgifter och din personliga löneutveckling!


Inloggade medlemmar: 139

Avdelningar

Du hör till lokalavdelningen i den kommun där du jobbar.

Medlemsservice

Kontakt@lararforbundet.se
0770-33 03 03 – öppet vardagar kl. 8:00-17:00.
Ändrade kontaktuppgifter kring valborg

Klicka för att läsa Eva-Lis Siréns senaste krönika

Vad gäller när jag ...

Gå direkt till: