Lokalavdelningens blogg

Senaste inläggen

Intensivt arbete i avdelningen - Årsmöte 4 mars - Lön 2014

Skrivet av Laila Lööw, 27 januari 2014, klockan 13:08

Vid den här tiden på året har är det mycket arbete på gång i olika föreningar inför årsmötet. Så är det även i Lärarförbundets lokalavdelningar.

Valberedningen är igång, har möte ikväll måndag. Av sju ordinarie i styrelsen har ingen avsagt sig sin plats den här gången. Vi hoppas få in ytterligare två ordinarie och fylla på med några suppleanter.

Verksamhetsberättelse, bokslut, verksamhetsplan och budget är dokument som ska färdigställas av styrelsen och det arbetet pågår för fullt. Synpunkter och idéer från er medlemmar är värdefulla i det arbetet. Skriv ett mail eller kommentera här!

Utöver det så har vi en löneöversyn som har startat med RUS-samtal som pågår fram till 28 februari. Överläggningar med BU-förvaltning och Kulturförvaltning är på gång. Vi har ännu inte fått besked om vad kommunen har tänkt sig att lägga ut på lärare och skolledare den här gången. Det är ju ett ödesår så tillvida att  lärarfacken centralt kommer att ta ställning efter löneöversynen 2014 till om kommunerna har levt upp till sitt åtagande i avtalet om mer till lärarna än till andra. 

10 februari är överläggningen med BU och KoF. Vi återkommer då när vi vet mer.

 

 

 


(0st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     

Överläggning om löner

Skrivet av Laila Lööw, 9 december 2013, klockan 20:11

Idag har Marie och jag varit på inledande överläggning inför löneöversyn 2014. I överläggningen träffade vi kommunalrådet Micael Glennfalk (m), Per-Åke Svensson (c), förvaltningschefer, personalchefen och representanter för åtta fackliga organisationer.

Det vi påtalade var bl.a. att vi måste öka lönespridningen. Det är inte acceptabelt att lärare som arbetat 5-10 år bara ligger några hundralappar över ingångslön! Vi sa också att denna gång förväntar vi oss att få betydligt mer än andra, eftersom kommunalrådet tidigare har sagt att 2014 är det lärarnas tur att bli ordentligt prioriterade. Har Vimmerby kommun råd att låta bli att satsa?

Efter överläggningen kommer arbetsgivaren bereda löneöversynen och ta fram villkoren för den, eventuella prioriterade grupper, hur mycket pengar som ska fördelas m.m. Vi kommer att ha en ny överläggning med förvaltningarna i januari/februari då förutsättningarna ska vara klara. Under tiden pågår RUS-samtalen och diskussioner om kriterier på APT. RUS-samtalen ska vara genomförda senast 28/2. Efter det kommer de lönesättande cheferna lägga fram sina förslag till nya löner, som ska stämmas av med facken senast 15 april. Ny lön betalas ut i aprillönen. Det är också bestämt att alla medarbetare ska få ett muntligt besked av sin chef om den nya lönen.

I överläggningen idag lyfte vi också frågan om den höga arbetsbelastningen. Kommunalrådet verkar ha en god förståelse för att det är en ohållbar situation. 2014 kommer säkerligen bli ett år då förändringar till det bättre måste ske om det i framtiden ska finnas tillräcklig många behöriga lärare i alla olika skolformer.

Laila


(0st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     

15 sökande till förstelärartjänsterna!

Skrivet av Laila Lööw, 14 oktober 2013, klockan 19:35

Idag var Marie och jag på ett möte med den partssammansatta grupp som hanterar rekrytering av förstelärare.

Femton lärare har sökt till de sju tjänsterna. Nu kommer berörda rektorer att få materialet. De ska genomföra en rektorsenkät och lämna sitt utlåtande om de sökande detta ska ske innan rekryteringsgruppen träffas igen 30 oktober.

Kring frågan om arbetstidsavtalet (ferietjänst eller semestertjänst) råder fortfarande oenighet. Lärarförbundet är beredd att tvista på det, vilket kommer att ske när fler än ett anställningsavtal som förstelärare med semestertjänst har tecknats. Vi menar att det är ett brott mot kollektivavtalet.

Hoppas vi ses på quizkvällen!

Laila

 


(0st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     

Vi blev inte överens!

Skrivet av Laila Lööw, 2 oktober 2013, klockan 19:38

Efter ett antal sittningar/överläggningar med arbetsgivaren på BU-förvaltningen i kommunen får vi konstatera att vi inte kunde nå enighet när det gäller vissa delar av villkoren för mentor till ny lärare under introduktionsåret. Arbetsgivaren är inte villig att betala extra för de lärare som tar på sig uppdraget som är ett kvalificerat uppdrag med stort ansvar.

Samma gäller villkoren för förstelärare som kommunen tänker anställa. Lärarförbundet (och LR) anser att de berörda lärarna själva ska få avgöra vilken arbetstidsmodell de föredrar och i det fall man väljer semestertjänst ska extra 1500 kr läggas till månadslönen. Allt enligt bilaga 6 i avtalet HÖK12. Arbetsgivaren menar att den inte gäller i det här fallet.

Du som ev. är intresserad av något av uppdragen, råder vi att läsa på noga innan du bestämmer dig för att söka. Mer om detta hittar du på Startsidan.

Förstelärartjänsterna är ute nu och ansökan ska vara inne senast 14/10.

/Laila


(0st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     

nya arbetsplatser-nya ombud

Skrivet av Monica Karlsson, 9 september 2013, klockan 21:03

Hoppas ni alla haft en skön och avkopplande sommar och kunnat ladda batterierna inför höstens utmaningar. Vi i styrelsen har kommit igång med våra uppgifter och ska bland annat åka till Växjö på utbildning om ett par veckor.

Det är många som fått nya kollegor den här terminen. I förskolan har alla arbetslag förändrats i och med den rotation som genomförts. Även i skolan har det på många ställen dykt upp nya ansikten. Detta innebär förstås också att det kan ha blivit förändringar kring de fackliga uppdragen; skyddsombud och arbetsplatsombud. Vi vill gärna få veta vilka ombud vi har ute på enheterna, så meddela oss så snart ni kan. Utan ombuden stannar Lärarförbundet...! Eller hur var den där reklamen...?

Ha det så bra!!!

Monica


(0st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     

karriärstjänster

Skrivet av Monica Karlsson, 16 juni 2013, klockan 20:08

Nu finns det tankar på att det ska inrättas karriärstjänster även inom förskolan! På Lärarförbundets hemsida står bl.a.: "Karriärutveckling och en tydlig höjning av de löner som i praktiken är kvinnolöner kanske blir årets viktigaste jämställdhetsreform, säger Eva-Lis Sirén."  Detta är förstås ingenting som jag argumenterar emot - tvärtom - men jag hoppas ändå innerligt att  landets politiker för den skull inte glömmer bort vår "10 000 kr mer i månaden" kampanj. ALLA lärare i förskola, fritidshem, grundskola, särskola, gymnasieskola, vuxenutbildning är värda rejäla lönelyft! Det måste kännas värdefullt även ekonomiskt att enbart jobba "på golvet", annars tröttnar man... Vi har inte råd att tappa flera duktiga och engagerade lärare, oavsett verksamhet, på grund av de låga lönerna!

Ha det så gott, alla!!

Monica

 


(1st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     

Ge din syn på arbetsbelastningen!

Skrivet av Laila Lööw, 13 maj 2013, klockan 16:09

På Lärarförbundets webbplats pågår nu en diskussionsforum för lärare och skolledare om lärares arbetsbelastning. Du kan alltså kommunicera med Lärarförbundets experter och med kollegor runt om i landet.

Du kan ställa frågor och lämna synpunkter. En möjlighet att göra din röst hörd. Själv har jag gjort ett inlägg om nationella prov idag. Kolla http://www.lararforbundet.se/ 

 

Diskussionsforumet är öppet från 13 maj till 24 maj.

Kampen går vidare!

Laila


(0st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     

En fundering angående den höga arbetsbelastningen

Skrivet av Laila Lööw, 6 maj 2013, klockan 14:45

Undrar just om anledningen till att så får har anmält sig till lärarmötet 7 maj kan vara den höga arbetsbelastningen som råder i stort sett oavbrutet i verksamheterna där våra medlemmar arbetar. Det är ganska troligt, eller hur?

Vi vet ju att medlemmarna har efterfrågat den här typen av möten och behovet finns att samlas för att ta ett gemensamt tag om arbetstidsfrågan. Bli mer påläst om rättigheter och skyldigheter samtidigt som det handlar om att se och kunna föreslå vilka förändringar som skulle kunna göra arbetssituationen mer hållbar.

På ett sådant sätt kan vi bli tydliga med vad som behöver/kan göras utifrån vår professionella synvinkel. 

Politikerna i BU-nämnden och kommunalrådet Micael Glennfalk väntar på att bli inbjudna till våra arbetsplatser. Att inte fler har passat på att bjuda in kan också vara ett utslag av alltför hög stressnivå, tänker jag. Man hinner liksom inte med att tänka tanken.

Vi kommer att återkomma med ett nytt tillfälle för lärarmöte till hösten.

Ha en skön dag!
Laila

 


(0st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     

Om Kommunals konfliktvarsel

Skrivet av Laila Lööw, 25 april 2013, klockan 22:10

Alla vet säkert att Kommunal har lagt ett varsel om konflikt som träder i kraft på måndag om parterna inte blir överens innan dess. För Vimmerbys del gäller då nyanställningsblockad.

Vad som gäller för våra medlemmar på arbetsplatser där Kommunals arbeten/tjänster kan drabbas kan du informera dig om på

http://www.lararforbundet.se/web/ws.nsf/documents/002B2D12?OpenDocument&menuid=00326A1C

Lärarförbundets information vid ovanstående länk innehåller också en rad frågor och svar som säkert kan vara till hjälp vid eventuella problem med tolkningar av vad som gäller för våra medlemmar.

Lärarförbundets medlemmar fortsätter alltså att arbeta som vanligt. I kommunala avtalet finns inskrivet om att vi har rätt att hävda neutralitet när annan facklig organisation är i konflikt med arbetsgivaren. I ovanstående länk kan du läsa mer om vad det betyder i den här situationen. Nyanställningsblockaden gäller alltså de arbeten som tillhör Kommunals avtalsområde, inte de arbeten som ligger under Lärarförbundets avtalsområde. Om det behövs en vikarie för en av våra medlemmar så är det inget hinder att sätta in vikarie p.g.a. konflikten.

Har du frågor eller om problem uppstår, hör av dig till lokalavdelningen.

Jag önskar Kommunal lycka till med sina avtalskrav!

Laila


(0st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     

Bättre upp!

Skrivet av Laila Lööw, 23 april 2013, klockan 22:07

Vimmerby kommun lägger in 3 %  i "potten" för löneöversynen 2013 för lärare och skolledare. Garantin i avtalet är minst 2 %. En bra viljeinriktning tycker jag även om vi naturligtvis hade behövt ännu mer. Utrymmet fördelas av cheferna efter lönekriterierna..

Till detta läggs extra pengar på examinerade specialpedagoger och speciallärare, som tillhör prioriterade grupper. Även dessa kommer att fördelas efter lönekriterierna.

Om vi även räknar in de extra pengar som läggs ut p.g.a. höjda ingångslöner så blir utfallet märkbart större än de garanterade två procenten. (Se tidigare blogginlägg)

En liten framgång för träget opinionsarbete för högre lärarlöner.Vi hoppas på att den trenden fortsätter de kommande två åren!

Ny lön kommer att betalas ut med junilönen.

 

/Laila

 

 


(0st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     

Löneöversynen 2013 och Björklunds förslag

Skrivet av Laila Lööw, 17 april 2013, klockan 21:58

Idag har vi träffat Birgitha Sahlin och Monica Bergh som har presenterat nya ingångslöner från 1/1 -13. De nya ingångslönerna innebär att ca 30 tidigare anställda lärare ligger lägre i lön. Dessa personers löner kommer att höjas i nivå med de nya ingångslönerna. Ingen behörig lärare ska ligga lägre. Detta görs alltså innan årets löneöversyn. När vi får protokollet så lägger vi ut information om nivåerna här på hemsidan.

Nästa vecka på måndagen inleds årets löneöversyn för medlemmarna inom BU-förvaltningen med en överläggning på BU. Vi får arbetsgivarens bud om förutsättningar. Vi hoppas på ett utrymme som överskrider de garanterade 2 % med god marginal.

Vi har också bestämt datum för avstämning av chefernas förslag till nya löner, vilken ska ske 12 juni. Ny lön beräknas utbetalas i junilönen med retroaktiv lön från 1 april.

 

Imorgon torsdag ska Björklund presentera ett förslag på hur lärares arbetsbelastning ska minska. Hoppas verkligen att det blir någonting vettigt som gör en tydlig skillnad i vår vardag.

/Laila


(0st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     

Många önskar yrkesträffar

Skrivet av Laila Lööw, 15 april 2013, klockan 12:01

Vid biobesöket i februari besvarade medlemmarna som kom en enkät om lokalavdelningens arbete och medlemmens önskemål och behov. Många efterfrågar yrkesträffar. Att få träffas och diskutera de frågor som angår den egna verksamheten är angeläget för många.

Nu kommer vi att prova detta och vi börjar med grund- och gymnasielärare. Inbjudan skickades förra veckan och ligger även här på lokalavdelningens webbplats.

Hoppas att vi ses då, 7 maj på Astrid Lindgrens Näs. Det finns mycket att ventilera och meningen är bl.a. att alla ska bli stärkta att veta vilket stöd som finns i lag och avtal för att få en vettig arbetssituation.

Väl mött!

Laila


(0st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     

Löneförhöjning- var god dröj, tyvärr!

Skrivet av Marie Karlsson, 1 april 2013, klockan 14:49

Idag är det 1 april och solen lyser från en klarblå himmel. Vi hoppas väl alla att våren nu äntligen ska vara på väg. Dagens datum brukar dessutom innebära löneförhöjning för oss kommunanställda, men den kommer att dröja och detta är inget aprilskämt! Vi kommer ju visserligen att få vår löneförhöjning från dagens datum, men hur stor den blir och när vi får våra besked är det ingen som vet. Jag hörde på radion att det blev ytterligare fördröjt, beroende på att industrins parter inte kunde enas hittills idag. Det finns säkert många lärare som tänker: Vad har det med vårt avtal att göra? Vi fick ju ett 4-årigt avtal klart förra året. Då är det ju bara att arbeta efter det! Jag ska försöka ge en liten förklaring till hur det hänger ihop.

Vårt avtal, som kallas HÖK 12 (huvudöverenskommelse 2012) innehåller flera delar och lönen är en av dem. När det handlar om lönen gäller följande:

  • 2012: lägst 4,2%. Här lade sig Vimmerby kommun på "golvet" dvs 4,2 %. Man ska också tänka på att det inte finns någon individgaranti- vissa fick mer än procentsatsen- andra mindre.  Utöver detta gav kommunen vissa speciellt duktiga lärare ett individuellt påslag.
  • 2013: lägst "märket". Vi ska få minst lika mycket  som industriavtalet, det s.k. "märket"
  • 2014-15: sifferlöst, men detta är absolut inte detsamma som 0!!! Det innebär att här hänger det helt och hållet på kommunernas vilja och förmåga att satsa på lärarnas löner. Jag hoppas att kommunerna då har insett att om man ska ha några lärare, så måste man satsa. Vill man dessutom ha den bästa skolan i Sverige, då gäller det att satsa ordentligt. Om det inte blir de förväntade effekten ute i landets kommuner dvs att lönerna höjs mer än i andra yrkesgrupper- kommer avtalet att sägas upp.

När ni läser vad som gäller för 2013, så förstår ni nog att vår försenade löneförhöjning har med industrins strandade förhandlingar att göra. Vi får helt enkelt lyssna på radion och invänta besked på att industrins parter har enats. Först därefter kan vi förvänta oss att det sker något i Vimmerby kommun. Som vi alla vet , så kan (och ska) det inte hända något över en natt då heller. Det är flera viktiga moment som ska göras innan den nya lönen kan betalas ut. Före dagens strandade förhandlingar inom industrin var det helt uteslutet att det skulle bli utbetalning med aprillönen. Det återstår att se hur lång tid det tar nu...

Njut av solen! //Marie


(1st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     

Barn- och utbildningsnämndens möte

Skrivet av Marie Karlsson, 28 mars 2013, klockan 08:31

Igår var det nämndsammanträde och många tänker säkert att det låter väldigt tungt och tråkigt. Jag delar dock inte den uppfattningen. Egentligen borde alla som arbetar inom förvaltningen få möjlighet att gå någon gång. Jag lär mig nya saker varje gång och förhoppningsvis lär sig politiker och tjänstemän ett och annat av oss "ute på golvet" också. Dessutom får man en större helhet av vad som händer i stort och förstår varför saker och ting många gånger tar tid.

Här är några exempel på vad som diskuterades under förmiddagen.

  • Förslag tillresursfördelningsmodell och vad det kan innebära för förskola, grundskola, gymnasium och fritidshem. Det skulle faktiskt kunna innebära att gymnasiet kunde få 4 miljoner mindre i anslag.
  • Nämnden hade inga invändningar mot att förkolan Linnea f r om april drivs av en annan lokal huvudman - MCM Education.
  • Verksamhetsledningen för ViGyLär (gymnasium och lärcenter) var där och pratade om sin verksamhet.
  • Konsekvenser av att SFI-eleverna nu inte får sommarlov. Det kräver ju naturligtvis lärare för dem, men även en ökad belastning på förskola och fritids under sommaren.

Ha det så bra!

/Marie


(0st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     

Vårsol och nämndmöte

Skrivet av Marie Karlsson, 27 februari 2013, klockan 15:02

Större delen av min arbetsdag idag har använts till att vara facklig representant på Barn- och utbildningsnämndens möte. Många tycker säkert att det låter tungt, men jag tycker att det är jätteintressant. Annars hade jag ju inte suttit där! Jag får reda på vad som är på gång långt före mina kollegor och jag kan genom detta se det som händer i ett större sammanhang. När det är fikapaus har man ju dessutom ett alldeles utmärkt tillfälle att påverka våra politiker...

Idag var det flera intressanta punkter på dagordningen och inbjudna "gäster". Det handlade om granskning av flyktingverksamheten och här fick jag ju en annan bild av verksamheten än den jag får genom arbetet i förskolan. En privat förskola har också ansökt om att byta huvudman dvs drivas av en annan privat ägare. Här fick jag lära mig att kommunen hade ett stort ansvar att kontrollera allt. Det kan ju tyckas lite märkligt, när förskolan redan har en bra verksamhet och ska fortsätta med samma personal, bara att det ska drivs av en annan privat ägare. Vi fick även information om Greppet 2.0, som väldigt kort kan beskrivas om vilka förutsättningar som kommunen har år 2014-16. Man har sett tillbaka på vad kommunen är duktiga på, vad som behöver förbättras och vilka förutsättningar som finns. Mycket statistik är det, men glädjande nog har man insett samma som Lärarförbundet: DET BEHÖVS KONKURENSKRAFTIGA LÄRARLÖNER.

En annan intressant punkt som jag sett fram mot, var att ITSAMs vd kom och informerade om vad ITSAM gör inom barn-och utbildningsförvaltningens verksamhet. Sammanfattningsvis fick nog politikerna känslan av att Vimmerby lever 15 år efter sin tid när det gäller IT och att det är en bra bit kvar och det kommer att kosta en hel del innan vi är ifatt de andra i kommunförbundet ITSAM. Min egen upplevelse var att ITSAM kan säkert mycket om IT, men lite mindre om vilka de levererar sina tjänster till. När man använder ord som barnstuga, förskollärarinna och dagis, så sjunker mitt förtroende ganska rejält. (Jag trodde faktiskt att en man i 30-35-årsåldern, med egna barn i förskolan visste bättre). En annan sak som jag reagerade på, var när han pratade om att lärare kunde få problem och ringa supporten, så sa han "hon" om lärarna. När problemen skulle lösas, så pratades det om en "han"...

Ja, det kan hända att jag är känslig, men hade han inte sagt "dagis" och barnstuga, så hade jag nog inte reagerat på det andra. Våra genusdiskussioner i arbetslaget kan ju också vara en bidragande orsak, förstås!

Ha det bra!

Marie  


(2st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     

lokal behörighet

Skrivet av Monica Karlsson, 15 februari 2013, klockan 19:38

Inom förskolan är det ju nu en del ovisshet när det gäller barnskötare som har lokal behörighet som förskollärare, och därigenom inte kan få legitimation. Lärarförbundet centralt ska nu försöka agera, och har därför skickat ut en enkät till lokalavdelningarna för att få information om hur många det rör sig om osv. Marie och jag har besvarat den för Vimmerbys räkning, och nu hoppas vi förstås på att Lärarförbundet ska kunna påverka situationen!

Ha en skön helg!

Monica


(0st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     

En vacker dag

Skrivet av Laila Lööw, 3 februari 2013, klockan 10:43

Solen skiner. Det glittrar i snön och fåglarna pickar glupskt i sig av fågelmaten jag har hängt ut utanför fönstret.

Eftersom jag behövde gå hem lite tidigare från skolan i fredags så har jag haft ett kort arbetspass här hemma nu på söndagsmorgonen. (Det händer väldigt sällan nu för tiden eftersom jag har 40-timmarsvecka). Det har bestått av rättning av arbetsböcker som mina elever har arbetat i så flitigt. Vi håller på att lägga extra energi på att skriva siffror och bokstäver på rätta sättet. Det är inte alltid lätt, men det går bättre och bättre. Blinkar med ena ögat

Läste just i Lärarförbundets ämnestidning Origo (kan rekommenderas, kostar 15 kr per månad som läggs på medlemsavgiften och du får den hem i brevlådan). Elevernas resultat diskuteras både nu och då och resultaten i bl.a. matte är sjunkande sedan ett antal år tillbaka. Jag kollar lite extra noga i diagrammet och ser att åk 4 har stigande resultat i ma och no. Jag tänker "Varför hörs det inte något om det i media och ut till oss lärare?" Vi får mest höra om vad som inte är så bra, tycker jag, och vi är väl inte helt olika våra elever. Vi behöver också lyftas för att vilja och orka kämpa vidare för elevernas skull.

På styrelsemötet i veckan fick jag, Annika och Christer uppgiften att anordna en yrkesträff för grund- och gymnasielärare. Vi har tänkt använda oss av ett upplägg som Lärarförbundet har tagit fram. Det kallas Lärarmöten och finns i olika teman. Det som ligger nära är detta med arbetsbelastning. Om du läser detta och har tankar om en sådan yrkesträff, hör av dig till någon av oss genom ett mail eller telefonsamtal. Vi genomförde en yrkesträff för förskollärare före jul. Den blev mycket välbesökt.

Nu ska jag gå ut i solskenet med öppna öron och lyssna på naturens fantastiska vårmelodi.

Hoppas att du också får njuta av dagen!Glad min

Laila

 


(0st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     

en liten påminnelse...

Skrivet av Monica Karlsson, 11 december 2012, klockan 07:53

Jag vill bara påminna om hur viktigt det är att lämna in anmälan om arbetsskador och tillbud! (Nu när det är vinter brukar det ju vara extra aktuellt...) En arbetsskada är när man tänker "AJ" (någonting hände, det gjorde ont) och ett tillbud är "OJ!" (det här kunde gått galet).  Jag är lite tjatig om det här, men det är viktigt. En till synes obetydlig skada kan - om man har otur - leda till problem längre fram, och utan en anmälan och dokumentation är det i stort sett omöjligt att kunna få ev. ersättning. Men jag hoppas förstås att ingen råkar ut för något...!!

Ha det så gott!!!

Monica


(0st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     

Nya lönerna är på gång!

Skrivet av Marie Karlsson, 27 november 2012, klockan 09:11

När jag träffar medlemmar, så är den vanligaste frågan för tillfälle: Hur går det med våra löner? Visst kan man tycka att det är länge sedan avtalet blev klart och att lönerna borde vara redan. Ser man det från arbetsgivarens och fackets synvinkel, så är det då arbetet börjar.... Vi är ju dessutom flera hundra stycken som ska få ny lön och dessutom förhoppningsvis en rättvis lön.

Rent konkret gick det till så att för några veckor sedan var jag och Laila tillsammans med LR:s representant på ett inledande möte hos Birgitha Sahlin. Vi fick då mer övergripande information om hur arbetsgivaren tänkt. Förra veckan var det nytt möte och då träffades jag och Laila från Lärarförbundet, Monika johansson från Lärarnas Riksförbund, Birgitha Sahlin samt Monika Bergh och Niklas Gustafsson från personalavdelningen. Vi fick då listor med alla medlemmar som ska ingå i löneöversynen. Och här har vi fackliga ett stort och viktigt arbete!

Det är för det första viktigt att alla är med och det blir ju extra komplicerat, eftersom avtalet gäller från 1 april och det är många som bytt anställning sedan dess. Vi ska dessutom sortera våra medlemmar i rätt fackförbund och plocka bort de som inte är medlemmar någonstans, eftersom vi inte har något "ansvar" för dem. Det kan tyckas lite märkligt att facktillhörigheten spelar roll, när vi ändå har samma avtal. För oss är det dock viktigt att kunna försäkra oss om att våra medlemmar får samma procentuella påslag som LR:s medlemmar.

Det är någonstans där vi är just nu. Vi har gått i genom så att alla är med och meddelat ändringar till personalavdelningen och inväntar just nu nya listor. Vi har fått reda på vad som kommer att bli normallönepåslaget och fått höra chefernas motiveringar till varför vissa fått mer eller mindre än detta. Summan av det hela är att Vimmerby även denna gång lägger sig på avtalets golv: 4,2 % plus vissa prioriteringar. Lite svagt med tanke på att vi ska sikta mot att ha bästa skolan i Sverige, tycker jag. För visst är det så att vi vill ha lön för vårt arbete?      


(0st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     

En dag - men inte som alla andra

Skrivet av Marie Karlsson, 13 november 2012, klockan 21:12

Arbetsdagen började med att radio P4 Kalmar ringer till mobilen medan jag står och borstar tänderna och alldeles strax ska iväg till jobbet. De berättar att Vimmerbys grundskollärare har fjärde sämsta lönerna i landet och frågar om det är något som vi vill ha med i deras sändningar. Naturligtvis! är mitt spontana svar, men sen blir det bekymmer. Intervjun vill de göra efter någon timme och då ska ju jag sitta i biosalongen, eftersom det är Astrid Lindgren-veckan.... Jag inser att det är ingen bra idé att gå ifrån då, så reportern får Lailas nummer och jag ber en bön att hon kan ställa upp. Jag vet dessutom att är det någon som kan något om lärarnas löner, så är det Laila. Tack snälla Laila, för att du kunde ställa upp! Jag vet inte hur man gör länkar här i bloggen, men på Lärarförbundet i Vimmerby´s sida på Facebook ska det finnas en direktlänk till artikel och intervju.

När jag kommer till jobbet, får jag höra av barnen (ja, faktiskt var barnen snabbare än kollegorna) att en annan kollega precis fått åka hem med sitt sjuka barn. Hur dagen skulle lösa sig skulle vi fundera på. (Ja, detta är ju en alldeles vanlig dag på jobbet för många av oss).

Jag gick i alla fall iväg till biografen för att se Alfons-filmer och sedan till Kulturskolan för att se föreställningen "Rövarna i berget". Den föreställningen tycker jag verkligen är ett bevis på att vi har duktiga lärare i Vimmerby. De ungdomar som framförde föreställningen har ju fått sin kunskap, erfarenhet och formats till de individer de är idag under sina år i förskola, skola, fritids, gymnasium och kulturskola.

Resten av dagen gick bra och jag hann faktiskt med att sitta ner och prata med APU-elevens mentor en stund i lugn och ro. Detta trots att vi valde att inte ta in vikarie. Skönt med rutinerade kollegor och duktig APU-elev!

Efter arbetet var det dags för det som jag egentligen tänkt blogga om: yrkesträffen för förskollärarna. Bakgrunden till denna träff var att Monica och jag tillsammans med Kommunal, var på informationsmöte hos Anne-Cathrine Ingström angående bemanningen på nya förskolan Lunden. Vi kände då att den information vi fick, borde komma ut till våra medlemmar så fort som möjligt. Resultatet blev denna kväll då Ann-Cathrine redogjorde för hur planen för detta ser ut idag och vi fick möjlighet att ställa frågor. Eftersom drygt 60 personer kom, så kan man väl anta att det är ett ämne som engagerar. Jag tycker att vi fick bra och saklig information, så jag hoppas att våra medlemmar är nöjda med kvällen. Sen vet man ju alltid att det väcks nya funderingar när man kommer hem eller när man börjar fundera tillsammans med kollegorna dagen efter.

När vi avslutat så fortsatte diskussionerna ute i hallen och några kom även in igen för att delge oss sina funderingar, så visst har det rörts om i många huvuden! Men som en mycket klok medlem sa: "Vi är väl alla anställda i kommunen egentligen. De skulle ju bara ha kunnat placera oss hur som helst, utifrån vad de tycker. Nu får vi ju i alla fall chans att säga vad vi vill".

Nu känner jag i alla fall att det är dags att avsluta min arbetsdag. Tack för ordet!


(0st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     

Avtalsimplementering

Skrivet av Marie Karlsson, 16 oktober 2012, klockan 21:59

Jag sitter nu hemma efter att jag och Laila tillbringat en dag i Växjö med Lärarförbundet. Dagens ämne var vårt nya avtal HÖK 12 (HuvudÖverensKommelse). När avtalet diskuteras bland medlemmar och i media är det löne-delen som helt klart fått störst utrymme. Idag fick vi även djupare information om vad de andra delarna innebär, hur man ska tyda avtalstexten och vad de nya skrivningarna kommer att leda till. 

Jag kan summera en givande dag med diskussioner, som gett mig nya infallsvinklar och tankar. Som vanligt är det trevligt att få perspektiv på verkligheten och upptäcka att Vimmerby kommun är förhållandevis lugnt att arbeta i, jämfört med många andra kommuner.

Nu är det dags att krypa till kojs, för imorgon väntar arbetet på förskolan igen! Ombyte förnöjer, säger man väl!

//Marie


(2st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     


KONTAKTA OSS

Besöksadress: Lögstadgatan 5B
Telefon: 0492-769135
E-post: lararforbundet@vimmerby.lararforbundet.se
Sänd meddelande till expeditionen »

LOGGA IN
SÖK