Lokalavdelningens blogg

Senaste inläggen

Vi kanske ses i höst!

Skrivet av Helena, 15 augusti 2012, klockan 11:29

Hej,  ja nu är det dags igen, första veckan innan skolstart är alltid förvirrande, hur ska jag hinna få allt färdigt tills eleverna kommer. Att börja tänka på "heltid" efter en ledlghet är alltid lika omtumlande, men efter några dagar brukar allt gå som tåget igen, jag vet det. Men vi har ju olika förutsättningar år från år, på min skola är vi just nu uppe i en flytt till tillfälliga lokaler pga ny-och ombyggnad.  På förskolorna och fritishemmen är det mycket nya barn (och föräldrar) som behöver extra omsorg den första tiden. Var vi än befinner oss så vet jag att alla känner att de har mycket att göra och behövs. På lärarförbundet har vi nu ambitionen att nå ut till så många arbetsplatser som möjligt under hösten, det är också svårt att hinna med, men vi ska göra vårt bästa för att besöka er, vi vet att det är viktigt att visa oss där ni finns, för att kunna hjälpa och stötta där det behövs.


(0st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     

Fritidshemmens dag!

Skrivet av Kim Myllymäki, 8 maj 2012, klockan 16:16

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén berättar varför Fritidshemmens dag är viktig och uppmanar alla medlemmar att vara med och fira dagen den 8 maj.
Lärarkanalen 


Mathias Åström (förhandlingschef) - Fritidshem får inte vara förvaring
Lönebloggen


Eva-Lis Sirén i utspel mot regeringen:
Inför en kursplan för fritids
SVT


Lärarförbundet i Eskilstuna - Ta fritidspedagogiken på allvar

ekuriren


(0st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     

De lokala skolledarna är nyckeln

Skrivet av Kim Myllymäki, 29 april 2012, klockan 12:56

 

 

"‎Skolor blir inte framgångsrika för att de använder någon speciell typ av pedagogik eller undervisningsmodell. Nyckelfaktorn är enligt ledande forskare i stället de lokala skolledarna och deras förmåga att skapa engagemang, sammanhang, tillhörighet och uppslutning hos lärarna." Bo Rothstein, professor i statsvetenskap
http://www.dn.se/debatt/de-lokala-skolledarna-ar-nyckeln-for-att-losa-krisen
 
Enligt Lärarförbundet är det en styrka att lärare och skolledare är med i samma förbund. Det nödvändiga samspelet kring barns och elevers lärande, utvecklas bäst mellan lärare och skolledare inom samma fackliga yrkesorganisation. 


(0st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     

Hundratals i marsch för högre lärarlön

Skrivet av Kim Myllymäki, 31 mars 2012, klockan 17:38

Trevligt att så många trotsade det dåliga vädret och manifesterade för högre lärarlöner. 

http://www.corren.se/nyheter/hundratals-i-marsch-for-hogre-lararlon-5981833-artikel.aspx(1st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     

VI MÅSTE BLI MÅNGA!

Skrivet av Helena, 27 mars 2012, klockan 12:21

På lördag (31mars) är det äntligen dax för oss i Linköping att gå ut på gator och torg och visa vad vi tycker om löneläget för oss lärare. Vi startar från Stora torget kl 13.00 och går  Storgatan ned  mot Lilla torget där Sandra håller tal och även kommunalråd deltar. Vi förväntar oss att ni bidrar genom att samla ihop så många som möjlig till "tåget", inte bara lärare.   Många tillsammans är vi starka. Plakat tillverkas här på expeditionen just nu, så det är bar att hänga på. Glad min


(0st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     

Fritidspedagogers ansvar och befogenheter

Skrivet av Kim Myllymäki, 26 januari 2012, klockan 11:40


(1st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     

Din representant i repskapet

Skrivet av Birgit Lundgren, 18 januari 2012, klockan 20:26

Hej!

Inte hade jag kunnat tänka mig hur det känns att vara en av 119 ledamöter i Lärarförbundets sk representantskap, en utsedd representant för ett förbund med en kvarts miljon medlemmar. Visst känns det stort även så här efteråt när nu våra yrkanden är antagna och avtalsförhandlingarna kan börja på allvar. Om allt detta kan du nu läsa på www.lararforbundet.se och säkert har du redan läst det mail som gått ut till alla medlemmar.

Nu gäller det att starta vårt lobbyarbete och skapa opinion bland våra vänner o bekanta, bland alla de politiker vi kan nå, på bloggar och facebook, ja t o m se till att våra dekaler hamnar på stans alla offentliga på toaletter. Lärarna måste få rätt i  kampen om att steg för steg få upp lönerna med 10000 kr i och med nästa avtal. Då gäller det att få med sig opinionen!

Behöver du hjälp eller material, besök av oss i styrelsen eller helt enkelt ställa frågor till oss så hör av dig! Vi kommer såklart!

Från Birgit Lundgren, repskapsombud i Östergötland

 


(0st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     

Fritidspedagoger får tillbaka ansvaret för undervisningen

Skrivet av Kim Myllymäki, 21 december 2011, klockan 17:39

http://www.lararforbundet.se/web/ws.nsf/documents/004FFB51?OpenDocument

http://www.lararnasnyheter.se/lararnas-tidning/2011/12/21/fritidspedagoger-far-ratt-undervisa

 


(0st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     

Björklund: Det kommer inte att bli aktuellt med lärarlegitimation åt fritidspedagoger.

Skrivet av Kim Myllymäki, 28 november 2011, klockan 23:19

Sveriges Riksdag
Frågestund torsdag 17 november 2011

anf.85 Jabar Amin (MP):

Fru talman! Jag ställer min fråga till utbildningsministern. Vi vet att fritidspedagoger har lång och omfattande utbildning som exempelvis förskolelärare. De ansvarar för pedagogisk verksamhet i skolan och är viktiga för skolans måluppfyllelse. Men med de nuvarande bestämmelserna får de inte längre vara ansvariga för den verksamhet som de är utbildade för. Min fråga till ministern är: Kan man tänka sig, precis som med lärarna i träningsskolan, att se över bestämmelser så att även fritidspedagoger kan omfattas av lärarlegitimationen?

anf.86 Utbildningsminister Jan Björklund (FP):

Fru talman! Svaret är nej. Lärarlegitimation är som ordet antyder till för att legitimera lärare. Det finns en lång rad yrkesgrupper i Sverige som också gärna skulle vilja bli legitimerade. Men de är inte lärare, och inte heller fritidspedagoger. Fritidspedagoger är fritidspedagoger. Det är en viktig yrkesgrupp i skolan. De har sina arbetsuppgifter. Men de är inte lärare och ska inte omfattas av lärarlegitimation.

anf.87 Jabar Amin (MP):

Fru talman! Vid det här laget vet vi att tusentals kompetenta och välutbildade fritidspedagoger med rätta är frustrerade över den orättvisa behandling som regeringen utsätter dem för genom att neka dem legitimation trots att de i många fall har helt identisk utbildning med andra yrkeskategorier. Anser utbildningsministern att det är rimligt och rättssäkert att neka denna kategori legitimation trots att många av dem har identisk lika utbildning som andra kategorier?

anf.88 Utbildningsminister Jan Björklund (FP):

Fru talman! I så fall är de felutbildade. En fritidspedagogutbildning är någonting annat än lärarutbildning och förskollärarutbildning. De har olika utbildningar. Sedan vet jag att Socialdemokraterna på sin tid försökte slå ihop alla pedagogiska utbildningar till en enda stor utbildning. Alla skulle ha samma utbildning. Man hade ganska liten respekt för olika yrkens särart. Det är olika utbildning till att bli fritidspedagog eller förskollärare. Det har varit lika lång utbildning, men det betyder inte att de är lärare. Syokonsulenterna har också lång utbildning. Skolpsykologerna har ännu längre utbildning, men de är inte legitimerade lärare för det. Det finns olika yrken i skolväsendet. Alla är inte lärare. Det behövs olika kompetenser. Lärarlegitimationen är till för lärare. Det kommer inte att bli aktuellt med lärarlegitimation åt fritidspedagoger.


(0st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     

Facebook

Skrivet av Kim Myllymäki, 26 oktober 2011, klockan 11:00

Du som är medlem i Linköpings lokalavdelning och har gått med i vår facebookgrupp
Lärarförbundet Linköping har möjlighet att vinna en ryggsäck eller en biobiljett.

Utlottningen kommer att ske varje månad med start fredagen den 28/10.
Vi hoppas att denna grupp ska bli en intressant arena för medlemmar i Linköpings lokalavdelning.

 

Gå med du också! 


(0st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     

Låt inte barnen betala för Björklunds misstag!

Skrivet av Kim Myllymäki, 7 oktober 2011, klockan 00:43

Vår utbildningsminister har i en intervju med Lärarnas tidning retat upp landets fritidspedagoger.

På en fråga om varför förskollärare blir legitimerade men inte fritidspedagoger svarar vår utbildningsminister följande.

— De är lärare, fritidspedagogerna är inte lärare.
  

http://www.lararnasnyheter.se/lararnas-tidning/2011/10/05/meningen-ar-inte-nagon-far-sparken


(1st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     

Linköping tappar placeringar i Bästa skolkommun.

Skrivet av Kim Myllymäki, 6 oktober 2011, klockan 09:55

Linköpings kommun rankas sämre än tidigare när det gäller viktiga kriterier som utbildade lärare och lärartäthet. Detta kan få väldigt negativa konsekvenser på sikt eftersom den enskilt viktigaste faktorn för goda resultat i skolan är en kvalificerad och engagerad lärarkår.

http://www.lararforbundet.se/web/ws.nsf/webbIndexsida?ReadForm&index=0497808B2ABF6128C12572C80033F58F&kategoriid=00745736&competition=99&ctype=1&compsort=00491507&sort=p 


(0st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     

Gå med i Facebook-gruppen Lärarförbundet i Linköpi

Skrivet av Sandra Wahlström, 29 september 2011, klockan 13:56

http://www.facebook.com/groups/144807148918767/


(0st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     

Låga löner lockar inga lärare

Skrivet av Kim Myllymäki, 29 september 2011, klockan 11:48

http://www.corren.se/asikter/debatt/?articleId=5789759


(0st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     

Sandra i Östnytt

Skrivet av Kim Myllymäki, 29 september 2011, klockan 11:44


(0st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     

Lärarförbundet kräver högre lön

Skrivet av Kim Myllymäki, 20 september 2011, klockan 14:50

http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_goteborg?title=lararforbundet_kraver_hogre_lon&videoid=2054836 


(0st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     

Passa på att skriva på

Skrivet av Lars Wide, 20 september 2011, klockan 11:13

 

 

 

Stöd gärna vår sak i lönekampen, skriv på namninsamlingen. Den ska lämnas till Anders Borg ikväll!

 

http://www.namninsamling.com/site/get.asp?larare_2011


(0st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     

Manifestationen i Stockholm

Skrivet av Helena, 19 september 2011, klockan 16:40

Imorgon (tisd 20/9) har Linköpingslokalavdelning bjudit in ALLA medlemmar att åka till Stockholm för att delta i manifestationen på Sergelstorg kl 18.30! Det är nu vi vill göra våra röster hörda för en rättvisare lön. Passa på du som känner missnöje, tillsammans är vi starka och kan påverka, om vi inte syn så finns vi inte.

HÖJ lärarlönerna NU


(0st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     

Höj lärarnas löner nu!

Skrivet av Kim Myllymäki, 12 september 2011, klockan 13:42


Den 19-20 september kommer stora manifestationer att äga rum i Sverige. Stockholm, Göteborg och Malmö har kallat till samling. I Linköping har vi beslutat att vi ska åka och visa vårt stöd. Temat för manifestationerna är ”Höj lärarlönerna nu!”.

Finns det andra ute i lokalavdelningen (ombud eller medlem spelar ingen roll) som vill följa med oss? Vi har i dagsläget tänkt att åka tåg (om det blir stort intresse bokar vi buss). Tåget går 16.00. Vi är medvetna om att det är tight för många, men vår förhoppning är ändå att några kan komma ifrån jobbet och följa med. Detta gör man ju förstås på sin fritid.

Manifestationen börjar 18.30 på Sergels torg.

Alla skyltar, banderoller och annat fixar vi på lokalavdelningen.

Vad säger ni? Vem vill hjälpa Lärarförbundet att få upp ögonen för att lärare behöver HÖJDA LÖNER NU? SPRID DETTA TILL ALLA!!!

Anmäl ditt intresse till lararforbundet@linkoping.se omgående dock senast onsdagen den 14:e. 


(0st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     

Kanonbra föreläsare på gång!

Skrivet av Ann Lindh, 1 september 2011, klockan 15:44

Passa på att lyssna på John Steinberg den 11 oktober i Linköping i Lärarförbundets regi.

En otroligt inspirerande föreläsare med många tips och ideer om hur man som lärare kan utmana sig själv och sina elever och hur man kan lyfta fram det viktiga i vårt läraruppdrag nämligen undervisning och lärande i fokus.

 

 


(0st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     

Kraftig ökning av antalet lediga lärarjobb

Skrivet av Kim Myllymäki, 13 juli 2011, klockan 18:39

http://www.dn.se/ekonomi/kraftig-okning-av-lediga-lararjobb

 


(0st. kommentarer)  Kommentera   Dela på:     


KONTAKTA OSS

Besöksadress: S:t Larsgatan 41, 1 tr, Linköping
Telefon: 013-208739
E-post: lararforbundet@linkoping.lararforbundet.se
Sänd meddelande till expeditionen »

LOGGA IN
SÖK