Press | Other languages | Om webbplatsen | Kontakta oss
Lärarförbundets logotyp.

Lönebloggen

Mathias ÅströmLärarförbundet efterlyser högre lärarlöner och politiker som tar ansvar. Här granskar vi den aktuella debatten om lärarlöner och berättar om det arbete vi gör för att se till att lärares löner motsvarar deras utbildning och ansvar.

Bloggare: Mathias Åström, Lärarförbundets förhandlingschef.

Lokala diskussioner och lokala resultat

Skrivet av Mathias Åström, 20 december 2011, klockan 17:18

Kategori: avtal, förhandlingar, lärarlöner

Jag noterar att Ingela Gardner Sundström, ordförande i SKLs förhandlingsdelegation, har tagit upp sitt avtalsbloggande igen. Hon konstaterar att man inte för förhandlingar via bloggar, och där är vi överens, men presenterar ändå översiktligt vad Sveriges största skolarbetsgivarorganisation vill med kollektivavtalen framöver. Helst, skriver Ingela, önskar man sig löneavtal helt utan centralt bestämda garantier för löneökningen, för att i stället låta ”medarbetarna få tala med sin chef om sina prestationer och villkor”.

Problemet med den utgångspunkten är att det i dag finns en väldigt svag koppling mellan goda lokala prestationer och god lokal löneutveckling, Det visade Lärarförbundet i vår rapport ”Ge bra lärare högre lön”  i våras. Vill man uttrycka det annorlunda, kan man säga att de lärare som presterar en bra skola för sina elever, inte märker av detta i sina lönekuvert. Jag kan nämna Luleå, jag kan nämna Piteå, och jag kan nämna Mörbylånga: Tre exempel på kommuner i toppskiktet i Lärarförbundets undersökning Bästa skolkommun , men också tre kommuner där man måste ner på tiondels promille för att kunna spåra en löneökning för lärarna utöver det som det centrala avtalet tvingar kommunerna att höja lärarlönerna. Då tycker jag att det verkar vara ganska långt kvar till ett bra samtal mellan chef och medarbetare om prestationer och villkor.


Dela på:     Du måste vara inloggad och medlem i Lärarförbundet för att kunna skriva en kommentar.


Logga in

- för att se dina medlemsuppgifter och din personliga löneutveckling!


Inloggade medlemmar: 3

Avdelningar

Du hör till lokalavdelningen i den kommun där du jobbar.

Medlemsservice

Kontakt@lararforbundet.se
0770-33 03 03 – öppet vardagar kl. 8:00-17:00.
Förändrade öppettider i påsk.

Klicka för att läsa Eva-Lis Siréns senaste krönika

Vad gäller när jag ...

Gå direkt till: