Press | Other languages | Om webbplatsen | Kontakta oss
Lärarförbundets logotyp.

Innehåll

Startsidan / Aktuellt / Nyheter / Avtal klart med Arbetsgivaralliansen

Avtal klart med Arbetsgivaralliansen

Fakta om Arbetsgivaralliansen

Inom Arbetsgivaralliansen finns de folkhögskolor som drivs i privat regi, oftast av folkrörelser. Även en del andra skolor med folkrörelseanknytning är medlemmar.

Skriv ut sidanSkriv ut
Tipsa en vänTipsa

Avtalet är tvåårigt och löneöversyn ska per den 1 maj 2012 vara lägst 2,6 procent samt ytterligare 0,6 procent i lokala revisionsförhandlingar och den 1 maj 2013 med 2,4 procent. Sammantaget ger detta en löneökning om 5,6 procent på två år. Löneavtalet innehåller inga individgarantier.

Om övriga löneavtal under 2013 får löneutfall på nivåer som nämnvärt överstiger det tecknade avtalet ska en partsgemensam översyn göras.

Årets löneöversyn sker först i höst men du kommer att få din löneökning retroaktivt från och med 1 maj 2012.

Vi kommer att ta upp förhandlingar om villkoren för nyutexaminerade introduktionsperiod och villkoren för mentorer under hösten.

Tre stora positiva förändringar i avtalet:

1. Avtalet är tvåårigt och innehåller högre avtalsvärden än den norm om 2,6 procent som de privata förhandlingarna med några få undantag slutade i. Att första året ger sammantaget 3,2 procent innebär att du får en större del av lönehöjningen första året.

2. Avtalet anger också mycket tydligare hur det lokala arbetet med lönesättningen ska gå till. Lönen sätt i individuella lönesamtal och innan löneöversynen sker i höst ska en partsgemensam utbildning ske av skolledare, lönesättande chefer och lokala fackliga förtroendemän genomföras.

3. Tidigare har ingen reglering av lärares arbetstidsfördelning funnits i avtalet. Det har funnits en ram på arbetstidsmåttet om 1760 timmar. I årets avtal finns nu skrivningar som ger en ram för hur lärares arbetstid ska planeras. Det säger att:

  • en balans mellan lärares olika arbetsuppgifter ska eftersträvas
  • det ska ske en kontinuerlig dialog, minst en gång om året, mellan arbetsgivaren och läraren om mängden och förläggningen av arbetsuppgifter. Detta inkluderar fördelning av undervisning, administration och utvecklingsarbete
  • underlaget för diskussionerna om lärares arbetstid ska bestå av antalet deltagare, kursens svårighetsgrad, lärares tid i yrket och övriga arbetsuppgifter
  • dialogen ska innehålla diskussioner om lärarens frihet att självständigt utforma de metoder som leder till målet samt att lärares arbete kan av arbetsgivaren delvis förläggas utanför den ordinarie arbetsplatsen.


Läsarnas kommentarer (17 st):

Denna artikel är nu stängd för kommentarer. Vill du fortsätta diskutera går det bra i medlemsdiskussionen

Visar 1 till 10 av 17

avtal klart?

Håller med om att dett måste vara ett skämt eller ännu värre ett hån. Det handlar ju inte heller bara om lönen utan det otydliga avtal om lärares arbetsituation som vårt förbund godkänt.
Obland känns det som om det finns fog för att fråga sig vems sida står lärarförbundet på? Arbetsgivarnas?

, 2012-06-28 18:44 Anne-Sofie Anderstedt  

RE: RE: Jag Skäms

Det var du inte ensam om att tro. Det värsta är att detta lägger ribban. Det blir svårt att motivera varför kommunanställda lärare är mer värda än privatanställda. Är dessa lärare verkligen nöjda? Vad hade de i så fall för utgångsläge. De kanske redan tjänar 10000 mer än oss? Det är skumt att ingen av dessa är inne här och kommenterar.

, 2012-06-27 11:05 Ingrid Lycknert  

RE: Jag Skäms

Oops, jag var nog för snabb nu :)

Trodde detta avtal gällde alla lärare...

Oavsett det, är det på tok för dåligt..

, 2012-06-26 23:55 Magnus Nyman  

Jag Skäms

Allt detta arbete? Och detta avtal är resultatet..Frukten av det jobb som lagts ner från lärare, förskollärare och alla andra som kämpat för vettiga löner..

Jag skäms!
Att locka nya medlemmar och behålla de som finns idag, kommer bli mycket svårt..!

Mitt hopp försvann iaf nu...

, 2012-06-26 23:52 Magnus Nyman  

RE: Det är olika avtal

Det ger kanske en smula hopp,f.n tror det. Frågan är hur stor differans kan anses rimligt i förhållande till de privat anställda lärarna. Vad säger dom om vi får våra ca 25-30% som vi skall!!! ha i första rummet. Ärligt talat så tror jag att detta blir vad vi får. Varför väntade ni inte in alla? Är inte heller dessa lärare riktigt "rumsrena". De tillhör alltså inte de "duktiga"?

, 2012-06-26 19:58 Ingrid Lycknert  

RE: Framgång?

Jag håller med. Hur kan vi få in nytt folk i lärarförbundet? Kan vi ha någon slags misstroendeomröstning för att få bort de nyckelpersoner som idag finns i facket och ansvarar för att vi år efter år hamnar mer och mer efter likvärdiga yrken?

Någon juridisk kunnig som kan starta en sådan process, kan räkna med min röst.

Dessutom fattar jag inte varför det pratas procent hela tiden i förhandlingarna?!

Procent för yrken med låg lön, innebär bara att gapet ökar mer för varje år. Att vi får 2.6% och Civilingenjörerna också får 2.6% innebär inte att vi får "Lika".

Det innebär att vi fick 630kr och de med högre lön (10k) fick 910kr. Ska man ha "mer än de andra i avtalet" är det för bövelen kronor och ören det ska syftas på och förhandlas om, inte nån jäkla procent!!

, 2012-06-26 16:47 Tony  

Framgång?

Är 0,6% "extra" en framgång då vi går ut med våra kampanjer och jämförelser som visar att vi ligger 10000:- efter likvärdiga yrken? Gäller inte denna kampanj exempelvis folkhögskolelärare? (SFHL+Lärarförbundet =sant,eller?)

Jag förstår att vi inte kan få allt på ett bräde men ett tydligt avstamp måste göras och det är inte 0,6% extra första året och 2,4% andra året. Hur ska gapet tas igen? Läggs inte ribban för oss också genom detta avtal?

Om vi inom det kommunala området skulle få till stånd ett bra avtal efter medling är jag förste man att ta tillbaka mina ord men tyvärr tror jag att ribban ligger och att vi hamnar på samma låga nivå trots att vi kämpat. Då står lärarfacken inför en oviss framtid.
Förra avtalet var också ett bakslag då de flesta kommuner använde botten som tak i avtalet. Redan då borde man ställt sina platser till förfogande åt nya krafter i förbundet anser jag.
Jag hoppas att jag har fel, framtiden får utvisa...

, 2012-06-26 11:57 Daniel Sallroth  

Det är olika avtal

Det avtal vi nu tecknat rör främst folkhögskolorna. Inte kommunerna. Vi har avtal med flera arbetsgivasrorganisationer. Arbetsgivaralliansen är en och kommunernas SKL en annan. Med SKL är vi i medling vilket står att läsa om i nyheten intill denna.

I denna nyhet beskriver vi avtalet med Arbetsgivaralliansen som är ett tvåårigt avtal med minst 3,2 första året, att jämföra med märkets 2,6%. Det är mer än andra och det som var möjligt att åstadkomma. Det är inte det avgörande steget, men ett steg. Inom ramen för folkhögskolan bedöms detta som ett bra avtal, möjligt att anta. Men som sagt, på det kommunala området fortsätter arbetet, så håll i och dra alla strån till stacken för att ha mesta möjliga tryck på politiken framöver. Det är avgörande för vår framgång.

Mathias Åström, förhandlingschef

, 2012-06-26 10:27 Mathias Åström  

RE: SKÄMMES!

Vårt avtal inom kommunen kommer inte att skilja sig nämnvärt. Ok, man ska inte måla fan på väggen men efter 14 år som medlem har jag inte så goda erfarenheter vad gäller avtal.

, 2012-06-25 23:57 Daniel Sallroth  

SKÄMMES!

Fy f-n! Skäms på er som går med på ett sådant avtal efter allt slit vi gör i kommunerna både i skolan och fackligt!

Den största och viktigaste löneökningen jag kan få är då jag går ur facket (som ändå går i SKL:s ledband). Skrik aldrig mer att "det är lärarnas tur" "10 000 kr mer i månaden " när kampviljan är så låg. Hoppas på massflykt från detta flata fack. Jag lovar att dra mitt strå till stacken. Nu får det banne mig vara nog! Bort med både representantskap och Eva- Lis!

, 2012-06-25 23:29 Daniel Sallroth  

 

Visar 1 till 10 av 17

Bild i bildspel
 

Logga in

- för att se dina medlemsuppgifter och din personliga löneutveckling!


Inloggade medlemmar: 0

Avdelningar

Du hör till lokalavdelningen i den kommun där du jobbar.

Medlemsservice

Kontakt@lararforbundet.se
0770-33 03 03 – öppet vardagar kl. 8:00-17:00.
Förändrade öppettider i påsk.

Klicka för att läsa Eva-Lis Siréns senaste krönika

Vad gäller när jag ...

Gå direkt till: