Press | Other languages | Om webbplatsen | Kontakta oss
Lärarförbundets logotyp.

Chatt om lärarlegitimation med Lärarförbundets experter

Ann-Christin Larsson, Anna TornbergVilka påverkas av de nya övergångsreglerna som infördes den 1 december? Kommer fler lärargrupper att kunna få legitimation?

Ombudsmännen Ann-Christin Larsson och Anna Tornberg besvarar den 11 december 2013 dina frågor i en öppen chatt. Du kan delta oavsett om du är medlem eller inte.

- - -:  Stängt av moderator
 
- - -:  Stängt av moderator
 
Ann-Christin Larsson och Anna Tornberg:  Hej och tack för alla frågor! Vi vill verkligen uppmana er alla att titta på Skolverkets webbplats den 2 december. Den kommer att innehålla värdefull information! Vi chattar gärna med er snart igen, eftersom frågorna var så många idag. Datum kommer på lararforbundet.se/lararlegitimation.
 
Linn:  Hej! Jag påbörjade lärarleg. Men blev gravid och sjukskriven. Under tiden gick min handledare bort och jag vet inte hur mycket som finns antecknat. Kan jag tillgodoräkna mig den tiden somjag har gjort?
Ann-Christin Larsson:   Hej Linn! Kontakta din rektor, det är trots allt rektor som bedömer introduktionsåret.
 
Marie:  Kommer jag att behöva göra mitt mentorsår när jag blir färdig förskollärare fast jag jobbat som barnskötare i många år.
Anna Tornberg:   Hej Marie! Ja, det måste du göra. Man får bara räkna tiden efter avlagd examen som introduktionsår.
 
Marianne:  Hej!
Jag ska söka utökad behörighet med minst 8 års erfarenhet men har jobbat på 3-4 skolor. Hur lätt blir det för mig att få intyg på hur jag varit när de rektorer som jobbade då inte jobbar kvar? Förstår inte riktigt tanken om hur jag ska göra för att få ett intyg.
Anna Tornberg:   Hej Marianne! Som tur är har Skolverket gjort en intygsmall som du kan använda. Skolhuvudmannen ska i så stor utsträckning som möjligt hjälpa dig att få de underskrifter du behöver, även om rektorn har slutat och skolan lagts ner...
 
Moderator:  Nu tar vi inte inte nya frågor, men vi svarar på några frågor till innan vi avslutar för idag.
 
Pia:  När man söker utvidgad behörighet Hur gör man? Ska man skicka in legetimaton betyg etc.
Anna Tornberg:   Hej Pia! På måndag kommer Skolverket att lägga ut all information du behöver på sin webbplats! Lycka till!
 
Carina:  Hej, jag går ut från lärarutbildning mot förskola, förskoleklass och grundskolans tidigare år i januari och kommer jobba på förskola. Kan jag ändå få legitimation som förskollärare OCH lärare i grundskolans tidigare år när introduktionsåret är avklarat?
Ann-Christin Larsson:   Hej Carina!

Med den utbildning du har ska du naturligtvis ansöka om de båda legitimationerna, det vill säga en förskollärarlegitimation och en lärarlegitimation när introduktionsåret är klart!
 
+Lena:  Hej!jag har läst ämnen som musik7.5hp och läst natur miljö 7.5 hp i min fp utb o jag har sedan några år en lärarexamen som jag fått leg för, räcker dessa poäng till behörighet i musik och no?
Anna Tornberg:   Hej Lena! Intressant fråga! Du ska absolut pröva att ansöka om behörighet i de skolämnen du har i din fritidspedagogexamen. Kontakta Skolverket eller besök deras webbplats!
 
Sten Tyrfors:  Hejsan. Jag har folkhögskollärarexamen, ämneskunskaper i Svenska och jobbat 15 inom Komvux med Svenska och Svenska som andraspråk på gymnasienivå. Skulle jag då kunna få legitimation för svenskan om jag går VAL och läser 30 p? Jag går VAL just nu med en studieplan på betydligt mer poäng.
Ann-Christin Larsson:   Hej Sten! Vi tycker absolut du ska pröva om du kan läsa 30 hp inom VAL. Men vi är inte alls säkra. Håll utkik efter den VAL-förordning som kommer inom kort. Där borde det framgå tydligare om du berörs av detta.
 
Eva Stjernborg:  Jag har undervisat i hem-och konsumentkunskap i 5 1/2 år varierad tid från heltid till halvtid.
Jag har lärarlegitimation i ekonomi och blev klar
lärare 1991. De sista 10 åren har jag undervisat i hem- och konsumentkunskap, se ovan. Kan jag ansöka om utvidgad behörighet för äldre lärare?
Har fyllt 58 år.
Ann-Christin Larsson:   Hej Eva! Ja, du kan ansöka om utvidgad behörighet. Du behöver någon som intygar att du tjänstgjort till belåtenhet inom ämnet hem- och konsumentkunskap. I ditt fall minst fyra år inom den senaste 15-årsperioden. Exakt hur du gör kommer att framgå av Skolverkets webbplats (www.skolverket.se) den 2 december 2013.
 
Christina:  Vad händer med de som är anställda som förskollärare och har viss rest kvar och inte tar tag i att göra klart och få sin legitimation innan ansökningstiden går ut?
Anna Tornberg:   Hej Christina! Du måste först ha din förskollärarexamen och godkänd introduktionsperiod innan du kan ansöka om legitimation. Har du rest inom din utbildning bör du kontakta din högskola för information om hur du lämpligast gör klart din utbildning.
 
Sofia:  Hej igen!
Nu är det så att jag just nu arbetar på Skandinaviska Skolan i Maputo och tro det eller ej har god användning av det!!
Jag vill bara veta om eftersom jag har undervisat i svenska från år 2000 kan göra att det skulle kunna ge mig behörighet även i svenska från 1-6? På svenska skolor i utlandet spelar ju inte behörigheten någon roll...
Ann-Christin Larsson:   Hej igen, Sofia! Jag svarar: kontakta Skolverket!
 
AnnSofie:  Hejsan. Har läst om ändringar när det gäller leg. för oss som jobbar inom grundsärskolan. Vad jag förstår så räcker det nu med att ha läst specialpedagogik med inriktning utvecklingsstörning i sin grundutbildning för att få undervisa inom grundsärskolan. Kan det vara jämförbart med en speciallärarutbildning på avancerad nivå?
Ann-Christin Larsson:   Hej AnnSofie. Du har så rätt. Lärare med inriktning eller specialisering mot utvecklingsstörning ska kunna få undervisa i särskolan utan krav på avlagd speciallärarexamen. Det är inte jämförbart med en speciallärarutbildning på avancerad nivå, utan gäller bara i särskolan. Därför förs det inte in i din legitimation som en extra examen.
 
Moderator:  Nu är det 20 minuter kvar av chatten. Vi fortsätter att besvara frågor, både de som kommit in tidigare idag och de som kommer in nu under pågående chatt. Ta sista chansen att skicka in din fråga!
 
Birgitta Larsson Byström:  Har magisterexamen i konst från konsthögskola + kandidatexamen i pedagogik + didaktik kopplat till konst (från Konstfack). Undervisat fem år på gymnasieskola. Är född -65. Får jag leg eller måste jag läsa till ett ämne som jag inte ens kommer undervisa i? Pedagogik/ didaktik har jag läst år 2005-6 och gjort färdig c-uppsats 2013.
Anna Tornberg:   Hej Birgitta! För att kunna ansöka om legitimation måste du ha en lärarexamen. Vi har tidigare i chatten nämnt VAL och KPU som möjligheter att kolla upp. Fråga närmaste högskola med lärarutbildning.
 
Eva Carlsson:  Hej!
Jag ska ansöka om utökad behörighet p g a erfarenhet nu den 2/12. Det borde ju räcka med ärendenr. från min förra legitimationsansökan. Det finns i dagsläget ingen information på skolverkets hemsida förutom erfarenhetsintyget som ska skickas med som en bilaga till den nya ansökan. Jag hoppas att det inte är meningen att vi ska skicka med alla intyg och dokument som vi nyss skickade in, det borde gå att bara komplettera med intyget. Vet ni något om hur man ansöker?

Ann-Christin Larsson:   Hej Eva! Vi vet att Skolverket lägger ut all information om hur du ansöker och vad du behöver skicka in på sin webbplats från den 2 december 2013. Vi har sett prov på den information de kommer att lägga ut och det ser ut att vara enkelt och redigt. Så håll ut några dagar till!
 
Malin:  Jag jobbade 100% som sång- och pianolärare på kulturskola från januari 2012 t.o.m. december 2012. Jag hade då studieuppehåll från mina musiklärarstudier. Jag tog examen som musiklärare för övre åldrar i juni nu i år och jobbar sen augusti som musiklärare i årskurserna 3-6 på ca 80%. Kan jag söka legitimation? Eftersom jag började arbeta på kulturskola innan dessa regler trädde i kraft.
Ann-Christin Larsson:   Hej Malin! Du behöver fullgöra ditt introduktionsår innan du kan ansöka om lärarlegitimation. Alltså minst ett läsår om du jobbar heltid, längre om du arbetar 80 procent. Du kan inte tillgodoräkna dig lärarerfarenhet som du fick innan din examen.
 
Bittie Carlsson:  Hej, jag skickade in min ansökan om lärarlegitimation för ca 2 år sedan och
jag har fortfarande inte fått den. Vad gör jag?
Mvh Bittie Carlsson
Ann-Christin Larsson:   Hej Bittie! Det enda du kan göra är att kontakta Skolverket och fråga hur det går med din ansökan. Lycka till!
 
Mikael Forsberg Brogren:  Hej!

Min fråga gäller om jag har rätt till en legitimation fro.m. den första december: Jag tog examen i januari 2010 från MAH. Jag läste svenska som huvudämne och tog lärarexamen med inriktning mot grundskolans tidigare år samt fritidshem. Sedan dess har jag arbetat som fritidspedagog. Har jag rätt att ansöka om legitimation?

Med vänliga hälsningar
Mikael F. Brogren
Anna Tornberg:   Hej Mikael! Ja, det har du! Även undervisning inom fritidshem bör vara godkänt som tjänstgöring eftersom du har en examen från före den 1 juli 2011 och därmed inte behöver något introduktionsår. Kontakta Skolverket för säkerhets skull! Du ska söka om lärarlegitimation i de skolämnen du har i din lärarexamen.
 
Daniel:  Hej
Jag har jobbat som musik -och idrottslärare i 14 år snart på 100%.
Jag har 300 hp i musik på Musikhögskolan i Malmö men ingen lärarexamen. Jag har sökt VAL nu. Hur många poäng ska jag läsa på VAL då OM det nu är rätt att jag valt just VAL?
Med vänlig hälsning, Daniel
Ann-Christin Larsson:   Hej Daniel! Du har tänkt rätt! Men du bör kanske avvakta den nya VAL-förordningen som kommer inom kort. Den ska nämligen möjliggöra för lärare som har undervisat länge och har tillräckligt med utbildning i ämnet att få examen, genom att komplettera med mycket färre poäng än tidigare, nämligen 30 hp istället för 90 hp. Håll därför ögonen på den nya VAL-förordningen. Skulle det vara så att du inte bedöms som ämnesbehörig i musik finns sedan tidigare ytterligare en väg, nämligen att gå kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) på 90 hp för att bli ämneslärare.
 
Emma:  Hej! Jag är lärare men jobbar inte inom skolan just nu och kommer inte att göra det förrän om ca fem år igen. Är det bättre att vänta med min ansökan om legitimation eller bör jag ansöka i alla fall redan nu?
Ann-Christin Larsson:   Hej Emma! Jag tycker att du bör ansöka redan nu. Om du tog din examen före den 1 juli 2011 kostar det ingenting. Alla som tagit sin examen efter detta datum måste betala 1500 kr.
 
Ida:  Kan man få en tillsvidare anställning på en förskola utan lärarlegitimation?
Anna Tornberg:   Hej Ida! Man kan få tillsvidareanställning som barnskötare, men inte som förskollärare. Endast legitimerade förskollärare kan ansvara för undervisningen.
 
Sofia:  Jag tog lärarexamen för årskurs 1-6 år 2008. I min legitimation har jag i SO ämnen endast fått behörighet i samhällskunskap. När jag kollar vilka kurser som finns att läsa i Lärarlyftet för att utöka min legitimation så finns det endast kurser som heter SO och innebär alla SO ämnen upp till årskurs 6. Men jag har ju redan samhällskunskap. Varför har jag då inte fått alla SO ämnen i min legitimation, när de tydligen räknas som ett helt block om man ska "läsa till" dem?
Ann-Christin Larsson:   Hej Sofia! Man kan inte får legitimation för ämnen man inte har. SO-blocket består av samhällskunskap, historia, geografi och religion. Nytt efter den 1 december 2013 är att poängen i dessa ämnen måste vara jämnt fördelade för att man ska kunna få behörighet för hela SO-blocket. När det gäller hur Lärarlyftet II har lagt upp sina kurser så går jag bet på den frågan. Jag utgår ifrån att du genom att kontakta Skolverket kan få reda på vad just du kan läsa inom Lärarlyftet II. Vi tror att det går att plocka ut de delar du behöver av Lärarlyftets kurser inom SO.
 
Vera Persson:  Jag har redan fått legitimation som grundskollärare i matematik och fysik. Men jag har arbetat sista 5 år på gymnasieskola och undervisat i matematik. Kan jag få legitimation som gymnasielärare också?
Anna Tornberg:   Hej Vera! Har man under den senaste 15-årsperioden arbetat minst åtta år i ett ämne vid sidan av sin behörighet kan man, om rektor intygar att man är lämplig, ansöka om en komplettering av legitimationen. I ditt fall matematik i gymnasieskolan. Skulle du vara född före den 1 juli 1958 så räcker det att du har undervisat fyra år den senaste 15-årsperioden.
 
Karin K:  Hej jag har läst dubbelinriktning dvs förskollärar och lärare tidigare år.Har läst SV-30hp, MA-30hp och NO-60hp Hur blir det med legitimationen om jag får en tjänst som är både i skolan och på fritidshem under introduktionsåret? Måste jag undervisa i alla "mina" ämnen?
Ann-Christin Larsson:   Hej Karin! Du bör försöka se till att huvuddelen av din tjänst är i skolan för att vara på den säkra sidan,. Du behöver däremot inte visa dig på styva linan i alla dina ämnen. När du väl är färdig med introduktionsåret ska du ansöka om både en förskollärar- och lärarlegitimation. Du kommer att legitimeras i de ämnen du har studerat, oberoende av om du har undervisat i dem under din introduktionsperiod.
 
Helen:  Kan man byta arbetsplats mitt under ett introduktionsår och fortsätta på ett nytt ställe? Eller måste man på nya tjänsten börja om från början?
Ann-Christin Larsson:   Hej Helen! Det är möjligt att byta arbetsplats under introduktionsåret, men då behöver båda dina rektorer yttra sig om din lämplighet.
 
Lena Linansky:  Hej! Jag har fritidspedagogexamen från 1987. Kan jag söka legitimation för fritidshem?
Anna Tornberg:   Hej Lena! Nej, dit har vi inte kommit ännu! Men riksdagen fattade helt nyligen beslut som innebär att regeringen nu måste ta fram en plan för hur fler yrkeskategorier, däribland fritidspedagoger, ska kunna få legitimation. De nya övergångsreglerna innebär dock att fritidspedagoger som har läst skolämnen i sin utbildning eller efteråt kan ansöka om legitimation för dessa.
 
Petra Gaude:  Hej! Jag har träblåsexamen180p från Stockhoöms musikped.insitut 1987 och jobbat heltid sedan 1987 på musikskolan. Jobbar nu på högstadiet sen 2005.Har läst103 p extra i musik på örebro universitet,bla musik för högstadiet 7,5 p och ensembleledning för skolan 10p. Är jag berättigad att söka lärarleg.?Mvh Petra
Ann-Christin Larsson:   Hej Petra! Som instrumentallärare kan du inte söka lärarlegitimation. Däremot funderar vi på om inte din långa yrkeserfarenhet som undervisande musiklärare i skolan i kombination med omfattande studier i musik kan ge dig en chans att komplettera med 30 hp inom VAL (en möjlighet som kommer inom kort). Och sedan ansöka om lärarlegitimation i ämnet musik. En VAL-förordning kommer inom kort, håll utkik efter den och se om den är tillämplig för dig!
 
Gunnel Stuart:  Hej
jag har arbetat sedan 1999 som lärare i textilslöjd. Jag har ämnesbehörighet upp till gymnasienivå och 45hp i pedagogik, didaktik samt betyg och bedömning. gör detta att jag kan ta ut min examen och sätta betyg? Född -57 spelar det någon roll?
Anna Tornberg:   Hej Gunnel! Tolkar vi dig rätt så har du en behörighetsgivande utbildning i ämnet slöjd och dessutom 45 poäng inom den utbildningsvetenskapliga kärnan. Om du ännu inte har tagit ut en examen föreslår vi att du först kontaktar studievägledaren på den studieort där du har studerat, och frågar om du kan ta ut en lärarexamen. Om du inte anses ha tillräckliga studier bakom dig kommer en ny möjlighet att öppnas inom kort. Du kommer att kunna komplettera med 30 hp inom VAL och på så sätt få ut lärarexamen och lärarlegitimation. Det kan hända att du har möjlighet att tillgodoräkna dig delar av din tidigare utbildning.
 
Moderator:  Intresset är väldigt stort och vi är glada att många vill ställa frågor. Alla kanske inte hinner få personliga svar, men kan istället kanske hitta sitt svar i våra svar till någon annan i chatten. Vi svara på så många frågor vi hinner i en dryg timme till.
 
sofia:  Hej!
Jag är svensk men tog hela min lärarutbildning i Oslo, Norge.
Det tog lång tid innan jag fick min lärarbehörighet men för några månader sedan damp det ner. Det som förvånar mig är att jag blivit behörig lärare i Norska som andraspråk upp till årskurs 6.
Kan ni förstå varför Norska som andraspråk och varför det inte står Norska?
Vet ni hur jag sen går vidare när jag söker ett nytt jobb. Har man norska är man ju även behörig i svenska.

Sofia
Ann-Christin Larsson:   Hej Sofia! Vi gratulerar till din högst intressanta legitimation och hoppas att du får stor användning av att undervisa i norska som andraspråk.

Nej, skämt åsido, vi har ingen förklaring, så du får kontakta Skolverket. Hör gärna av dig igen, för vi är jätteintresserade av att höra vad du får för svar!
 
Nancy:  Jag är legitimerat från Kanada (F-6 i alla ämne) men fick komplettera min utbildning på Stockholm universitet genom ULV-projektet och den blir klar feb. 2014 som matte lärare åk 4-6. Som jag har fått samma tjänst från augusti 2000 i samma skola och där har jag undervisat matte, NO och bild åk 4-6 och franska åk 6-9 (mer än 8 år), kommer skolverket att räkna in alla de nämnda ämnena också i min behörighet om min rektor skriver en bevis om det? Har jag förstått rätt?
Ann-Christin Larsson:   Hej Nancy! Vi tror inte att det kommer att vara möjligt, eftersom den undervisning du vill tillgodoräkna dig ligger före tidpunkten då du får din legitimation. Som vi har uppfattat det är det bara redan legitimerade lärare som kan tillgodoräkna sig tjänstgöring i ett annat ämne. Men eftersom vi är lite osäkra föreslår vi att du kontaktar Skolverket.
 
Hülya Cizmeli:  Kan man arbeta på fritids (fritidspedagog) heltid under ett år och få lärarlegitimationen? Eller är det bara förskola/skola som gäller?

Vad är 1 år egentligen? Från HT till sommarlovet? Det blir ju inte riktigt 1 år då. Är det ett läsår?

Kan man underkännas under det året? Vem bedömer det?
Ann-Christin Larsson:   Hej Hülya! Introduktionsåret är ett läsår i skolan och ett kalenderår i förskolan. Introduktionsåret ska i huvudsak motsvara de ämnen och åldrar du har i din examen. Har du möjlighet att välja ska du se till att introduktionsåret motsvarar din utbildningsbakgrund. Det är rektor som bedömer om man har tillräckliga kvalifikationer för att vara lärare. Skulle man underkännas brukar den första åtgärden vara att introduktionsåret förlängs.
 
Anna-Carin :  Jag har läst specialped inriktning 40p, matematik för tidigare åldrar 20p och svenska för tidigare åldrar 20p på Göteborgs universitet. Enl. Skolverket och GU så får jag lärarleg och INTE förskollärarleg. Enligt studievägled på GU får jag svaret att jag måste läsa 3,5 år på förskollärarprog. och tillgodoräkna mig vissa poäng i vissa kurser. Jag har jobbat i förskola sedan 2006. Är det någon ide att jag söker leg igen?
Anna Tornberg:   Hej Anna-Carin! Det var en intressant fråga! När det gäller det svar du har fått från Skolverket så har de utgått ifrån vad som står i din lärarexamen. Om det inte står förskola i ditt examensbevis har du alltså bara kunnat få lärarlegitimation. När du har arbetat i åtta år inom förskolan kan du, förutsatt att det sker innan den 1 juli 2015, ansöka om förskollärarlegitimation.
 
Annefrid Nielsen:  Jag är fritidspedagog, examen 2000. Jag har haft som plan att utbilda mig till specialpedagog, arbete inom särskolan. Har arbetat inom spec.förskola, som hab.pedagog och som lärare för elever i träningsskolan och har mycket kunskap och fortbildning inom området(ej högskola). Nu får ju de fritidspedagoger som har specialpedagogutbildning behörighet för undervisning i träningsskolan -öppnar det även möjligheterna för oss som vill vidareutbilda oss för att få denna behörighet?
Ann-Christin Larsson:   Hej Annefrid!

Det du syftar på är bara en övergångsregel som gäller de som nu är verksamma i särskolans träningsdel. Om du vill vidareutbilda dig och få behörighet i träningsskolan kommer det att krävas en förskollärar- eller lärarlegitimation och en specialpedagog- eller speciallärarexamen med inriktning utvecklingsstörning.
 
Katarina:  Jag tog min fritidspedagogexamen 1985. Sedan läste jag 10 poäng förskolepedagogik för 6-åringar på Stockholms universitet 1993 för att kunna arbeta i förskoleklass. Då det infördes i Stockholm samma år.
Är jag berättigad lärarlegitimation då?
Ann-Christin Larsson:   Hej Katarina! För att kunna söka legitimation behöver du ha en förskollärar- eller lärarexamen som omfattar förskoleklass. Om du inte har det så kan du tyvärr inte söka legitimation.
 
Lisa Magnusson:  Hej!
Jag är förskollärare och har legitimation. Jag har i 15 års tid arbetat som klasslärare i en träningsskoleklass. Är detta ngt som gör mig berättigad till att få utöka min legitimation?
Jag har också gått en kurs i tydliggörande pedagogik. Den var på ett år.
Jag har 3 år kvar till pension.
Ann-Christin Larsson:   Hej Lisa! Den som är behörig att undervisa i träningsskolan är en förskollärare med speciallärar- eller specialpedagogexamen med inriktning mot utvecklingsstörning. Om du inte har sådan inriktning i din examen så finns det möjlighet att gå Lärarlyftet II. Under en övergångsperiod fram till 2018 får man dock fortfarande ansvara för undervisningen i träningsskolan. Eftersom du snart går i pension så berörs du alltså inte av legitimationskravet.
 
Annika KH:  Hej
Har varit utbildad lärare sedan 2006 men vikarierat sedan 2000. Kan jag tillgodoräkna de åren jag "vickade" och lägga till min legitimation?
Har varit vikarie i alla ämne och alla årskurser.
Har i min utbildning läst 20p specialpedagogik, är det nåt som ska stå specifikt på legitimationen?

MVH
Annika KH
Anna Tornberg:   Hej Annika! En legitimerad lärare kan ansöka om att komplettera sin legitimation, förutsatt att man de senaste 15 åren har arbetat minst åtta år inom ett ämne utanför sin behörighet. Som vi tolkar reglerna kan inte tid innan legitimation räknas. Kontakta Skolverket i denna fråga, eftersom vi är osäkra. När det gäller behörighet som speciallärare/specialpedagog krävs en specialpedagog- eller speciallärarexamen. Enstaka poäng räknas alltså inte.
 
Lena Rosén:  Hej! Hur är det legitimation och betygsättning nu till jul? Lärare på vår skola har inte legitimation i de ämnen dom ska sätta betyg i.dvs har legitimation men har inte behörighet.anställda efter 1 juli 2011 ska de ha hjälp av behöriga lärare med leg ?Med vänlig hälsning, Lena Rosen Viksjöskolan i Järfälla
Ann-Christin Larsson:   Hej Lena. Du har så rätt. Efter den 1 december 2013 är det bara behöriga, legitimerade lärare som kan sätta betyg. Om dina kollegor är anställda efter den 1 juli 2011 måste de alltså få legitimerade, behöriga lärare att assistera vid betygssättningen.
 
Ida Wiklund:  Jag undrar hur det kommer att bli med mentorperioden, kommer den att bli kvar? Om den blir kvar, kommer kommunen att ha något ansvar för att ta fram mentorer till de som behöver det?
Anna Tornberg:   Hej Ida! Än så länge finns bara ett löfte från utbildningsministern att introduktionsperioden inte längre ska vara ett krav för att kunna ansöka om legitimation. Löftet måste bli ett förslag och beslut måste fattas i riksdagen, så det dröjer förmodligen minst till hösten 2014 innan det träder i kraft. Däremot är det meningen att de stödjande delarna av introduktionsåret ska vara kvar. Så länge systemet finns kvar med krav på introduktionsår för att få legitimation har skolhuvudmannen skyldighet att ge varje ny lärare en mentor. Vi utgår från att samma sak kommer att gälla även framöver.
 
Klara:  Hej !
Jag har jobbat inom barnomsorgen i 25 år först som barnskötare och sen valederades jag och studerade 60 högskolepoäng viket gjoder att jag fick en förskollärartjänst i kommunen. sedan gick jag pedagogista utbildning Vad kommer hända med min tjänst nu? jag har sökt in till kombinationsutbildningen på Södertörn två gånger men inte blivit intagen. Jag känner stor oro och tycker också att det är synd att inte min kompetens tas tillvara.
Tacksam för svar....
Ann-Christin Larsson:   Hej Klara! Om dina högskolestudier har lett till en nationell examen kan du söka förskollärarlegitimation. Ledde den till så kallad lokal behörighet kan du inte söka legitimation. Den enda möjlighet som vi i dagsläget ser är att du kan ansöka om att validera dina kunskaper vid Stockholms universitet. Det kommer att bli möjligt någon gång efter årsskiftet.

När det gäller din tjänst händer ingenting just nu om du anställdes före den 1 juli 2011. Då gäller övergångsperioden fram till den 1 juli 2015. Är du anställd efter den 1 juli 2011 kommer du inte längre att kunna ansvara för undervisningen. Du kan heller inte få en ny tillsvidareanställning som förskollärare om du vill byta jobb.
 
Vera Lind:  Hur ser det ut för mig med lärarexamen inriktning fritidspedagog och sidoämnena bild/ pedagogisk drama? Får jag lärarlag i båda ämnena plus fritids? När kommer det blanketter för oss?
Ann-Christin Larsson:   Hej Vera! Du ska ansöka om legitimation efter den 2 december. Förstår vi dig rätt så har du ett skolämne i din examen. Du kan endast få legitimation för skolämnen.
 
Carina Sterby:  Jag är förskollärare och hart läst 60hp Sva och arbetat i 8 år med det. Främst i år F-4. Förstår att jag kan bli behörig i Sva nu. Gäller det alla åldrar jag arbetat med eller blir det bara upp till år 3? Arbetsgivaren ska fylla i ett intyg som ska finnas på Skolverkets hemsida. Jag har letat och sökt men inte hittat det. Vet ni var det ligger?
Carina Sterby
Anna Tornberg:   Hej Carina! Om du är legitimerad förskollärare kan du ansöka om att få en lärarlegitimation i ämnet svenska som andraspråk. Att du har undervisat och att det har varit till belåtenhet måste intygas av rektor eller motsvarande. Skolverket kommer att lägga ut alla blanketter du behöver den 2 december 2013.
 
Maria Stjernfeldt:  Hej,

Jag har ännu inte fått min lärarleg. Har tillsvidareanställning sedan ett par år tillbaka.

Hur kommer det påverka mig efter den 1 dec.?
Ann-Christin Larsson:   Hej Maria!

Om du blev anställd innan den 1 juli 2011 kommer förändringarna inte att påverka dig om du inte byter jobb. Övergångsperioden för din del varar ända till den 1 juli 2015. Är du däremot anställd efter den 1 juli 2011 kan du inte längre ansvara för undervisningen eller sätta betyg efter den 1 december 2013. Oavsett när du anställdes så måste du ha legitimation för att få tillsvidareanställning om du vill söka ett nytt jobb.
 
Petra:  Jag har undervisat i bild (1-6) som ensam ansvarig i ca 13 år, först som frtidspedagog och sedan som lärare i de tidigare åren (4år) har fått min legitimation, kan jag nu söka om behörighet i bild också?
Anna Tornberg:   Hej Petra! Ja, du kan söka legitimation i bild. I din ansökan måste du ha ett intyg från rektor som bekräftar uppgiften att du har undervisat så länge i ditt ämne och att du har gjort det till belåtenhet. En sådan blankett kommer Skolverket att ha på sin webbplats från den 2 december 2013.
 
Moderator:  Hej, nu startar chatten. Våra experter Anna Tornberg och Ann-Christin Larsson är på plats för att svara på din frågor. Det har redan kommit in många frågor i förväg. Vi ska göra vårt bästa för att hinna med att svara på så många frågor som möjligt fram till kl. 17.
 
Moderator:  Chatten startar kl. 15 men du kan redan nu skicka in frågor i förväg. Välkommen med dina frågor!
 
Logga in

- för att se dina medlemsuppgifter och din personliga löneutveckling!


Inloggade medlemmar: 0

Avdelningar

Du hör till lokalavdelningen i den kommun där du jobbar.

Medlemsservice

Kontakt@lararforbundet.se
0770-33 03 03 – öppet vardagar kl. 8:00-17:00.
Förändrade öppettider i påsk.

Klicka för att läsa Eva-Lis Siréns senaste krönika

Vad gäller när jag ...

Gå direkt till: