Pension för lärare och studie- och yrkesvägledare

Vare sig pensionen är långt borta eller redan här så finns det en hel del att hålla koll på för att du ska få en så bra pension som möjligt.

Här har vi samlat information som är bra för dig som är lärare eller studie- och yrkesvägledare, och som vill skaffa dig koll på din framtida pension.  

Vi har även tips om deltidspension för dig som vill trappa ned långsamt eller om du vill extraknäcka efter att du gått i pension. 

Förhandlingschefen:

Medarbetare - Kansli

”Lärare ska inte behöva förlora på att jobba”

Sveriges Lärare kräver att regeringen ser över regelverket så att den som jobbar efter pensionen inte förlorar på det. Det ska gå att pausa uttaget av tjänstepensionen precis som med den allmänna pensionen.

Så funkar det

Gymnasieskola - övrigt

Pensionssystemet

Pensionssystemet består av flera delar. Här fokuserar vi på allmän pension och tjänstepension.

Tips

Högskola - övrigt

Extrajobba under pensionen

Allt fler väljer att jobba extra efter att de gått i pension och på många förskolor och skolor är det välkommet att få ta del av erfarna lärares kompetens. 

Svar på vanliga frågor om pension

Preamble Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Molestias reprehenderit sequi maiores magni cumque non dolorum optio ratione blanditiis assumenda perferendis, quos nemo sed ab eveniet at reiciendis sit cum.

Du tjänar in allmän pension från staten när du är föräldraledig eller sjuk. Du tjänar även in tjänstepension under all den tid du är sjukskriven. Vid föräldraledighet tjänar du också in tjänstepension, men under hur lång tid skiljer sig mellan olika kollektivavtal.

Om du är kommunalt anställd tjänar du in tjänstepension under all ledighet som är kopplad till föräldraledighetslagen, oavsett om du tar ut föräldrapenning eller inte. Som privat anställd är huvudregeln att intjänandet endast sker under det första året av föräldraledighet, under förutsättning att du tar ut föräldrapenning.

Det finns inget generellt svar om när det är mest förmånligt att gå i pension, utan det beror på vilka tjänstepensioner du tjänat in. Om du till exempel har en förmånsbestämd tjänstepension kan det vara viktigt att du tar ut pensionen i samma månadsskifte som du slutar din anställning, för att inte riskera en sämre beräkning.

Ta kontakt med de bolag där du har din tjänstepension och hör dig för hur pensionen påverkas när du går vid olika datum. Här kan du läsa mer att ta ut pension.

Det finns ingen sådan rättighet, utan det krävs att du kommer överens med din arbetsgivare om det i så fall. Här har vi samlat sånt som är bra att tänka på.

Ja, du kan självklart fortsätta vara medlem. Som pensionär betalar du 65 kronor/månad.

Kontaka oss via formuläret här nedan så hjälper vi dig med ett medlemsformsbyte. 

Deltidspension

Förskola - övrigt

Pensionär på deltid – så funkar det

För dig som vill trappa ner i slutet av ditt yrkesliv finns olika möjligheter till deltidspension. Det krävs dock att du är överens med din arbetsgivare.

Medlemsförmån

Högskola - porträtt

Kostnadsfria råd om din pension

Du som är medlem kan utan kostnad få hjälp med pensionsrådgivning och med att planera för dagen du går i pension.

Frågor & svar